Το 1999 άναψαν για πρώτη φορά οι προβολείς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Δημήτρη Εϊπίδη ο οποίος παρέμεινε επί χρόνια διευθυντής του θεσμού και δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διοργανώθηκε με τη συμβολή διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής, αποτελούμενης από σημαντικά ονόματα του κινηματογράφου όπως οι Σαντάλ Ακερμαν, Γιουντίτ Έλεκ, Μαρσελίν Λοριντάν-Ίβενς, Γιόχαν φαν ντερ Κέεκεν, Ρόμπερτ Κρέιμερ, Αλεξάντρ Σοκούροφ, Φρέντερικ Ουάισμαν, Ντ. Α. Πένεμπέικερ, κ.ά.
Στην φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν 35 ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό μέρος, ανάμεσά τους και 9 ελληνικές παραγωγές. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στα τρία τμήματα, πραγματοποιούν την διεθνή ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ, ενώ η ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό βρίσκει αυτόματα τη θέση της στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ!
Συνολικά, 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες θα προβληθούν στις ιστορικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, και στις αίθουσες του Λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, αν δεν είστε στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς όλα τα ντοκιμαντέρ διαδικτυακώς, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ: online.filmfestival.gr.
Η έναρξη του 26ου ΦNΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, με την ταινία «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα η οποία αποτελεί και την τελευταία συνεργασία του Τρουέμπα με τον ισπανό εικαστικό καλλιτέχνη Χαβιέρ Μαρισκάλ, και αναδεικνύει τη μουσική της μπόσα νόβα μέσα από ένα νεονουάρ animated docudrama. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην έναρξη του Φεστιβάλ. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, με την προβολή της ταινίας «Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα» του Άρη Δόριζα.
Από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει η Divina Μαρία Κάλλας. Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας» την ιδέα, την έρευνα και το σενάριο του οποίου, υπογράφει ο Βασίλης Λούρας, με την υποστήριξη της ΔΕΗ.
Το ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Κάλλας στην Αθήνα, από τη στιγμή που ήρθε από την Αμερική το 1937 μέχρι το 1945 που έφυγε πάλι για την Αμερική πικραμένη, αλλά έτοιμη λυρική τραγουδίστρια και αποφασισμένη να κατακτήσει τον κόσμο. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αφηγηθεί τη μυθιστορηματική ιστορία των πρώτων ετών της Κάλλας – μια ιστορία θριάμβου της θέλησης, του ταλέντου, της εργατικότητας, της αφοσίωσης, και ταυτόχρονα μια ιστορία αντίστασης σε κάθε δυσκολία και σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά.
Επιπλέον, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ και ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ, Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει στόχο να ανοίξει έναν καλλιτεχνικό διάλογο με τον θεατή φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές ενός καλλιτέχνη ο οποίος εξελίσσεται, πειραματίζεται και αλλάζει συνεχώς, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αναπαράστασης, της αλληγορικής δύναμης των εικόνων και της επικοινωνίας του καλλιτεχνικού έργου με τον θεατή.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο αφιέρωμα που θα κάνει το ΦΝΘ στα ΛΟΑΤΚΙ+ ντοκιμαντέρ με τίτλο «Citizen Queer». Εξυμνώντας τη μαγεία, τη δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται ο αυτοπροσδιορισμός, τα queer ντοκιμαντέρ προσπαθούν να αποδώσουν την ομορφιά αυτής της απελευθερωτικής πράξης. Ιστορίες της διπλανής πόρτας, αλλά και πολύτιμες ιστορικές καταγραφές για τις απαρχές και την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, ιστορίες προσωπικές και οικουμενικές, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους γύρω μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εμάς τους ίδιους, εξερευνούν ό,τι μάς ορίζει και μας περιβάλλει, και μας υπενθυμίζουν ότι ολοκληρωμένοι είμαστε μόνο αν είμαστε όλοι μαζί. Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά 33 ταινίες.
Και δεν είναι μόνο αυτά! Το Φεστιβάλ ετοιμάζεται να υποδεχτεί μεγάλα ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής όπως οι Στιβ ΜακΚουίν και Φρέντερικ Γουάιζμαν, αλλά και γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, της μουσικής και της μόδας, όπως οι Πατρίσια Φιλντ, Εντουάρ Λουί, Ντάριο Αρτζέντο, Ανίτα Πάλενμπεργκ.
Ενδεικτικά, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το Occupied City του βραβευμένου με Όσκαρ, Βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν, το Sorry/Not Sorry των Κάρα Μόνες και Κάρολιν Σου το οποίο εξερευνά μία από τις πιο γνωστές ιστορίες του κινήματος #MeToo στο Χόλυγουντ και το Happy Clothes: A Film About Patricia Field του Μάικλ Σέλντιτς που ρίχνει μια κλεφτή ματιά στη δημιουργική καθημερινότητα, στη ζωή και στην καριέρα της διάσημης ενδυματολόγου Πατρίσια Φιλντ, για την οποία μεταξύ άλλων μιλούν οι πρωταγωνιστές του Sex and the City και του Emily in Paris.
Η ΔΕΗ, ως στρατηγικός συνεργάτης, στηρίζει συνολικά τον φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας τους δημιουργούς, οι οποίοι δίνουν ζωή σε κάθε πλάνο και κάθε σκηνή μέσα από το έργο τους, καθώς και την πόλη που τόσα χρόνια έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό και την 7η τέχνη.
Με βαθιά προσήλωση που αντανακλά τον σεβασμό προς την δημιουργική διαδικασία και την δύναμη που μεταφέρει κάθε κινηματογραφικό έργο, η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιδιώκοντας να ενισχύσει τον πολιτιστικό πλούτο και τη διαπολιτισμική ανταλλαγή, προωθώντας παράλληλα την καλλιτεχνική ποικιλομορφία και την καινοτομία. Γιατί όπως το Φεστιβάλ θέλει ενέργεια έτσι ακριβώς και η τέχνη, η έμπνευση θέλουν ενέργεια.
Εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία να σηκωθεί η αυλαία…
#Dwsefwssthntexnh