Κριτική για το "THE REVENANT"

Κριτική για το "THE REVENANT"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«THE REVENANT»****

Μπορεί και αυτή η ταινία, όπως και «The hateful eight», να διαρκεί παραπάνω από 2,5 ώρες, δε βαριέσαι όμως. Επίσης, το βασισμένο εν μέρει σε βιβλίο του Michael Punke, σενάριο του σκηνοθέτη Alejandro Gonzalez Inarritu και Mark L. Smith, δεν πέφτει στην παγίδα της φλυαρίας, που αποτελεί μείον του φιλμ του Tarantino. Βέβαια τα δύο κινηματογραφικά πονήματα προσιδιάζουν στη χρήση των χιονισμένων τοπίων και των σημύδων ως βασικό καμβά της δράσης τους, στη χρονική περίοδο που επιλέγουν να είναι η περίοδος πριν και μετά τα Χριστούγεννα και στο αιματοβαμμένο φινάλε τους. Ενώ η ταινία του Tarantino με πρωταγωνιστή τον Samuel L. Jackson (που το 2001 είχε πρωτοακουστεί ως σταρ του «The Revenant») αναφέρεται στα χρόνια μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865), στο φιλμ του Inarritu η δράση εκτυλίσσεται 40 χρόνια πριν από αυτόν.

Ετοιμαστείτε να μαγευτείτε λοιπόν με το «The Revenant». Η λέξη σημαίνει ένα πρόσωπο που επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία/κάποιος που έχει επιστρέψει από τους νεκρούς, ένα φάντασμα/την ορατή εξωπραγματική ψυχή ενός νεκρού προσώπου. Στο ρόλο του «φαντάσματος» ο Leonardo DiCaprio. Ο ηθοποιός σίγουρα θα προταθεί 4η φορά για το βραβείο Όσκαρ Α’ ρόλου (έχει άλλη μία Β’ ρόλου και μία ως παραγωγός ταινίας) σε μία ερμηνεία, που θυμίζει αυτή του Dustin Hoffman στο «Little Big Man»**** του Arthur Penn. Το 1972 ο Hoffman έχασε το Bafta από τον Peter Finch («Sunday Bloody Sunday»), που έχασε το Όσκαρ από τον Gene Hackman («The French Connection»). Μακάρι ο DiCaprio να μη γίνει ο νέος Peter O’Toole των 8 υποψηφιοτήτων και του ενός τιμητικού Όσκαρ. Ο DiCaprio περνά στο φιλμ «του λιναριού τα πάθη», αντιμετωπίζοντας την κόντρα του «αντιπάλου» του Tom Hardy. Εκπροσωπώντας ο ένας το «Καλό» και ο άλλος το «Κακό» δημιουργούν για δεύτερη φορά ένα αξέχαστο κινηματογραφικό δίδυμο, μετά τη συνεργασία τους στο «Inception»***.

hugh glass

Ο ρόλος του DiCaprio (ο «ζωντανός νεκρός» Hugh Glass, 1780-1833, του οποίου η ιστορία έχει ξανααποτυπωθεί στο σινεμά):

είναι όμως το επίκεντρο του «The Revenant». Αν και πολυτραυματίας (όπως και η πρωταγωνίστρια του δραματικού θρίλερ «Frozen»****, 2010) επιβιώνει, με τη βοήθεια νερού, φωτιάς και ωμής τροφής, για να εκδικηθεί, ξεχνώντας να πενθήσει για τις απώλειες που βιώνει. Στο πλάι των DiCaprio και Hardy εμφανίζονται ο - γιος του Brendan Gleeson - Domhnall Gleeson («Brooklyn»****, «Ex_ Machina»***, «Calvary»*****) και ο πιτσιρικάς Will Poulter («The Maze Runner»**, «We’re the Millers»**, «Τα χρονικά της Νάρνια»***).

THE REVENANT 78420418

Η υπόθεση δε μαγεύει μόνο λόγω της σχέσης της με το εξωπραγματικό, αλλά και λόγω της αποτύπωσης του μεγαλείου της φύσης στο κινηματογραφικό πανί. Το φυσικό περιβάλλον πρωταγωνιστεί. Όλες οι βασικές σκηνές ξεκινούν και καταλήγουν στη φύση. Παρακολουθείς πανέμορφα πλάνα, εικόνες που αποτελούν πίνακες ζωγραφικής, εμπεριέχοντας με μαεστρία τους ηθοποιούς, και αυτό είναι Τέχνη. Υπάρχουν τρεις κεντρικές σκηνές, που αποκαλύπτουν πόσο ανυπεράσπιστος είναι ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης. Τα δέντρα, ο ουρανός, τα ποτάμια του φιλμ κινηματογραφούνται σαν να υποδηλώνουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και τη σωματική κατάσταση των ηρώων. Τη φύση και τα πλάσματά της ευγνωμονεί σε μία σκηνή ο κεντρικός ήρωας. Η μουσική που συνέθεσαν οι Ryuichi Sakamoto και Carsten Nicolai «δένει» άριστα με τα τεκταινόμενα. Τα γυρίσματα έγιναν σε Καναδά, ΗΠΑ και Αργεντινή. Η κάμερα παρακολουθεί αδιάκριτα τους ηθοποιούς είτε πίσω από την πλάτη τους είτε περιστρεφόμενη κατά 360 μοίρες. Πλησιάζει πολύ κοντά στα πρόσωπά τους, ευρισκόμενη πάντα στο κέντρο των εξελίξεων, αλλάζοντας κάθε τόσο το σημείο εστίασης, χωρίς να ενδιαφέρεται ο σκηνοθέτης για το αν χάνει έτσι τον ήχο των πλάνων που αφήνει πίσω του. Νομίζεις ότι οι σκηνές έχουν στηθεί κυκλικά και στη μέση βρίσκεται η κάμερα. Η αποτύπωση των όσων συλλαμβάνει ο φακός γίνεται πιο ελκυστική με τη συνδρομή της φωτογραφίας του Emmanouel Lubezki, τα κοστούμια της Jacqueline West, τον ήχο και τα ηχητικά εφέ. Μάλιστα το φιλμ «ανοίγει» και «κλείνει» (στα τελευταία δευτερόλεπτα) με τον ίδιο ήχο.

Trivia: Σε μικρό ρόλο ο Lukas Haas του «Witness»**** (1985).

Η ταινία κυκλοφορεί από την Odeon στις 21/01/2016.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό