Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον Φερνάντο Τρουέμπα με την ενέργεια της ΔΕΗ

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί τον Oσκαρικό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα.

 

Ο Ισπανός δημιουργός των ταινιών Calle 54 (2000), Τσίκο & Ρίτα (2010), αλλά και του βραβευμένου με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας Μπελ Επόκ,  θα «ανοίξει» το Φεστιβάλ, με την προβολή της νέας του ταινίας, το υπέροχο animation μουσικό ντοκιμαντέρ «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» (2023), την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Ολύμπιον. 

 

Ως στρατηγικός συνεργάτης, η ΔΕΗ στηρίζει συνολικά τον φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Evia Film Project, το «Σινεμά με Θέα», καθώς και καθημερινές προβολές σε εμβληματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΗ βρίσκεται δίπλα στους δημιουργούς που μέσα  από τα έργα τους δίνουν ζωή σε πλάνα και σκηνές που συγκινούν και συναρπάζουν.

 

Η συνεργασία της ΔΕΗ με  το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλούτου και της διαπολιτισμικής ανταλλαγής, σεβόμενη πάντα την δημιουργική διαδικασία και την δύναμη που μεταφέρει κάθε κινηματογραφικό έργο. Παράλληλα, επιθυμεί την ανάδειξη της καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας και της καινοτομίας.  

 

Την ίδια καλλιτεχνική ποικιλομορφία και εύρος διαθέτει και ο Φερνάντο Τρουέμπα, ο οποίος έχει διαγράψει εξίσου λαμπρή καριέρα και ως μουσικός παραγωγός, έχοντας κερδίσει δύο Βραβεία Γκράμι και τέσσερα Βραβεία Λάτιν Γκράμι. Γι’ αυτό η 26η διοργάνωση πραγματοποιεί, επίσης, spotlight στον κορυφαίο δημιουργό.  

 

Ο Ισπανός σκηνοθέτης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα El País και συνέχισε στο δικό του περιοδικό Casablanca, πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας Haunted Heart στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, σε συνεργασία με την Blonde ΑΕ. 

 

Η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, Πυροβόλησαν τον πιανίστα / They Shot the Piano Player (2023), η τελευταία συνεργασία του Φερνάντο Τρουέμπα με τον ισπανό εικαστικό καλλιτέχνη Χαβιέρ Μαρισκάλ, αναδεικνύει τη μουσική της μπόσα νόβα μέσα από ένα νεονουάρ animated docudrama.