«Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη» στον παλιό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της εταιρείας και με μία έκθεση δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες.
Έκθεση στο Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Η Αθήνα γεμίζει με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά καιρούς. Πολλές από αυτές βρίσκονται μέσα στα στενά της πρωτεύουσας και περιμένουν κάποιος να τις ανακαλύψει. Ο πολιτισμός είναι ένα ένα σημαντικό κομμάτι στις ζωές μας και κάθε τι που τον αφορά, φαντάζει και είναι ενδιαφέρον. Η ΔΕΗ πάντα δείχνει έμπρακτα την υποστήριξή της στον πολιτισμό και το διάστημα 9/2 με 27/2 παρουσιάζει την έκθεση «Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη». Τα έργα που την κοσμούν έλαβαν μέρος σε έναν διαγωνισμό, ο οποίος αποτέλεσε παράλληλα τον πρώτο στην πλούσια ιστορία της εταιρείας. Το Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο έβαλε τα καλά του και ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο για να τα θαυμάσει.
Είχα την τύχη να βρεθώ από τους πρώτους στο μέρος και να δω από κοντά όλα τα έργα που βρέθηκαν στην έκθεση. Εκείνη όμως δεν ξεκίνησε τώρα αλλά πολύ πιο πριν με τον διαγωνισμό, που ουσιαστικά «γεμίζει» με ζωή των χώρο. Το κάλεσμα της εταιρείας για τις συμμετοχές ήταν μεγάλο και διήρκησε συνολικά 3,5 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα ανταποκρίθηκαν καλλιτέχνες από κάθε μορφή τέχνης. Ζωγράφοι, video makers, street artists, designers, γλύπτες και πολλοί άλλοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Μέσα από τις δημιουργίες είναι φανερό πως θέλησαν να απεικονίσουν την ιστορία και το μέλλον τόσο της ΔΕΗ όσο και της ενέργειας γενικότερα.
Η περισυλλογή ήταν το ένα μέρος της έκθεσης και όταν ολοκληρώθηκε, ήρθε η ώρα για το δεύτερο μέρος. Μία ομάδα καταρτισμένων και καταξιωμένων ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, σχημάτισαν μια Κριτική Επιτροπή και αξιολόγησαν τα έργα το καθένα ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της επιτροπής απάρτισαν οι Κατερίνα Κοσκινά, Νίκος Μαυρίδης, Μαρία Μαυροειδή, Ηλίας Παπαηλιάκης, Τάσος Μπουλμέτης, Πάνος Κοκκινιάς και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Τριανταδύο καλλιτέχνες κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Χρήστο Αγγελίδη, Μαρίνα Παπαδάκη, Νίκο Αθανασόπουλο, Κώστα Παππά
Παναγιώτης Βορριάς Κωνσταντίνο Περτσινίδη, Χαράλαμπο Δερμάτη, Χαρά Πιπερίδου,Μαρία Μανέτα, Νικόλα Δεσεκόπουλο, Μαρία Σπυράκη
Ανέστη Ιωάννου, 'Εφη Σπύρου, Ιάσων Καμπάνη, Κυριακή Στούμπου, Γιάννη Κρανιδιώτη, Γιάννη Τζώρτζη, Κατερίνα Κωνταντίνου, Αλεξάνδρα Φωκαέως, Δημήτρη Τράγκα, Αντώνη Κουνέλλα, Δημήτρη Λάμπρου, Γιάννη Τσάκωνα, Βασιλική Λεγάκη, Γιώργο Τσεριώνη Ναταλία Μαντά, Γιώργο Τσιαντούλα Απόστολος Μητρόπουλος, Λάουρα Τσιάτη, Ιωάννη Μιχαλούδη, Σωτήρη Φωκέα, Χάρη Μπασκόζο, Μελίνα Χαραλαμπίδη, Δάφνη Αντωνίου, Γιώργο Μωραΐτη και Βιβέττα Χριστούλη.
Τα έργα πέντε εξ αυτών απέσπασαν τα πρώτα βραβεία συνολικής αξίας 20.000 ευρώ. Ο νικητής του διαγωνισμού κέρδισε το ποσό των 8.000 ευρώ, ο δεύτερος 5.000 ευρώ, ο τρίτος 3.000 ευρώ και οι θέσεις 4 , 5 από 2.000 ευρώ. Την επιμέλεια ανέλαβε η Κατερίνα Κοσκινά, η οποία είναι γνωστή Ιστορικός Τέχνης.
Οι βλέψεις της εταιρείας πίσω από την έκθεση είναι η ενίσχυση της σύνδεσης ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία αλλά παράλληλα και την εδραίωση μίας αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στα δημιουργικά τμήματα των πολιτών. Συνομιλώντας για λίγο με τους συντονιστές που μας φιλοξένησαν, ανέφεραν πως ήθελαν να αναδείξουν με τη στροφή στην τέχνη και τους δημιουργούς την τεχνολογική κληρονομιά της ΔΕΗ. Η εταιρεία συμβολίζει πολλά πράγματα διαχρονικά για τους Έλληνες όντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Το ταξίδι στα εκθέματα συμπεριλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς όπως τη διαδρομή, το σήμα, τις διαφημίσεις, τα μηχανήματα και τους στόχους της εταιρείας.
Ο τόπος έκθεσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο. Ο χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και όσους έχουν βρεθεί στο συγκεκριμένο κτίριο. Το εργοστάσιο κρύβει μέσα του όλη την ιστορία της εταιρείας και χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως ένας τόπος μνήμης. Το πολιτιστικό και συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάει είναι τεράστιο, καθώς ήταν ο πρώτος και πρωτότυπος Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Η Αθήνα στο παρελθόν δεν ήταν όπως την έχουμε στο μυαλό μας τώρα, που πολλοί τα έχουμε όλα δεδομένα. Το εργοστάσιο συνέβαλε τα μέγιστα στον εξηλεκτρισμό τόσο της πρωτεύουσας όσο και του Πειραιά βοηθώντας στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η επίσκεψη στην έκθεση σας δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείτε έναν τόσο ιστορικό χώρο να «ζωντανεύει» και να μάθετε περισσότερα πράγματα γύρω από την εταιρεία. Το μέρος επαναχρησιμοποιείται και βρίσκει εκ νέου ένα νέο νόημα. Στο πέρασμα των χρόνων το εργοστάσιο έγινε ένα «αφανές» αστικό και βιομηχανικό μνημείο, όμως αφού διακοσμήθηκε με πολλά έργα διάφορων καλλιτεχνών, γέμισε με φως όντας ένα σημείο της πόλης που πρέπει να επισκεφτείς.
Η έκθεση ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου και θα ρίξει αυλαία στις 27 του ίδιου μήνα. Όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να βρεθεί εκεί από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 4 με 8 και το Σαββατοκύριακο 12 με 8. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη διεύθυνση ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ - Σολωμού 1 και Δημητρίου Φαληρέως, Νέο Φάληρο. H είσοδος στον χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19.
Η ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Στη δουλειά, στις υποχρεώσεις, στη διασκέδαση και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές. Είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τις καταβολές, την ιστορία και τους στόχους της τα επόμενα χρόνια. Μία καλλιτεχνική έκθεση που θα δώσει πολλά πράγματα σε όσους την παρακολουθήσουν.
*H είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.
Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.