Έρως ο Αδήριτος: Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Π. Γιαννουλέα

Έρωτας. Αδήριτη ανάγκη ή παιχνίδια της μοίρας;

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, αποφοιτώντας από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και κάτοχος Master of Science στη Στατιστική και την Επιχειρησιακή Έρευνα του Loughborough University of Technology της Αγγλίας. Ο Μιχάλης Π. Γιαννουλέας έχει μια μακρόχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, της οποίας οι αρχές βρίσκονται στο 1987. Μαζί με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο Μιχάλης Γιαννουλέας ανέπτυξε το πάθος του για την αρθρογραφία και το βιβλίο. Έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες.
 

Στο νέο του βιβλίο, ο συγγραφέας αναζητά τις βαθύτερες αιτίες των προθέσεων του Θεού Έρωτα, αναλύοντας με τον δικό του ιδαίτερο τρόπο τα στάδια των διαπροσωπικών σχέσεων. Όλα με απώτερο στόχο την πολυπόθητη αυτογνωσία, όταν και αυτή έρχεται κάποτε. Ο Μιχάλης Γιαννουλέας μίλησε στο apotis4stis5 για το νέο του πόνημα. "Έρως ο Αδήριτος". Αδήριτη ανάγκη ή παιχνίδια της μοίρας;

 

Έχετε ξεκινήσει τη συγγραφική σας πορεία με βιβλία επιστημονικού περιεχομένου σε θέματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς, αλλαγών και ηγεσίας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτά;

 

Πολύ ευχαρίστως. Τα άρθρα, οι εργασίες και τα βιβλία που έχω συγγράψει, σχετίζονται με επιστημονικά αντικείμενα τα οποία έχω διδάξει και σε επαγγελματικούς χώρους στους οποίους έχω εργασθεί.

 

Συγκεκριμένα η εργογραφία μου περιλαμβάνει τα:

 

1.« Κάθε μέρα Ηγέτης, μια εναλλακτική προσέγγιση στην άσκηση ηγεσίας»,  2010, Εκδόσεις Πεδίο.

 

2.«Η πρόκληση της αλλαγής», 2006, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

 

3.«Ούτε Θύμα-Ούτε Θύτης, με αυτό-επιβεβαιωτική συμπεριφορά», 2001, 2002 Γ΄ έκδοση,  Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

 

4.«Συμπεριφορά και Διαπροσωπική Επικοινωνία στον Εργασιακό χώρο», 1997,  2003 Ε΄ έκδοση,  Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Επανέκδοση το 2012 από τις εκδόσεις Πεδίο.

 

5.«Η Επικοινωνία μέσα και έξω από τον Εργασιακό χώρο», σε συνεργασία με τους M. Jossien-Γ. Βαγιάτη, 1995, 2004 Δ΄ έκδοση, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

 

6.«Βασικές Αρχές Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση», 2000, Ενότητα στο Εκπαιδευτικό πακέτο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών εξ’ αποστάσεως, του Τραπεζικού Ινστιτούτου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

 

7.« Βασικές Αρχές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού», 2008, για το e-learning πρόγραμμα ΕΡΜΕΙΟΝ (αφορά εκπαίδευση εμπόρων) , σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

 

8.«Η Άχρονη αναζήτηση του έρωτα», 2018, εκδόσεις ΠΝΟΗ.

 

9.Άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες.

 

Πως αποφασίσατε να μεταπηδήσετε στη μυθοπλασία;

 

Στόχος μου ήταν να γράψω ένα μυθιστόρημα που θα μεταφέρει τις βασικές αρχές που διέπουν την επικοινωνία και την ηγεσία στον εργασιακό χώρο, στις καθημερινές διαπροσωπικές και συντροφικές σχέσεις. Για να το πετύχω, χρησιμοποίησα τις φιλοσοφικές θεωρήσεις περί έρωτα, έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη μυθοπλασία.

 

Έρως ο Αδήριτος, λοιπόν. Ο Αναπόφευκτος! Θα μας πείτε λίγα λόγια για το  βιβλίο σας;

 

Είναι ένα πρωτότυπο ερωτικό μυθιστόρημα που περιγράφει με φιλοσοφική προσέγγιση τον λόγο για τον οποίον ερωτευόμαστε, χαρτογραφώντας την πορεία των σχέσεων των ηρώων από το πρώτο φιλί και την τρυφερότητα ως την πίκρα του χωρισμού. Παράλληλα, εμπεριέχει -όπως προανάφερα- τις βασικές αρχές που διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο φιλοσοφικός σύμβουλος Τιμόθεος προσπαθεί σε μια σειρά από συνεδρίες με τους πελάτες του Εύα και Ορφέα να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα αίτια της ματαίωσης των προσδοκιών τους, αλλά και να μάθουν πώς να χειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί και ένα ταξίδι αυτεπίγνωσης, προκειμένου να δώσει απάντηση στο εάν η «ψυχική ανεξαρτησία» μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην αδήριτη ανάγκη να ερωτευόμαστε.  

 

Ο έρωτας είναι πράγματι αδήριτος; Μπορεί να τον μπλοκάρει η ψυχική ανεξαρτησία; Και πώς την ορίζετε στο μυθιστόρημά σας;  

 

Ο έρωτας για ένα συγκεκριμένο άτομο έρχεται ως συνέπεια της αδήριτης ανάγκης μας να ερωτευόμαστε. Η ψυχική ανεξαρτησία ορίζεται ως η κατάσταση που το άτομο συνειδητοποιεί ότι συναισθηματικά δεν έχει να προσδοκά τίποτα από τους άλλους. Συνήθως την υιοθετούμε μετά από μια έντονη ερωτική απογοήτευση.

 

Βασική πρωτοτυπία στο έργο σας είναι  ο χαρακτήρας του φιλοσοφικού συμβούλου. Τι είναι η φιλοσοφική συμβουλευτική;

 

Η σύγχρονη φιλοσοφική συμβουλευτική είναι ένας νέος τομέας της φιλοσοφίας, που εμφανίστηκε στην Κολωνία της Γερμανίας, αρχές της δεκαετίας του ’80, ιδρυτής της είναι ο Γκερντ Αχενμπαχ. Γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί την εναλλακτική επιλογή για τα άτομα που δεν αρέσκονται στην ψυχολογική ή ψυχιατρική θεραπεία, δίνοντας φιλοσοφικές συμβουλές. Η φιλοσοφική γνώση εμπεριέχει λογική, κίνητρα, ηθική, αξίες, νόημα, λήψη αποφάσεων, εκλογίκευση σε καταστάσεις κρίσης ή αλλαγών και σε όλες τις περίπλοκες περιστάσεις που βιώνουμε καθημερινά Η κατανόηση της προσωπικής φιλοσοφίας βοηθά το άτομο να αποτρέπει ή να επιλύει τα περισσότερα προβλήματά του και να χειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις αλλαγές στη ζωή του. Τα πιο πολλά προβλήματά του ατόμου σχετίζονται άμεσα με τη γενική νοοτροπία και τις αντιλήψεις που έχει.                  
                                                                                                                                                                   
 

Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι θίγετε και κοινωνικά ζητήματα μέσα από το φάσμα της φιλοσοφίας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Στη ζωή δεν παίρνουμε αυτό που δικαιούμαστε αλλά αυτό που διαπραγματευόμαστε».

 

Ακριβώς. Η ζωή μας είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση. Από το κλάμα για το μητρικό γάλα ως τη διεκδίκηση μιας προαγωγής. Χωρίς διαπραγμάτευση, συνήθως, δεν αποκτούμε αυτά που δικαιούμαστε.

 

Γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε με την ΗΔΥΕΠΕΙΑ;

 

Αν και είχα αρκετές προτάσεις συνεργασίας από εκδοτικούς οίκους επέλεξα την ΗΔΥΕΠΕΙΑ μετά την προσωπική μου επαφή με τον κ. Τσουρέα, στη διάρκεια της οποίας, η αγάπη και το μεράκι του για την έκδοση ποιοτικών βιβλίων, ήταν προφανής.

 

Τι έχετε να πείτε στους νέους ανθρώπους, αλλά και γενικά σ’ αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη γραφή;

 

Να βάζουν συγκεκριμένους στόχους και να προσπαθούν σκληρά για την υλοποίησή τους. Όσο για τη γραφή, απαιτεί -εκτός από φαντασία- μελέτη κειμένων και βιβλίων σχετικών με το θέμα που θα ασχοληθούν.

 

Τι γνώμη έχετε για την ανάγνωση γενικά;

 

Προφανώς θετική, απαραίτητη για την ευρυμάθεια και τη βελτίωση της παιδείας κάθε ατόμου.

 

Το διαδίκτυο βοηθάει στην ενημέρωση, είτε στην επιμόρφωση;

 

Σαφώς βοηθάει και στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση, υπό την προϋπόθεση ότι οι πηγές αναφοράς είναι αξιόπιστες.

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι ποιητές - συγγραφείς και πώς επηρέασαν -εάν επηρέασαν- το έργο σας;

 

Αγαπημένοι μου Έλληνες συγγραφείς-ποιητές είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Τίτος Πατρίκιος,  και ο Νίκος Καζαντζάκης. Από τους ξένους συγγραφείς είναι ο Λου Μαρίνοφ, ο Φίλιπ Ρόθ,  ο Άλντο Καροτενούτο και ο Ίρβιν Γιάλομ.

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες;

 

Διαβάζετε αξιόλογα έργα, χωρίς παρωπίδες και με κριτική σκέψη.