Η ΔΕΗ δίνει «ενέργεια» στην Τέχνη

32επιλεγμένα έργα τέχνης εμπνευσμένα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας θα εκτίθενται έως τις 27 Φεβρουαρίου στο ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο

Μια σπουδαία έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις 9 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Ιστορικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο Νέο Φάληρο.

Πρόκειται για τα έργα που προκρίθηκαν από τον διαγωνισμό «Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», τον οποίο διοργάνωσε στο πλαίσιο της στήριξής της στον πολιτισμό.

Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.

5ο BΡABEIO Δημήτρης Τράγκας - Αστερισμός του Κεραυνού

Λαδοπαστέλ σε καμβά 160 × 160 εκ. 2021

5o Βραβείο Δημήτρης Τράγκας Αστερισμος του Κεραυνού

Ζητούμενο του διαγωνισμού, ο οποίος διήρκεσε περίπου τρεισήμισι μήνες, ήταν η δημιουργία έργων τέχνης εμπνευσμένων από την πλούσια πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά της ΔΕΗ – τη διαδρομή, το σήμα, τις διαφημίσεις, τα μηχανήματά της, τους στόχους της, τις προοπτικές αλλά και όλα όσα συμβολίζει για τους Έλληνες.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες καλλιτέχνες από τον χώρο της ζωγραφικής, του video, της street art, του design, της γλυπτικής, των installations, της φωτογραφίας, των νέων μέσων, της performance, της μουσική κ.ά., απεικονίζοντας την ιστορία και το μέλλον της ΔΕΗ αλλά και της ενέργειας με τον δικό τους πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο.

4ο BΡABEIO Απόστολος Μητρόπουλος - Expressing Electricity

Επίτοιχη εγκατάσταση. Ρούχο από χειμερινή στολή της ΔΕΗ (1982), πλεξιγκλάς, μεταλλικό πλαίσιο, μπάρα LED, με μηχανισμό κίνησης, φωτοκύτταρο, μελάνι. 82 × 93 × 19 εκ. 2021

4ο Βραβείο Απόστολος Μητρόπουλος Expressing Electricity

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και έπειτα από ένα δύσκολο έργο αξιολόγησης η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επτά καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας –τους Κατερίνα Κοσκινά, Νίκο Ναυρίδη, Μαρία Μαυροειδή, Ηλία Παπαηλιάκη, Τάσο Μπουλμέτη, Πάνο Κοκκινιά και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο– ξεχώρισε τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση, με τα πέντε από αυτά να λαμβάνουν γραφεία συνολικής αξίας €20.000, ως εξής: 1ο βραβείο: €8.000, 2ο βραβείο: €5.000, 3ο βραβείο: €3.000, 4ο βραβείο και 5ο βραβείο από €2.000. Έτσι, το 1ο βραβείο πήρε η Βασιλική Λεγάκη, το 2ο ο Παναγιώτης Βορριάς, το 3ο η Έφη Σπύρου, το 4ο ο Απόστολος Μητρόπουλος και το 5ο ο Δημήτρης Τράγκας.

3ο BΡABEIO Έφη Σπύρου - Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα

Μαύρο βελούδο, ανακλαστικές ταινίες, σίδερο 450 × 200 × 5 εκ. 2021

3ο Βραβείο Έφη Σπύρου Μουσική ενός Φλεγόμενου Αστέρα 2

Τα έργα εκτίθενται στο ΑΗΣ Φαλήρου, το Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, το οποίο επιλέχθηκε ως τόπος μνήμης και ιστορίας, που φέρει για τη ΔΕΗ μεγάλο πολιτιστικό αλλά και συναισθηματικό φορτίο, καθώς πρόκειται για τον πρώτο και πρότυπο για την εποχή ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) που εγκαταστάθηκε σε ελληνικό έδαφος.

 

2ο BΡABEIO Παναγιώτης Βορριάς - Μην πατήσεις τη γραμμή

Σωλήνες φώτα νέον, ξύλο 11 μ. 2021

2ο Βραβείο Παναγιώτης Βορριάς Μην Πατήσεις τη Γραμμή

 

Το εργοστάσιο λοιπόν που συνέβαλε καθοριστικά στον εξηλεκτρισμό της Αθήνας και του Πειραιά και επιπλέον βοήθησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, «ζωντανεύει» ξανά, δίνοντας αυτή τη φορά «ενέργεια» στις τέχνες και τον πολιτισμό.

1ο BΡABEIO Βασιλική Λεγάκη - Περιστροφές

Ηχητική Εγκατάσταση 2021

1ο Βραβείο Βασιλική Λεγάκη Περιστροφές

H είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

* H είσοδος στον χώρο επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης COVID-19.

Πληροφορίες για την έκθεση

Διάρκεια: 9/2/2022 έως και 27/2/2022.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 16.00-20.00,

Σάββατο-Κυριακή: 12.00-20.00

Διεύθυνση:

ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ - Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως, Νέο Φάληρο.

Περισσότερες πληροφορίες: https://art.dei.gr

OPP 8933