Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή Θάνατος λέμε και εμείς σήμερα»

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή Θάνατος λέμε και εμείς σήμερα»

zelenskyy 9

Η ομιλία Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων - «Ελευθερία ή Θάνατος» και «η Μαριούπολη να μην γίνουν Θερμοπύλες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, απευθύνθηκε στη Βουλή των Ελλήνων μετά την πρόσκληση που δέχθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στη μαρτυρική πόλη Μπούκα, όπου αποκαλύφθηκε η σφαγή αμάχων από τον ρωσικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή έγινε δεκτή κατά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, με τρία από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής να ψηφίζουν «ναι» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), δύο «όχι» (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ.) και ένα «ναι, μεν αλλά» (ΜέΡΑ25) από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είναι παρών.

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων - Το καλωσόρισμα από τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων ο Κωνσταντίνος Τασούλας. «Εξοχότατε κύριε πρόεδρε της Ουκρανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα στο Κοινοβούλιο.

«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή συναισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στη σημερινή συνεδρίαση» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η σημερινή Ολομέλεια είναι αφιερωμένη στον «αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στη βάρβαρη και απρόκλητη ρωσική εισβολή».

Κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικά δεσμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια, ασκώντας παράλληλα πιέσεις για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία. «Η Ελλάδα σάς καλωσορίζει και στέκεται τίμια στο πλευρό σας μέχρι την τελική νίκη» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων - «Ελευθερία ή Θάνατος λέμε και εμείς σήμερα» - Τι είπε για τη Μαριούπολη

«Σας ευχαριστώ. Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Μαριούπολη. «Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις, ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από τις κακουκίες» τόνισε. Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχει μείνει κανένα κτίριο που να μην έχει βομβαρδιστεί. Έχουν βομβαρδίσει μαιευτήρια και νοσοκομεία».

Αναφερόμενος στη μαρτυρική πόλη μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα που βομβαρδίζεται συνεχώς από τη Ρωσία, ο Ζελένσκι στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για «ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους».

«Αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που έβλεπαν τι έκαναν και δεν δίστασαν να το κάνουν» υπογράμμισε επίσης στην ομιλία του Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως ξεκαθάρισε: «Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν».

https://www.youtube.com/watch?v=9p8vvqAKOSI

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων: Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία

Ο Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων μέσω τηλεσύνδεσης, κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μαρτυρική Μαριούπολη, όπου οι δύο λαοί ζούσαν εδώ και αιώνες ειρηνικά.

«Αποτέλεσε το λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά δίπλα στους άλλους κατοίκους» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες».

«Στην ουκρανική κουλτούρα θα φανεί ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας. "Ελευθερία ή Θάνατος" έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Και αυτό λέμε και εμείς σήμερα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει» τόνισε επίσης. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Οδησσό που απειλείται από τη Ρωσία.

«Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ. Και είναι κάτι το οποίο συγκροτήθηκε εδώ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία και να παλέψει για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο χρόνος είναι η πιο δύσκολη διάσταση. Μην ακούτε μόνο εμένα, ακούστε και δύο μαχητές -δύο Ουκρανοί και δύο Έλληνες- που μάχονται στη Μαριούπολη». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε και το μήνυμα: «Με την αλληλεγγύη της Ελλάδας μπορούμε να κερδίσουμε».

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Το «ευχαριστώ» του Ουκρανού προέδρου στην Ελλάδα για τη στρατιωτική βοήθεια

Στη συνέχεια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, ευχαρίστησε για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και την πίεση που άσκησε η Ελλάδα για τις κυρώσεις στη Ρωσία.

«Ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς την Ελλάδα για τη βοήθειά της και για τη συμμετοχή της στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δυστυχώς η Ουκρανία καταστρέφεται παρόλα αυτά. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλος της ΕΕ για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τρόπους διάσωσης» σημείωσε. Και υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Να μη γίνει η Μαριούπολη οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να βρούμε τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, ώστε να μάθει κάθε βάρβαρός επιτιθέμενος πως όποιος επιτίθεται θα χάσει. Οι ενέργειες της Ρωσίας στράφηκαν ενάντια στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας καλοσώρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μας κατακτούσαν», ξεκαθαρίζοντας: «Η Ουκρανία έμεινε όρθια να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε ότι χτίσαμε μαζί».

Ζελένσκι στην ομιλία του στη Βουλή: «Να κλείσει η Ελλάδα τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης από την Ελλάδα να κλείσει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία. «Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία», το μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Το πιστεύω, θα κερδίσουμε. Μαζί. Δόξα στην Ουκρανία» κατέληξε στην ομιλία του στη Βουλή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε το θερμό χειροκρότημα από βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή - Ποιοι ήταν παρόντες στην Ολομέλεια

Η τηλεσύνδεση, μέσω της οποίας μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παρουσία:

  • της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,
  • του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,
  • του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα,
  • του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη,
  • του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη.

Απούσες -όπως είχαν δηλώσει- ήταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Επίσης, από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος:

  • Ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος και πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος,
  • ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο
  • Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Σημειώνεται ότι τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδινε την ομιλία του στην Ολομέλεια, βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση Ουκρανών έξω από τη Βουλή. Κρατώντας ουκρανικές σημαίες διαμαρτυρήθηκαν για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους.

Με την ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε ο 9ος αρχηγός κράτους που μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων

Πηγή: athensvoice.gr