Μερικά έργα που χρησιμοποιήθηκαν σε αγαπημένες κινηματογραφικές στιγμές: Η τέχνη στις ταινίες

Μερικά έργα που χρησιμοποιήθηκαν σε αγαπημένες κινηματογραφικές στιγμές: Η τέχνη στις ταινίες

Την Τετάρτη είδα για μια ακόμη φορά μια πανέμορφα κινηματογραφημένα ταινία, το what dreams may come του Vincent Ward με τους Robin Williams, Cuba Gooding Jr., Annabella Sciorra, Max von Sydow, Marie Nielsen. Σε μια από τη σκηνές της παρατήρησα το τρίπτυχο πίνακα του Ιερώνυμο Μπος, Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων, σοφά επιλεγμένο αφού η ταινία κινείται μεταξύ παραδείσου, γης, κόλασης. Στον πίνακα είχα αναφερθεί ξανά στο άρθρο για τον μεγάλο Scott Walker, αφού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα από τα σχετικά πρόσφατα αριστουργήματά του το Bish Boch του 2012. ( https://www.apotis4stis5.com/themata-f/24309-30-century-man )

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συνύπαρξη των τεχνών, κυρίως της ζωγραφικής, με τον συμπληρωματικό ρόλο τους, στην ιστορία που αφηγείται ο σκηνοθέτης, ορίστε μερικά έργα που χρησιμοποιήθηκαν σε αγαπημένες κινηματογραφικές στιγμές.

1. Τιτσιάνο Βετσέλλιο - Βάκχος και Αριάδνη, 1523

1 Titian Bacchus and Ariadne

Στην ταινία V for Vendetta του James McTeigue του 1998, όπου και η πρωταγωνίστρια είχε απαχθεί από τον ήρωα της ταινίας.

1 v fro vendetta

2. Μαρκ Σαγκάλ – Η νύφη, 1950

2 the bride

Στην ταινία Notting Hill του Roger Michell του 1999, όπου ο πρωταγωνιστής επιθυμεί επίσης κάτι που έχει χαθεί που όπως λένε οι κριτικοί ένα από τα μηνύματα του πίνακα είναι και αυτό.

2 notting hill

3. Balthasar Klossowski de Rola - The Cat in the Mirror II, 1988

3 le chat the mirror II

Στην ταινία Catwoman του Pitof του 2004, οι λόγοι προφανείς.

3 catwoman

4. Πάμπλο Πικάσο – Guernica, 1937

4 guernica all 1

Στην ταινία Children of Men του Alfonso Cuarón, του 2006

4 Children of Men

5. Fernand Khnopff - The Sphinx or The Caresses, 1896

5 the sphinx or the caresses 1896

Στην ταινία Age Of Innocence του Martin Scorsese του 1993, αν και η σκηνή εκτυλίσσεται περίπου 20 χρόνια πριν από τη δημιουργία του πίνακα αλλά «επιβλέπει» ένα απαγορευμένο πάθος…

5 age of innocence

6. Φρανθίσκο Γκόγια - Saturn Devouring His Children, 1823

6 Francisco de Goya Saturn devouring his son 1819 1823

Στην ταινία Wall Street: Money Never Sleeps, του Oliver Stone, του 2010, ο καπιταλισμός όντως έχει κανιβαλιστικές συνήθειες, ρωτήστε από golden boys μέχρι πρωθυπουργούς…

6 wall street money never sleeps

7. Για το τέλος ένα γλυπτό του Frederick Hart - Ex nihilo (δημιουργία από το τίποτα), 1982

7 ex nihilo creation

Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της ταινίας The Devil's Advocate του Taylor Hackford του 1997. Η δημιουργία του ανθρώπου που υπάρχει στον Episcopal National Cathedral ναό της Ουάσινγκτον σε ένα όχι ακριβές αντίγραφο αλλά μια κατ’εμέ, χωρίς να είμαι ειδικός, ολοφάνερη επιρροή. Το δικαστήριο στις ΗΠΑ για να μην μπλοκάρει την κυκλοφορία σε dvd / βίντεο ανάγκασε σε συμβιβασμό στούντιο και τη μεριά του γλύπτη και κόψιμο των επίμαχων σκηνών…

7 The devils advocated 1

Τα παραπάνω και αρκετά περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση:
https://paintingsinmovies.com

με αφορμή το θέμα του site

https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/26717-tarantino-gilliam-hitchcock

Θοδωρής Φαχουρίδης