Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο
«SPOTLIGHT»****
Η ταινία μιλάει για την παιδοφιλία και για την ευθύνη όσων γνωρίζουν και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Αναφέρεται στα συμφέροντα των αρχών μιας πόλης, που θεωρείται ότι θα θιγούν με την αποκάλυψη μιας τέτοιας υπόθεσης. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν τέσσερις μήνες ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης δήλωνε για τον τριπλό βιασμό 7χρονου στο Παπάφειο πως φταίνε οι τρόφιμοι και χαρακτήριζε υπερβολική τη δημοσιότητα που δόθηκε https://www.topontiki.gr ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών και την οργή του Τύπου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν γίνει οι απίστευτες δηλώσεις ενός καθολικού ιερέαhttps://www.iefimerida.gr, κατακρίνοντας μάλιστα την ομοφυλοφιλία. Και όλα αυτά, ενώ και στη χώρα μας η ομοφοβία διαφημίζεται από τηλεοράσεως https://thecurlysue.com
https://www.youtube.com/watch?v=u9ftadc0hes
αγνοώντας την άποψη της επιστήμης επί του θέματος https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_parenting και ενώ ο αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων μίας μειοψηφίας γίνεται πεδίο άσκησης παλαιοκομμουνισμού.
Η υποκρισία λοιπόν περισσεύει και σήμερα, όπως περίσσευε και πριν 40 χρόνια στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το φιλμ του 50χρονου – πρωτίστως ηθοποιού (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/15783-10-hthopoioi-pou-skhnothetisan) – Tom McCarthy, που προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου για το animation «Up», τον φέρνει υποψήφιο φέτος σε δύο κατηγορίες (σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου, στο δεύτερο από κοινού με τον Josh Singer), ενώ το «Spotlight» διεκδικεί επίσης το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, μοντάζ, β’ αντρικού και β’ γυναικείου ρόλου (Rachel McAdams). Ο Mark Ruffalo υποδύεται τον ισπανόφωνο δημοσιογράφο, που ζει σε ένα υπόγειο. Δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας μισή ώρα πριν το τέλος του φιλμ και αποσπά την τρίτη του οσκαρική υποψηφιότητα. Το σενάριο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα λίγο πριν και λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 (στη μετά την 9/11 περίοδο εκτυλίσσεται και η δράση του «Secret in their eyes»**, στο οποίο διασώζεται μόνο η Julia Roberts). Ο σκηνοθέτης του «Secret in their eyes» ξεκίνησε με το «Shattered Glass», μια ταινία για έναν πραγματικό δημοσιογράφο, που κατασκεύαζε ειδήσεις. Αντίθετα ο McCarthy αναδεικνύει στο φιλμ του μία δημοσιογραφική ομάδα με το όνομα «Spotlight», που ξεσκεπάζει ένα ολόκληρο σύστημα δικαστών, δικηγόρων, πολιτικών, αστυνομικών, δημοσιογράφων και παπαδαριού, που κάλυπταν τα σκάνδαλα παιδεραστίας της Καθολικής Εκκλησίας. Τα μέλη της ομάδας υποδύονται οι Michael Keaton («Birdman»), Mark Ruffalo («The Normal Heart», «Foxcatcher», «Begin Again», «The Kids Are All Right»), Rachel McAdams («True Detective»), Brian d’Arcy James («Smash»), υπό την επίβλεψη του παλαιότερου John Slattery («Desperate Housewives») και την καθοδήγηση του νέου Εβραίου αρχισυντάκτη τους Live Schreiber («Creed»). Το υπέροχο καστ συμπληρώνει ο Stanley Tucci, στο ρόλο ενός Αρμένιου δικηγόρου, που αναλάμβανε θύματα παιδεραστίας και συνέδραμε την ομάδα στο έργο της και ο Billy Crudup, στο ρόλο ενός διαμεσολαβητή δικηγόρου, που συμβίβαζε τις υποθέσεις εξωδικαστικά προς όφελος της Εκκλησίας. Η φωνή που ακούγεται σε 2-3 σκηνές της ταινίας και σε αιχμαλωτίζει ανήκει στον εξαιρετικό ηθοποιό Richard Jenkins, ο οποίος είχε προταθεί για Όσκαρ ερμηνείας α’ αντρικού ρόλου στη δεύτερη μόλις σκηνοθετική δουλειά του McCarthy «The Visitor». Η ομάδα «Spotlight» κατάφερε για το ρεπορτάζ της, που δημοσιεύθηκε το 2002
να αποσπάσει το βραβείο Pulitzer το 2003. Η υπόθεση έθεσε το ζήτημα του χρόνου παραγραφής ανάλογων εγκλημάτων, όπως θέμα χρόνου παραγραφής του βιασμού έθεσε στην Αμερική η υπόθεση Bill Cosby.
Ας μην ξεχνάμε την υποκρισία της σύγχρονης κοινωνίας, που φάνηκε και το 2002 στην υπόθεση της Sinead O’Connor,
όταν η ίδια ανέδειξε τα σκάνδαλο παιδοφιλίας στη χώρα της και πουριτανοί έλιωναν τα cd της στους δρόμους με οδοστρωτήρες. Το φιλμ ουσιαστικά δείχνει, που οδηγεί τον άνθρωπο η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και ιδίως το «παπαδαριό», όπως τους αποκαλεί ο Bertolt Brecht στη «Ζωή του Γαλιλαίου», αφού οι απόψεις τους αντιστρατεύονται την επιστήμη και την πρόοδο.
Η ταινία κυκλοφορεί από την Odeon στις 25/02/2016.
Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό