Πόσο αλεύρι έχει πια μια σπανακόπιτα ή μια φρατζόλα ψωμί και την ακριβαίνουν κατά 20-30 λεπτά

Πόσο αλεύρι έχει πια μια σπανακόπιτα ή μια φρατζόλα ψωμί και την ακριβαίνουν κατά 20-30 λεπτά

Μερικοί επαγγελματίες στην χώρα μας δεν χάνουν ευκαιρία για να αυξήσουν τις τιμές τους, έτσι μόλις ανεβαίνει η τιμή μιας πρώτης ύλης εκμεταλλεύονται άμεσα το παραμύθι και αυξάνουν σημαντικά τις τιμές τους αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Μια φρατζόλα ψωμί είναι ζήτημα αν ζυγίζει 350 γραμμάρια και αρκετοί φούρνοι, τουλάχιστον στην γειτονιά μου, αύξησαν την τιμή κατά 20 λεπτά, τώρα ετοιμάζονται να την αυξήσουν αρκετά περισσότερο με πρόσχημα την έλλειψη σε σιτάρι που θα προκύψει... του χρόνου. Το ίδιο έκαναν και στις πίτες, για όνομα του Θεού, πόσο αλεύρι έχει μία πίτα.

Σε όλες τις επιχειρήσεις έχουν επιλέξει τις υψηλές τιμές και όχι την μεγάλη κατανάλωση που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη απασχόληση εργαζομένων.

Συνήθως αν πας μετά τις 12 οι πιο πολλοί δεν έχουν πίτες, θέλουν να πουλάνε λίγες και ακριβά ώστε να μην δουλεύουν ή να μην έχουν εργαζόμενους. Αν πουλούσαν πχ 30% πιο χαμηλά ο κόσμος θα έπαιρνε πιο εύκολα μία πίττα γιατί, όσο να ναι 2,20-2,30 για έναν μεροκαματιάρη δεν είναι τόσο λίγα όσα νομίζουμε.

Τα λεφτά βέβαια οι φούρνοι δεν τα βγάζουν από το ψωμί, αλλά από τα υπόλοιπα, μπορεί ας πούμε να δεις κουλουράκια στην Σαλαμίνα με 3 ευρώ και τα ίδια ακριβώς να έχουν στην Αθήνα 8, η ίδια διαφορά στις τιμές υπάρχει σε όλα, ενώ η διαφορά είναι μόνο στο νοίκι, αν δεν είναι ιδιόκτητος ο φούρνος..

Βέβαια λεφτά φαίνεται ότι υπάρχουν σε αρκετό κόσμο, αφού πας πχ στο τμήμα ψαριών ενός από τα σούπερ μάρκετ στην γειτονιά και ζαλίζεσαι, τιμές 30, 40, 50 ευρώ το κιλό, ποιος τα αγοράζει αυτά.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα σούπερ μάρκετ που πουλάνε διαφορετικά ψάρια με πιο χαμηλές τιμές, αλλά πάντα σημαντικά υψηλότερα από αυτές της κεντρικής αγοράς.

Αν κάνεις το λάθος και πας στο πιο γνωστό μαγαζί με ψάρια, την πάτησες, τσιπούρα ιχθυοτροφείου την χρεώνουν 80 ευρώ, ναι όσο και να φαίνεται απίστευτο, πληρώνεις την φίρμα του μαγαζιού.

Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια όταν ανακοινώσαμε σε μία εταιρεία δίσκων την Παρασκευή το μεσημέρι την αύξηση της τιμής των δίσκων, τα μαγαζιά αύξησαν τις τιμές το Σάββατο ενώ το εμπόρευμα τους ήταν με τις παλιές τιμές.

Κώστας Ζουγρής