65 Χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ένα Ορόσημο της Έβδομης Τέχνης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέτος γιορτάζει 65 χρόνια παρουσίας και δημιουργικότητας, καθιερώνοντάς το ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ξεκινώντας το 1960, όταν πρωτοξεκίνησε ως "Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου," το φεστιβάλ εξελίχθηκε από μια αμιγώς τοπική εκδήλωση σε ένα πολυδιάστατο, διεθνές γεγονός που αναδεικνύει τις καινοτομίες και τις φωνές του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου.

Φέτος το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 σε φυσικούς χώρους και online. Στο 65ο ΦΚΘ θα προβληθούν 252 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες στις ανακαινισμένες, με νέα καθίσματα, αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε 67 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Φυσικά η ΔΕΗ φωτίζει το Φεστιβάλ ενώ ενισχύει τη στρατηγική της συνεργασία  με την προσθήκη του νέου βραβείου «ΦΩΣ powered by ΔΕΗ», το οποίο θα απονείμει σε πρωτοεμφανιζόμενες και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους €3.000.
Το βραβείο «ΦΩΣ powered by ΔΕΗ» θα διεκδικήσουν, κατά την διάρκεια της τελετής απονομής, μία πρωτοεμφανιζόμενη και ένας πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός, οι οποίοι συμμετείχαν σε ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους. Οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου, Γιάννης Τσορτέκης και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης αποτελούν την κριτική επιτροπή για την απονομή του φετινού βραβείου.

 

Η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Σοφία Δήμτσα δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτό το ταξίδι πολιτισμού που ξεκινά εδώ, στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που είναι συνυφασμένη με τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Ως ΔΕΗ χαιρόμαστε που συνεργαζόμαστε με έναν τόσο σημαντικό φορέα πολιτισμού, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία μας να γίνεται όλο και πιο ισχυρή, καθώς φέτος δίνουμε για 1 η φορά το βραβείο «ΦΩΣ powered by ΔΕΗ» στηρίζοντας έμπρακτα τους Έλληνες ηθοποιούς και το ελληνικό σινεμά. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια ανάμεσα σε παραγωγούς, καλλιτέχνες και κοινό, ενώ αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της 7ης τέχνης για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο πολιτισμό. Καλό Φεστιβάλ σε όλες και όλους».
Σημαντικά Σταθμοί

1960-1970: Τα Πρώτα Βήματα και η Άνοδος της Ελληνικής Κινηματογραφικής Σκηνής
Η δεκαετία του 1960 υπήρξε καθοριστική, καθώς ανέδειξε Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Μιχάλης Κακογιάννης, οι οποίοι άρχισαν να θέτουν τα θεμέλια για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Το φεστιβάλ έγινε η πρώτη μεγάλη πλατφόρμα για να προβληθούν ελληνικές ταινίες στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

1980-2000: Η Διεθνοποίηση

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το Φεστιβάλ απέκτησε διεθνή διάσταση και άρχισε να φιλοξενεί ταινίες από το εξωτερικό, προσελκύοντας περισσότερους διεθνείς καλεσμένους και σκηνοθέτες. Ταυτόχρονα, η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και άλλοι φορείς άρχισαν να ενσωματώνουν τα βραβεία τους στο φεστιβάλ.

2020-Σήμερα: Νέες Προκλήσεις και Ψηφιακή Μετάβαση

Η πανδημία οδήγησε το φεστιβάλ σε μια επιταχυνόμενη ψηφιακή μετάβαση, με διαδικτυακές προβολές και εκδηλώσεις να γίνονται η νέα πραγματικότητα.

Το φετινό φεστιβάλ, τιμώντας την 65η επέτειο, εστιάζει σε θεματικές όπως η «μετά-πανδημική εποχή» και η εξέλιξη της κινηματογραφικής τεχνολογίας, με πολλές ταινίες να χρησιμοποιούν νέες τεχνικές και να θίγουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, φέτος το φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιερώματα στον κλιματικό κινηματογράφο και στο «gender fluidity cinema», το οποίο προσφέρει χώρο σε έργα που διερευνούν τα φύλα και τις ταυτότητες.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε το μέλλον του σινεμά, ενώ ταυτόχρονα να τιμήσουμε την πλούσια ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις 65 χρονιές που το καθιστούν ζωντανό θεσμό για τη Θεσσαλονίκη και την κινηματογραφική κοινότητα διεθνώς.
Φυσικά, από τη διοργάνωση δεν θα λείπουν και μεγάλα ονόματα της ξένης αλλά και της εγχώριας showbiz. 

Πιο συγκεκριμένα, τo Φεστιβάλ υποδέχεται δύο από τους πιο λαμπερούς σταρ του παγκόσμιου σινεμά, τη Γαλλίδα βραβευμένη με Όσκαρ Ζιλιέτ Μπινός και τον Βρετανό υποψήφιο για Όσκαρ Ρέιφ Φάινς, στους οποίους θα απονεμηθούν τιμητικοί Χρυσοί Αλέξανδροι. Θα παρακολουθήσουμε το αφιέρωμα και την απονομή του τιμητικού Χρυσού Αλέξανδρου στον Πάνο Χ. Κούτρα. Η διάσημη casting director Έλεν Λούις, στενή συνεργάτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε, θα δώσει ένα συναρπαστικό masterclass.
Η αγαπημένη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ θα είναι φέτος ambassador της Αγοράς. Η showrunner και εκτελεστική παραγωγός επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών Άνα Γουίνγκερ θα δώσει masterclass στο πλαίσιο της ενότητας Agora Series. 

Στο πλαίσιο του Meet the Future θα δώσουν masterclasses: Ο συνθέτης Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, στενός συνεργάτης του Κριστόφ Κισλόφσκι, η μοντέζ μουσικής Σουζάνα Πέριτς, με κορυφαίες συνεργασίες σε ταινίες των Μάρτιν Σκορσέζε, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Πίτερ Τζάκσον, και οι καταξιωμένοι δημιουργοί Νίκος Κυπουργός, Ευανθία Ρεμπούτσικα και Τάσος Μπουλμέτης, Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) και Coti K. που έχουν αγαπηθεί με το σπουδαίο έργο τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Photos by Wikimedia Commons