Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο
«ΚΩΔΙΚΟ ΟΝΟΜΑ U.N.C.L.E.-THE MAN FROM U.N.C.L.E.»**
Κατ’ αρχάς ο τίτλος: U.N.C.L.E.. Ακρωνύμιο που σημαίνει United Nations Criminal Law Enforcement. Η ταινία αποτελεί μεταφορά στο σινεμά της τηλεοπτικής σειράς των ετών 1964-1968.
https://www.youtube.com/watch?v=tM5gbwUrIgw
Μετά τις καλές πρόσφατες «Επικίνδυνες Αποστολές»"Κριτική για "Mission: Impossible - Rogue Nation" φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για άλλη μία αναβίωση σίριαλ στο κινηματογραφικό πανί.
Εν περιλήψει: οι τρεις μεγάλες δυνάμεις σώζουν τον κόσμο. Ήτοι Η.Π.Α., Μ. Βρετανία και Ρωσία. Φυσικά δε θα μπορούσε να διαφωνήσει κάποιος δημοκράτης άνθρωπος με την καταδίκη του ναζισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται να συνδυάζεται με κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και με την ανάδειξη των συμμάχων σε αυτόκλητους σωτήρες εθνών και λαών.
Και αν η ιστορία δε φαντάζει αρκετά παλιομοδίτικη έρχεται η σκηνοθεσία να σε αποτελειώσει. Ο Γκάι Ρίτσι κοροϊδεύει τα «παιχνίδια κατασκόπων». Κοροϊδεύει τα κλισέ ψυχολογικά προφίλ των ηρώων του. Κοροϊδεύει την κατώτερη τεχνολογία της Αμερικής έναντι αυτής της Ρωσίας. Αλλά τελικά δημιουργεί και αυτός ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κλισέ. Αυτή είναι η διαφορά του με τον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος κατορθώνει να δημιουργεί κάτι μοναδικό σε κάθε του φιλμ, «χωνεύοντας» τις επιρροές του. Ο Ρίτσι δεν τον φτάνει στο μικρό του δαχτυλάκι. Προσφέρει μία ταινία, που δεν τολμά, αφού προσπαθεί να απευθυνθεί σε όλες τις ομάδες του ενήλικου κοινού. Ακόμα και τους γκέι προσπαθεί να κολακέψει, βάζοντας τους δύο άρρενες πρωταγωνιστές του να τσακώνονται για το πως θα ταιριάξει καλύτερα τα κομμάτια της γκαρνταρόμπας της η Αλίσια Βικάντερ(«The Danish Girl») "Κριτική για το "Ex_Machina / Από_μηχανής".Και μπορεί ο Άρμι Χάμερ να έχει σχετική επαγγελματική εμπειρία,
https://www.youtube.com/watch?v=zxxqtrKxLSk
ο Χένρι Κάβιλ όμως φαντάζει αρκετά ατσάλινος για να πείσει με το υποκριτικό του ταλέντο.
https://www.youtube.com/watch?v=5v7yaC9zPsw
Το βαρετό του σεναρίου δε μπορεί παρά να κρύβει θάνατο για όλους τους «κακούς», ενώ οι «καλοί» έχουν τον «απέθαντο». Αντιλαμβανόμενος το ρηχό της ιστορίας του Λάιονελ Γουίγκραμ και του ίδιου του Ρίτσι, ο σκηνοθέτης, που είχε να εμφανιστεί από το 2011 («Sherlock Holmes: A Game of Shadows»), προσπαθεί να καλύψει τα κενά του σεναρίου με την αποθέωση του στυλ. Ο Όλιβερ Σολ απογειώνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας. Παρελαύνουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης εποχής, μηχανές εποχής, αυτοκίνητα αγώνων εποχής, τζιπ εποχής, ρούχα (Τζοάνα Τζόνστον, «Mission: Impossible-Rogue Nation»), κοσμήματα, γάντια, τσάντες και κουπ (με κότσους, χωρίστρες και μπριγιαντίνη) εποχής. Ο Ρίτσι απαιτεί κάθε είδος εντυπωσιασμού στα πλάνα του. Ακόμα και την πανέμορφη 25χρονη Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι («Βικτόρια») μετατρέπει με το βαρύ ντύσιμο, μακιγιάζ, μαλλί και στάιλινγκ σε καρικατούρα γυναίκας. Μόνο το σάουντρακ εποχής ξεχωρίζει και κλέβει την παράσταση σε αρκετές σκηνές δράσης ή μη. Οι δόσεις εξυπνακίστικου χιούμορ δεν του «βγαίνουν», αν και Βρετανός και αυτός και ο Κάβιλ. Πώς να γελάσεις, έστω να χαμογελάσεις, με εφηβικά αστεία γεμάτα σεξουαλικά υπονοούμενα, εκφερόμενα από 30άρηδες; Για να ειπωθεί όλη η αλήθεια υπάρχουν στιγμές που ο σκηνοθέτης κατορθώνει να υπενθυμίσει γιατί αγαπήθηκε άμα τη εμφανίσει. Η σκηνή που βουβαίνει το άσκοπο πιστολίδι για χάρη της μουσικής(Ντάνιελ Πέμπερτον), του μοντάζ (Τζέιμς Χέρμπερτ), της φωτογραφίας (Τζον Μάθισον) και του… στυλ είναι κορυφαία.
Όσον αφορά στους ηθοποιούς κάτι προσπαθεί ο Ανατολικο γερμανός Σιλβέστερ Γκροθ («Inglourious Basterds») ως «θείος Ρούντι», προσδίδοντας ψυχική αστάθεια στον ήρωά του, που ξεφλουδίζει σαδιστικά ρώγες σταφυλιού και στήνει χωρίς λόγο πύργους από κύβους ζάχαρης. Διακοσμητική η εμφάνιση των Χιου Γκραντ και Κρίστιαν Μπέρκελ(«Inglourious Basterds»).Δυστυχώς υπονοείται και συνέχεια...
Trivia:
Στα «The Man from U.N.C.L.E.» και «Mission: Impossible-Rogue Nation» συμμετέχει ο προφανώς ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και μοντέλο Άντριου Ζωγράφος.
Το φιλμ κυκλοφορεί στις 10.09.2015 από την Tanweer.
Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό