Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη
Σκαλίζοντας τις κινηματογραφικές μνήμες 30 ετών, θυμόμαστε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μεγάλης οθόνης στην Αμερική μαζί με τραγούδια που τις συνόδευαν στις σκοτεινές αίθουσες.
Three Men and a Baby
Η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς ανήκει σκηνοθετικά στον Σπόκ. Ο Leonard Nymoy, που σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατό του, τέσσερα χρόνια μετά το σκηνοθετικό του ντεπούτο στην μεγάλη οθόνη με το τρίτο φιλμ της σειράς Star Trek, Star Trek III: The Search for Spock, έφτιαξε μια από τις χαρακτηριστικότερες κωμωδίες της δεκαετίας. Βασισμένη σε γαλλική ταινία του 1985.
Από τις πιο όμορφες στιγμές του φιλμ όπου οι πρωταγωνιστές Tom Selleck, Steve Guttenberg και Ted Danson, τραγουδάνε την Doo-Woop R n' B επιτυχία του ’54, Goodnight, sweetheart, goodnight των Spaniels.
Η ταινία που έχει στοιχειώσει τις εξωσυζυγικές σχέσεις έκτοτε, βρίσκεται στο Νο2. Το Fatal Attraction, με τους καταπληκτικούς Michael Douglas - Glenn Close σε σκηνοθεσία του Adrian Lyne (9 ½ εβδομάδες, Indecent proposal, Flashdance). Ήταν η μεγαλύτερη κινηματογραφική επιτυχία παγκοσμίως για τη χρονιά με πάνω από 320 εκατομμύρια δολάρια.
Bill Evans – When I Fall In Love
Beverly Hills Cop II
Ερχόμενος από το υπερπετυχημένο Top Gun του 1986, ο Tony Scott, σκηνοθέτησε το σίκουελ, του μπάτσου του Μπέβερλυ Χιλς που έκανε σταρ πρώτου μεγέθους το «απολαυστικότερο γέλιο της δεκαετίας», τον Eddie Murphy το 1984. Σχεδόν εξίσου πετυχημένο παγκόσμια και πολύ κοντά σε εισπράξεις και στις ΗΠΑ με το Fatal Attraction. Εκεί θα ακουστεί για πρώτη φορά ένα από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια για τη δεκαετία, του George Michael.
I Want your sex
Η πρώτη «μεγάλη» ταινία της σκηνοθετικής καριέρας του Barry Levinson, είναι και η δεύτερη ταινία της Disney, μετά την κορυφαία, που συναντάμε στις πιο πετυχημένες της χρονιάς. Είναι αυτή που έκανε σούπερ σταρ τον αδικοχαμένο και πολυτάλαντο Robin Williams. Η τρίτη ταινία του, Good Morning, Vietnam, του χάρισε τη χρυσή σφαίρα και μια οσκαρική υποψηφιότητα. Το κωμικό του ταλέντο είχε προ πολλού βέβαια αναγνωρισθεί από τις ημέρες του τηλεοπτικού, Mork & Mindy 1978 – 1982. Ακόμη θυμάμαι το κλικ να αναπαράγει τον μονόλογό του στην ταινία, από την πρώτη μετάδοσή του προγράμματος του στο ρόλο του ραδιοφωνικού dj που υποδυόταν και την μάταιη προσπάθειά μου να το διαβάσω χωρίς σαρδάμ. Τίποτα άλλο παρά διαχρονικό χιούμορ.
Luis Armstrong - What a wonderful world (Το τραγούδι ήταν τεράστια επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόνο στην Αγγλία. Ήταν το δημοφιλέστερο τραγούδι της χώρας για το 1968 μένοντας για 4 εβδομάδες στο Νο1 των σινγκλς. Στις ΗΠΑ θα χρειαστεί να περιμένει 2 δεκαετίες για να γνωρίσει μια σχετική επιτυχία, με τη βοήθεια της ταινίας, που παρεμπιπτόντως χρησιμοποιείται λάθος χρονολογικά μια που η ιστορία ξετυλίγεται το 1965.)
25 χρόνια καριέρας του Καναδού Norman Jewison συνέπεσαν με την κυκλοφορία της ταινίας που βρίσκεται στην πέμπτη θέση των εμπορικότερων ταινιών για την Αμερική για το 1987. Στο Moonstruck, η χημεία των Cage και Cher, είναι από τις πιο περίεργες που έχω δει στον κινηματογράφο, αλλά χάρισε μια ιδιαίτερη αίγλη σε αυτή την κομεντί, από τις πιο ωραίες κινηματογραφικές αναμνήσεις των 80ς. Η Cher και η Ολυμπία Δουκάκης τιμήθηκαν για τους ρόλους τους τόσο από τις χρυσές σφαίρες όσο και από τα Όσκαρ και δικαίως κατ’ εμέ.
Dean Martin – That’s amore (τι ποιο ταιριαστό τραγούδι για τη σικελικής καταγωγής ρόλο που υποδυόταν η Cher)
και από τις ωραίες σκηνές της ταινίας, η συνεύρεση των δύο πρωταγωνιστών καθώς ακούγεται
Giacomo Puccini, La boheme, Carlo Bergonzi, Renata Tebaldi, La Boheme Act I: O soave fanciulla (1959) (η μουσική του Puccini αγκαλιάζει την ταινία αρκετές φορές, λιγότερες απ’ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί από τον συγγραφέα, ας όψονται οι preview προβολές με τα λανθασμένα συχνά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά μια όπερα για την αγάπη και το θάνατο ταιριάζει γάντι στο πνεύμα της ταινίας)