Τηλεμαραθώνιος για την Ουκρανία στο Μουσικό κουτί, ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν

Τηλεμαραθώνιος για την Ουκρανία στο Μουσικό κουτί, ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν

Οι συντελεστές της εκπομπής και η ΕΡΤ, τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 22:00, θα φιλοξενήσουν περισσότερους από 45 αγαπημένους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές που θα ενώσουν τις φωνές τους για να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που υπομένουν τους συνεχείς βομβαρδισμούς ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Η οικονομική βοήθεια θα αρχίσει να συγκεντρώνεται ήδη από το πρωί της Δευτέρας 4 Απριλίου μέσα από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ που θα ανακοινώσουν έναν πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο θα μπορεί κανείς να στείλει 3 ευρώ, είτε μέσω SMS, είτε μέσω σταθερού τηλεφώνου, ενώ για όσους επιθυμούν να στείλουν μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί και ο τελικός αποδέκτης τραπεζικός λογαριασμός του Ερυθρού Σταυρού, που από την πρώτη στιγμή είναι συνεχώς παρών στην ευρύτερη περιοχή για να απαλύνει όσο μπορεί τις συνέπειες αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κορύφωση της προσπάθειας θα γίνει στις 22:00 με τη μετάδοση από την ΕΡΤ1, αλλά και το Δεύτερο Πρόγραμμα, ενός διαφορετικού "Μουσικού Κουτιού" με οικοδεσπότες, όπως πάντα, τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη, στο οποίο, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν (αλφαβητικά) οι: Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Βιτάλη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Δημητριάδης, Στάθης Δρογώσης, Ευρυδίκη, Νίκος Ζιώγαλας, Νίκος Ζούδιαρης, Βίκυ Καρατζόγλου, Γρηγόρης Κλιούμης, Αρετή Κετιμέ, Γιάννης Κότσιρας, Μάρκος Κούμαρης, Κορίνα Λεγάκη, Κώστας Λειβαδάς, Κωστής Μαραβέγιας, Θοδωρής Μαραντίνης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Μπαζούκα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Περρής, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μαρίζα Ρίζου, Ρόδες, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλεξάνδρα Σιετή, Μύρωνας Στρατής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Τζώρτζια, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Φαραντούρη, Νεφέλη Φασούλη, Μάριος Φραγκούλης και τέλος ο Eric Burdon από τους θρυλικούς Animals.

Πρωτοβουλία Διονύση Σαββόπουλου
Η συναυλία γίνεται με πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Στάθη Δρογώση για να οργανωθεί τηλεμαραθώνιος για την Ουκρανία.

Έγραψε στην ανάρτησή του ο Διονύσης Σαββόπουλος:

«Αγαπητοί συνάδελφοι. Είπαμε μετά την πρωτοβουλία Δρογώση, να οργανώσουμε τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία και τους ξεριζωμένους, τους βομβαρδισμένους, τα ορφανά τους και τους πρόσφυγες. 10 μέρες τώρα κρατούν οι διαβουλεύσεις. Υπάρχουν επιφυλάξεις; Είμαι σίγουρος οτι η τηλεόραση θέλει να μας φιλοξενήσει σε κάποιο από τα κανάλια της. Και δεν πιστεύω οτι υπάρχουν επιφανείς συνάδελφοι που δυσκολεύονται να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν έναν τέτοιο σκοπό.

Γνωρίζω βέβαια τους δισταγμούς μερικών αξιαγάπητων συναδέλφων αλλά ο τηλεμαραθώνιος δεν θα είναι κατά της Ρωσίας η οποία άλλωστε υποφέρει επίσης από αυτόν τον δ. υπάλληλο που μεταλλάχθηκε σε αυτοκράτορα της. Χιλιάδες διαδηλωτές και εκατοντάδες δημοσιογράφοι μέσα σε όλη την Ρωσία διώκονται επειδή ζητούν όπως όλοι μας να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.

Γνωρίζω επίσης οτι αρκετοί ομότεχνοι, όπως και εγώ, αποφεύγουμε τις ομαδοποιήσεις επειδή έχει καεί -και εμάς- η γούνα μας. Υπηρετούμε όμως μια αρχαία τέχνη που χαρακτηριζόταν πάντα για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της και οφείλουμε νομίζω να σταθούμε τώρα πλάι σε αυτούς τους τυραννισμένους λαούς, επειγόντως μεν για λόγους ανθρωπιστικούς, εμμέσως δε -κατά την προσωπική μου γνώμη-, επειδή 30 χρόνια μετά το τέλος τους ψυχρού πολέμου ορθώνεται ένας αποθρασυμένος ολοκληρωτισμός σε εκείνη την παγωνιά εκεί πάνω πάλι. Πιστεύω οτι οι καινούριες γενιές θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τις αξίες "της ελεύθερης και πλούσιας ζωής" την ανοιχτοσύνη της, τις δημιουργικές ιδέες, το σεβασμό του άλλου, τους θεσμούς της δημοκρατίας και είμαστε εμείς - το ελληνικό τραγούδι- που πρέπει τώρα να γίνουμε το παράδειγμα για τους ερχόμενους χωρίς άλλη χρονοτριβή. Διονύσης Σαββόπουλος».