Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν ένα κόσμο σαλούν όπου θα δίνουν εντολές

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν ένα κόσμο σαλούν όπου θα δίνουν εντολές

"Οι κυρώσεις μας κάνουν δυνατότερους", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα επιβιώσει αυτών και θα προσαρμόσει την οικονομία της.

"Απωλέσαμε κάθε αυταπάτη ότι μπορούμε να βασιστούμε στη Δύση", είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν "έναν μονοπολικό κόσμο, ή ακόμα καλύτερα ένα σαλούν που θα δίνουν εκείνοι τις εντολές". Όμως όπως τόνισε "υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από 'τον θείο Σαμ'".

Δήλωσε παράλληλα ότι δεν είναι η Ρωσία που κλείνει την πόρτα στη Δύση: "Αυτοί μας κλείνουν την πόρτα".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κύριος στόχος της Μόσχας είναι "να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος".

Σε ερώτηση αναφορικά με την ενημέρωση και την κάλυψη των ΜΜΕ του πολέμου στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε: "Δεν υπάρχουν 'ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης'" και διευκρίνισε ότι "η Ρωσία είναι μικρός παίκτης στο θέμα της παγκόσμια πληροφόρησης. ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρώπη είναι οι μεγάλοι παίκτες".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τυχόν ξένα κονβόι με προμήθειες στην Ουκρανία που περιέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό θα θεωρούνται "νόμιμοι στόχοι" για ρωσικά πλήγματα: "Είπαμε ξεκάθαρα ότι κάθε φορτίο που κινείται στην ουκρανική επικράτεια το οποίο πιστεύουμε ότι φέρει όπλα θα ήταν δίκαιο παιχνίδι. Αυτό είναι ξεκάθαρο γιατί υλοποιούμε την επιχείρηση στόχος της οποίας είναι να εξαλείψουμε κάθε απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία που προέρχεται από την Ουκρανική χώμα", είπε ο Λαβρόφ στην αγγλόφωνη συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι RT.