Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο
«SUFFRAGETTE/ΟΙ ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ»****
Μακάρι να δουν την ταινία και όσοι νομίζουν ότι οι αλλαγές έρχονται με το να κάθεσαι στον καναπέ σου https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/8724-7-tainies-antidrasis Σκηνοθετεί μία γυναίκα (Sarah Gavron) για τις γυναίκες. Η Sarah Gavron είναι κόρη της πολιτικού Νίκι Γκάβρον και του εκατομμυριούχου Baron Robert Gavron (1930-2015), στη μνήμη του οποίου αφιερώνει το φιλμ.
Η σεναριογράφος Abi Morgan είναι γνωστή από τη σειρά «The Hour» με τους Ben Whishaw, Romola Garai (που παίζουν και εδώ) και Dominic West («The Affair»). Επίσης έγραψε το σενάριο των «The Iron Lady» με τη Meryl Streep (που κάνει και εδώ μία σύντομη, αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση) και «The Invisible Woman» και συνέγραψε το «Shame» (2011), ενώ ετοιμάζει το σενάριο για την κινηματογραφική εκδοχή του σίριαλ «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/8961-tv-memories-b Η υπόθεση αφορά στις Σουφραζέτες, ένα κίνημα στην Αγγλία των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που διεκδικούσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Η λέξη suffragette προέρχεται από τη γαλλική λέξη suffrage, που σημαίνει την ψήφο και το δικαίωμα ψήφου. Ο όρος σουφραζέτες χρησιμοποιήθηκε χλευαστικά από το Βρετανικό τύπο, για να περιγράψει τις ακτιβίστριες που αγωνίζονταν για το δικαίωμα ψήφου.
Πρωταγωνιστεί η Carey Mulligan («Shame», «An Education») ως Λονδρέζα πλύστρα ονόματι Maud Watts, παντρεμένη με τον Ben Whishaw («London Spy»), μητέρα ενός αγοριού, η οποία αποφασίζει το 1912 να ενταχθεί στο κίνημα και μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΥΠ της εποχής, που εκφράζει ο ρόλος του Brendan Gleeson (επιθεωρητής Steed). Πλην της Mulligan, της Streep, του Whishaw και του Gleeson την ταινία πλουτίζουν οι ερμηνείες των Amanda Lawrence (Miss Withers), Anne-Marie Duff (Violet), Geoff Bell (Norman Taylor), Natalie Press (Emily Wilding Davison) και της επίσης προερχόμενης από οικογένεια πολιτικών Helena Bonham Carter (Edith Ellyn), η οποία δεν δείχνει 50 ετών και προσφέρει εδώ μία χαμηλών τόνων, αλλά συνάμα δυναμική παράσταση. Στην πραγματικότητα, ο προπάππους της Κάρτερ ήταν ο Λόρδος Herbert H. Asquith, πρωθυπουργός κατά τη χρονική περίοδο που λάμβαναν χώρα τα γεγονότα της ταινίας, και κατά κάποιο τρόπο η νέμεση του κινήματος.
Όσο και να έχεις ακουστά την ιστορία του κινήματος, δε φαντάζεσαι ότι αυτές οι γυναίκες είχαν υπάρξει θύματα βασανιστηρίων, παράνομων φυλακίσεων, κοινωνικής περιθωριοποίησης, στιγματισμού και μέσω του Τύπου (όπως εδώ με τις ιερόδουλες κατά το πρόσφατο «ένδοξο» παρελθόν μας), αστυνομικής βίας και αποξένωσης από τα παιδιά τους, αφού ο νόμος όχι μόνο δεν έδινε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου, αλλά έδινε πλήρη δικαιώματα κηδεμονίας και επιμέλειας στους πατέρες. Ακόμα και εύπορες να ήταν, την προίκα διαχειριζόταν αποκλειστικά ο γαμπρός. Τα μέλη του WSPU (Women’s Social and Political Union) φυλακίζονταν χωρίς τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων, ενώ τύχαιναν παρακολούθησης 100 χρόνια πριν οι σχετικές κάμερες κατακλύσουν το Λονδίνο. Οι γυναίκες αυτές αναγκάστηκαν να καταφύγουν ακόμα και σε τρομοκρατικές ενέργειες προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους στο ευρύ κοινό. Η ταινία υπενθυμίζει ότι ισονομία σημαίνει να έχεις κατοχυρωμένο το δικαίωμα και να είναι στην ευχέρειά σου αν θες να το ασκήσεις ή όχι https://www.parapolitika.gr/article/342723/3012016-akoyste-tin-ekpompi-me-ton-gianni-xynopoylo (από το 35:00 ως το 44:00). Άλλως καταλήγεις να επιβιώνεις σε καθεστώς σκλαβιάς, όπως ζούσαν τότε αυτές οι γυναίκες.
Το σάουντρακ συνέθεσε ο αγαπημένος συνθέτης Alexandre Desplat. Η ταινία αφιερώνεται επίσης στη μνήμη του παραγωγού Christopher (Chris) Collins (1962-2014).
Αφού δείτε το φιλμ:
Suffragette Emily Davison:
https://www.youtube.com/watch?v=-G4fJ9I_wQg
Emmeline Pankhurst (1858-1928):
https://www.youtube.com/watch?v=VDXR6cjmSbc
+
https://www.youtube.com/watch?v=tp8R0FFRsV8
Η ταινία κυκλοφορεί από τις Seven/Spentzos στις 18/02/2016 παραμονή της 60ης επετείου χορήγησης του δικαιώματος της ψήφου στις Ελληνίδες σε βουλευτικές εκλογές.
https://www.sansimera.gr/articles/8
Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό