Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη ότι οποιεσδήποτε χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια γρήγορη απάντηση από τη Ρωσία και δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.
Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.
Η απειλή Λαβρόφ για τα πυρηνικά
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να ενισχύσει την απειλή, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία και προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης «δεν πρέπει να υποτιμάται».
Αλλά μόλις 12 ώρες αργότερα, η Γερμανία έριξε τις προηγούμενες κλιμακούμενες επιφυλάξεις της για την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι θα στείλει 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard.
Η ανακοίνωση αυτή, από την υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, έγινε την Τρίτη στη συνάντηση περίπου 40 χωρών στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, για τον συντονισμό και την ενίσχυση της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, που σηματοδότησε την αύξηση των διακυβευμάτων από τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Ανακοινώνοντας τη συνεισφορά του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου με αντιαεροπορικά συστήματα, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίππι προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα ήταν «απολύτως θεμιτό» τα όπλα να χρησιμοποιηθούν εναντίον γραμμών ανεφοδιασμού εντός της Ρωσίας.
Σε απάντηση η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει τις γραμμές ανεφοδιασμού που φέρνουν δυτικά όπλα, στοχεύοντας σιδηροδρόμους και γέφυρες και απειλώντας να πλήξει το Κίεβο.