Η Alpha Bank διοργανώνει την έκθεση, «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος» με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων της Νομισματικής Συλλογής της.
Αν πιστεύετε ότι το νόμισμα είναι απλά ένα μέσο συναλλαγών, που εφευρέθηκε κάπου στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., τότε σκεφτείτε το ξανά. Ή μάλλον επισκεφθείτε την Έκθεση, «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος» της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Την έκθεση παρουσιάζει το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα και πραγματοποιείται προς τιμή του εμπνευστή και δημιουργού της Συλλογής, Γιάννη Κωστόπουλου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 3 Μαΐου έως και τις 23 Ιουλίου.
Χάρη στη ευαισθησία του για τον ελληνικό πολιτισμό, το 1972 ο Γιάννης Κωστόπουλος αγόρασε τις νομισματικές συλλογές Α. Ανδρεόπουλου και Α. Μελετόπουλου και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Από το 1984 έως το 2015 ενσωματώθηκαν άλλες 7 ιδιωτικές συλλογές, με αποτέλεσμα η Συλλογή να συγκαταλέγεται σήμερα στις μεγαλύτερες και σημαντικότερες του είδους της, σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, δεν σταματάει να επεκτείνεται με την αγορά νομισμάτων από δημοπρασίες του εξωτερικού.
Ξενάγηση απτική από μη βλέποντες
Ο πολλαπλός ρόλος του νομίσματος
Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τον πολλαπλό ρόλο του νομίσματος, εκείνο που μετατρέπει το νόμισμα από χρηστικό αντικείμενο της καθημερινότητας σε μέσο επικοινωνίας, ιστορικό στιγμιότυπο και έργο τέχνης που αντανακλά την εποχή που τέθηκε σε κυκλοφορία.
Από το 1972, η Τράπεζα πέτυχε να έχει σήμερα στην κατοχή της περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα, εκ των οποίων τα 3.600 αγοράστηκαν εκτός Ελλάδας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα νομίσματα αυτά επαναπατρίστηκαν και βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και του κοινού διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την εθνική μας κληρονομιά.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κουτσομάλλη, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η Έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο του Ιδρύματος, «πέρα του ότι συμβάλλει στη διατήρηση της ενότητας, του ιστορικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού χρόνου, προσφέρει και αισθητικές, εικονογραφικές αφηγήσεις που αφορούν πρόσωπα, μυθικά πορτραίτα και μύθους, προάγοντας τη νομισματική έρευνα».
Γενική άποψη του εκθεσιακού χώρου
150 μοναδικά νομίσματα γίνονται καθρέφτης της ιστορίας
150 μικρά μεταλλικά αντικείμενα, κυρίως ασημένια, αλλά και ορισμένα χρυσά και χάλκινα, είναι στην διάθεση του κοινού για να τους ταξιδέψει σε έναν συναρπαστικό κόσμο, γεμάτο αρχαίους μύθους και ιστορίες που εμπνέουν ακόμη και σήμερα. Τα σπάνια αυτά νομίσματα γίνονται καθρέφτης της ιστορίας και ως έργα τέχνης και σύμβολα εξέλιξης, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα ενός καθημερινού χρηστικού αντικειμένου.
Ο επισκέπτης της έκθεσης με την χρήση ενός πλούσιου πληροφοριακού υλικού και οπτικοακουστικών μέσων, μπορεί να ενημερωθεί αρχικά για την ιστορία της Συλλογής με επιλεγμένα έγγραφα και φωτογραφίες από στιγμές που σφράγισαν την πορεία και την εξέλιξή της. Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της, τόσο στη διατήρηση των αρχαίων νομισμάτων στον ελλαδικό χώρο όσο και στον επαναπατρισμό χαμένων αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν και αγοράστηκαν από το εξωτερικό. Την επιμέλεια της έκθεσης και την ξενάγηση για το ευρύ κοινό έχει αναλάβει η νομισματολόγος, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη.
Η Άλλη Όψη Του Νομίσματος σε σύστημα Μπράιγ
Από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τη βυζαντινή εποχή
Η νύμφη Αρέθουσα, το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης από το δεκάδραχμο των Συρακουσών, το άρμα του βασιλιά Φιλίππου Β’, ο Δίας ως ταύρος κουβαλώντας στην πλάτη του την Ευρώπη, η «Κρίση Πάριδος» ως ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς, ο γερασμένος Οδυσσέας που επιστρέφει στην Ιθάκη, συναντώντας τον πιστό του σκύλο, Άργο και άλλα πολλά θα είναι στην διάθεση όσων επισκεφτούν την Έκθεση, με οδηγό τα 150 επιλεγμένα νομίσματα, που μας αφηγούνται, την δική τους ιστορία.
Απευθυνόμενη σε όλη την οικογένεια και στους επισκέπτες κάθε ηλικίας, σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για όσα παιδιά επισκεφτούν την έκθεση, με βίντεο και ψηφιακά παιχνίδια μέσω tablet, παρουσιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα που με τη μορφή μουσειοβαλίτσας μας μεταφέρουν την ιστορία του νομίσματος και των συναλλαγών. Την Έκθεση συνοδεύει κατάλογος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με κείμενα και φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων, με την είσοδο να είναι δωρεάν για όλους.
Νομίσματα στις προθήκες
Μια έκθεση προσβάσιμη σε όλους
Η Έκθεση, «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος» στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της Alpha Bank για μία ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και συμπερίληψη όλων, έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να υποδεχτεί άτομα με προβλήματα όρασης ή με κινητικές δυσκολίες, που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα μουσείο και να βιώσουν την εμπειρία μιας έκθεσης.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Alpha Bank στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα σεβασμού στη διαφορετικότητα. Με την πράξη αυτή, η Τράπεζα στέλνει το δικός της ηχηρό μήνυμα προσβάσιμότητας προς όλους και άρσης των ανισοτήτων.
Η εκπαιδευτική αίθουσα
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους, Αθήνα
Είσοδος: δωρεάν
Για περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφίες για τα 50 χρόνια της Νομισματικής Συλλογής ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: