Oι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 175 ευρώ την ημέρα – ή 3,75 δισ. ευρώ τον χρόνο
Κάποιες συσκευές στο σπίτι καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε λειτουργία standby όπως αναφέρει το BBC, γεγονός που φαίνεται στον λογαριασμό ρεύματος.
Όσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στην πρίζα – είτε είναι το ρούτερ, είτε το λάπτοπ, είτε το ηχοσύστημα – καταναλώνουν σιγά σιγά ενέργεια. Για παράδειγμα, η τηλεόραση μπορεί να είναι κλειστή, αλλά όσο το κόκκινο φωτάκι στο κάτω μέρος της είναι αναμμένο, καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Ορισμένα παραδείγματα σύμφωνα με το BBC:
- Tηλεόραση: Περίπου 29 ευρώ τον χρόνο και ακόμα 27 ευρώ αν έχετε συνδεδεμένο κάποιο αποκωδικοποιητή ή DVD player.
- Φούρνος μικροκυμάτων: Περίπου 20 ευρώ τον χρόνο.
- Κονσόλες gaming: Περίπου 15 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.
- Υπολογιστές: Περίπου 13 ευρώ τον χρόνο
- Ντους: Περίπου 12 ευρώ τον χρόνο.
- Πλυντήριο: Περίπου 6 ευρώ τον χρόνο.
- Εκτυπωτής: Περίπου 5 ευρώ έξτρα τον χρόνο.
- Φορτιστής κινητού: Περίπου 1,5 ευρώ τον χρόνο
Στη Βρετανία όπου αναφέρεται το ρεπορτάζ του ΒΒC, η αύξηση είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αρμόδια εθνική εποπτική αρχή ενέργειας, η Ofgem, ανακοίνωσε αυξήσεις έως και 54% για τα οικιακά τιμολόγια από την 1η Απριλίου. Στη Βρετανία, οι ανώτατες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι σταθερές και ανανεώνονται σε εθνική βάση δύο φορές το χρόνο.
Σε έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτίμησε πως το όριο των ανώτατων τιμών ρεύματος θα αυξηθεί επιπλέον 40% από το φθινόπωρο. Στα επίπεδα αυτά θα περικόψει κι άλλο τον οικιακό προϋπολογισμό, επηρεάζοντας τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Θα συμβάλει δε, στην εκτίναξη του πληθωρισμού έως και στο 8,7%.