Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον Φερνάντο Τρουέμπα με την ενέργεια της ΔΕΗ

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί τον Oσκαρικό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα.

 

Ο Ισπανός δημιουργός των ταινιών Calle 54 (2000), Τσίκο & Ρίτα (2010), αλλά και του βραβευμένου με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας Μπελ Επόκ,  θα «ανοίξει» το Φεστιβάλ, με την προβολή της νέας του ταινίας, το υπέροχο animation μουσικό ντοκιμαντέρ «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» (2023), την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Ολύμπιον. 

 

Ως στρατηγικός συνεργάτης, η ΔΕΗ στηρίζει συνολικά τον φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Evia Film Project, το «Σινεμά με Θέα», καθώς και καθημερινές προβολές σε εμβληματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΗ βρίσκεται δίπλα στους δημιουργούς που μέσα  από τα έργα τους δίνουν ζωή σε πλάνα και σκηνές που συγκινούν και συναρπάζουν.

 

Η συνεργασία της ΔΕΗ με  το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλούτου και της διαπολιτισμικής ανταλλαγής, σεβόμενη πάντα την δημιουργική διαδικασία και την δύναμη που μεταφέρει κάθε κινηματογραφικό έργο. Παράλληλα, επιθυμεί την ανάδειξη της καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας και της καινοτομίας.  

 

Την ίδια καλλιτεχνική ποικιλομορφία και εύρος διαθέτει και ο Φερνάντο Τρουέμπα, ο οποίος έχει διαγράψει εξίσου λαμπρή καριέρα και ως μουσικός παραγωγός, έχοντας κερδίσει δύο Βραβεία Γκράμι και τέσσερα Βραβεία Λάτιν Γκράμι. Γι’ αυτό η 26η διοργάνωση πραγματοποιεί, επίσης, spotlight στον κορυφαίο δημιουργό.  

 

Ο Ισπανός σκηνοθέτης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα El País και συνέχισε στο δικό του περιοδικό Casablanca, πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας Haunted Heart στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, σε συνεργασία με την Blonde ΑΕ. 

 

Η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, Πυροβόλησαν τον πιανίστα / They Shot the Piano Player (2023), η τελευταία συνεργασία του Φερνάντο Τρουέμπα με τον ισπανό εικαστικό καλλιτέχνη Χαβιέρ Μαρισκάλ, αναδεικνύει τη μουσική της μπόσα νόβα μέσα από ένα νεονουάρ animated docudrama.

 

 

 

Στο φιλμ ΄Πυροβόλησαν τον πιανίστα / They Shot the Piano Player', που διαδραματίζεται τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, λίγο πριν η Λατινική Αμερική βρεθεί στη δίνη ολοκληρωτικών καθεστώτων, ο Τζεφ Γκόλντμπλαμ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο Τρουέμπα 35 χρόνια νωρίτερα, στην ταινία «Το όνειρο του τρελού πιθήκου», δανείζει τη φωνή του στον κεντρικό ήρωα, έναν δημοσιογράφο που αναζητά πληροφορίες για τον βραζιλιάνο πιανίστα Φρανσίσκο Τενόριο Ζούνιορ, καθώς ερευνά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του στη διάρκεια μιας περιοδείας στο Μπουένος Άιρες.

 

Μια ταινία γεμάτη μουσική που ξεδιπλώνεται σαν ένα πολιτικό θρίλερ. Ένα ντοκιμαντέρ (υπέροχων) κινουμένων σχεδίων για τη τη μανία και τη γέννηση της μπόσα νόβα, ένα είδος της βραζιλιάνικης μουσικής που αναπτύχθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και διαδόθηκε παγκοσμίως στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και την αρχή της δεκαετίας του 1960. Η φράση «μπόσα νόβα» σημαίνει κυριολεκτικά «νέος ρυθμός» στα πορτογαλικά και είναι μια λυρική συγχώνευση της σάμπα και της τζαζ. Πρόκειται για ένα φιλμ μυστηρίου για τα χαμένα ίχνη ενός σπουδαίου πλην ξεχασμένου μουσικού.

 

 

Στο πλαίσιο του spotlight, θα προβληθούν επίσης οι ταινίες του Φερνάντο Τρουέμπα, Calle 54 (2000) και Τσίκο & Ρίτα (2010). 

 

Στην ταινία του 2000, Calle 54, ο Φερνάντο Τρουέμπα αποτυπώνει τη λατρεία του για τη λάτιν τζαζ, σε ένα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις των μεγαλύτερων ονομάτων του χώρου, μεταξύ των οποίων οι Πακίτο Ντ’ Ριβέρα, Ελιάνε Ελίας, Τσάνο Ντομίνγκες, Μισέλ Καμίλο, Γκάτο Μπαρμπιέρι, Τίτο Πουέντε, Τζέρι Γκονσάλες, Τσούτσο Βαλντές, Κατσάο Λόπες, Πουντίγια Ρίος, Πατάτο Βαλντές και Μπέμπο Βαλντές, στα θρυλικά στούντιο της Sony Music. 

 

Στο Τσίκο & Ρίτα (2010), η πρώτη ισπανική ταινία που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ξεδιπλώνεται μια συγκινητική ιστορία αγάπης απώλειας και ελπίδας, εμπνευσμένη από έναν από τους σπουδαιότερους κουβανούς μουσικούς, τον θρυλικό Μπέμπο Βαλντές. Στην ταινία αποτυπώνεται η ιστορία εμβληματικών μουσικών, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται και στην ταινία: Γκιγιέρμο Μπαρέτο, Νατ Κινγκ Κόουλ, Τσάρλι Πάρκερ, Τελόνιους Μονκ, Ντίζι Γκιλέσπι, Τίτο Πουέντε, Μιγκελίτο Βαλντές, Τσάνο Πόσο κ.ά.

 

 

Video Url

 

Η τέχνη θέλει ενέργεια, η έμπνευση θέλει ενέργεια, το Φεστιβάλ θέλει ενέργεια και η ΔΕΗ ως ενεργός υποστηρικτής της τέχνης, που προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο πολιτισμό, είναι έτοιμη για το συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι που ξεκινά.

 

#Dwsefwssthntexnh