Έχασε ο Ολυμπιακός, θα μπορούσε καλύτερα, όλα θα παιχθούν στο Φάληρο

Έχασε ο Ολυμπιακός, θα μπορούσε καλύτερα, όλα θα παιχθούν στο Φάληρο

Ένα τρίλεπτο έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του ο Ολυμπιακός στο Μπέργκαμο και το πλήρωσε με δύο γκολ και με ήττα (2-1) από την Αταλάντα, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τα πλέι οφ του Europa League.

Η πειραϊκή ομάδα αιφνιδίασε στο πρώτο ημίχρονο τους γηπεδούχους, προηγήθηκε αλλά έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το «Gewiss Stadium» και πλέον στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης», την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, θα έχει αρκετή δουλειά.

Σε τακτικό επίπεδο ο Μαρτίνς παρέταξε την ομάδα όπως αναμενόταν, δηλαδή με τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε σχηματισμό 5-4-1 ή 3-4-3 σε φάση επίθεσης, αλλά η έκπληξη είχε να κάνει με την παρουσία μόνο ενός αμυντικού χαφ, του Εμβιλά, ενώ για την επίθεση επέλεξε να ξεκινήσει με τον Ονιεκούρου και φουνταριστό τον Τικίνιο.

Τον Τικίνιο ο οποίος απάντησε με γκολ στην ευκαιρία του Μουριέλ στο 8΄, που αστόχησε από καλή θέση, ανοίγοντας το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 16ο λεπτό: ο Βραζιλιάνος πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή των γηπεδούχων και με εξαιρετικό σουτ νίκησε τον Μούσο για το 0-1.

Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσουν στο 34΄, όταν ο Ονιεκούρου έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή από τον Τολόι, αλλά ο Νιγηριανός, που δεν φημίζεται για τα τελειώματά το, σούταρε κάκιστα με το αριστερό πόδι αστοχώντας και σπαταλώντας την καλή στιγμή για την ομάδα του.

Στο 45΄ ο Πεσίνα πέτυχε γκολ, αλλά η φάση ελέγχθηκε με το VAR και το τέρμα δεν μέτρησε καθώς ο Μουριέλ που δημιούργησε τη φάση ήταν οφσάιντ. Με το εις βάρος της σκορ να ζητεί τουλάχιστον ένα γκολ, ήταν προφανές ότι η Αταλάντα θα πίεζε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο, κι αυτό έγινε.

Ο Γκασπερίνι επενέβη διορθωτικά στο παιχνίδι περνώντας τον Κουπμάινερς και ο Ολλανδός έδωσε ποιότητα το παιχνίδι της ομάδας του, με την μπάλα να περνά από τα πόδια του. Τελικά οι «Μπεργκαμάσκι» εκμεταλλεύτηκαν ένα κακό τρίλεπτο του Ολυμπιακού και δεν βρήκαν μόνο το γκολ της ισοφάρισης αλλά κι εκείνο της ανατροπής.

Στο 61΄ ο Τζιμσίτι έκανε το 1-1 με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ, με τον πάγκο του Ολυμπιακού να διαμαρτύρεται ότι δεν υπήρχε κόρνερ στη φάση που προηγήθηκε. Πριν συνέλθει από την ισοφάριση, η ελληνική ομάδα βρέθηκε να χάνει με γκολ και πάλι από τον Τζιμσίτι στο 63΄, μετά από κακό διώξιμο του Σισέ και τον Αγκιμπού να «στρώνει» άθελά του στον σκόρερ, ο οποίος χάρισε στην Αταλάντα μια νίκη που ίσως ισοδυναμεί με την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σάντρο Σέρερ (Ελβετία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ντεμιράλ, Πάσαλιτς - Παπασταθόπουλος

Οι συνθέσεις:

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι): Μούσο, Τολόι, Ντεμιράλ, Τζιμσίτι, Μέλε (87΄ Χάτεμπερ), Ντε Ρουν (72΄ Φρόιλερ), Πεσίνα (46΄ Κουπμάινερς), Πετζέλα, Μαλινόφσκι (65΄ Μιχάιλα), Πάσαλιτς, Μουριέλ (46΄ Μπογκά).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά (85΄ Μποιυχαλάκης), Αγκιμπού Καμαρά, Μασούρας (64΄ Μαντί Καμαρά), Ονιεκούρου (85΄ Ρόνι Λόπες), Τικίνιο (72΄ Ελ Αραμπί).

Με τον Τόνι Μαρτίνεθ να σκοράρει δις, η Πόρτο επικράτησε 2-1 της Λάτσιο στο «Ντραγκάο» στο πρώτο ματς των ενδιάμεσων play off του Europa League. Ο Ισπανός πέτυχε δυο πανομοιότυπα γκολ, αμφότερα από ασίστ του Ζοάο Μάριο, ανατρέποντας το προβάδισμα που είχαν από νωρίς οι «λατσιάλι» με τον Τζακάνι, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε κάρτες και χάνει τη ρεβάνς.

Στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» οι... σπεσιαλίστες της διοργάνωσης πήραν σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης. Η Σεβίλη, κάτοχος έξι τίτλων, επικράτησε 3-1 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τον Αντονί Μαρσιάλ να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στην Ανδαλουσία, όπου βρίσκεται ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τέλος στη Γερμανία η Σοσιεδάδ έφυγε με ισοπαλία 2-2 από την έδρα της Λειψίας. Οι Βάσκοι είχαν το προβάδισμα έως το 82΄, όμως δέχτηκαν την ισοφάριση από πέναλτι του Φόρσμπεργκ και έτσι έχασαν την ευκαιρία για την πρώτη νίκη της Ιστορίας τους επί γερμανικού εδάφους.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των πρώτων αγώνων:

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Νάπολι (Ιταλία) 0-2

(29΄ Ζιελίνσκι, 41΄ Μορέλος)

Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Ρέιντζερς (Σκωτία) 2-4

(51΄ Μπέλινγχαμ, 82΄ Γκερέιρο - 38΄πεν. Ταβερνιέ, 41΄ Μορέλος, 49΄ Λούντστραμ, 54΄ αυτ. Ζαγκαντού)

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)-Μπέτις (Ισπανία) 2-3

(25΄ Τζιούμπα, 29΄ Μάλκομ - 8΄ Ροντρίγκες, 18΄ Γουίλιαν Χοσέ, 41΄ Κουαρδάδο)

Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) 2-0

(43΄πεν. Τιλ, 83΄ Τραορέ)

Σεβίλη (Ισπανία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 3-1

(13΄πεν. Ράκιτιτς, 44΄ Οκάμπος, 45+1΄ Μαρσιάλ - 41΄ Όρσιτς)

Αταλάντα (Ιταλία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 2-1

(61΄,63΄ Τζιμσίτι - 16΄ Τικίνιο)

Λειψία (Γερμανία)-Σοσιεδάδ (Ισπανία) 2-2

(30΄ Ενκουκού, 82΄πεν. Φόρσμπεργκ - 6΄ Λε Νορμάν, 64΄πεν. Ογιαρθάμπαλ)

Πόρτο (Πορτογαλία)-Λάτσιο (Ιταλία) 2-1

(37΄,49΄ Τόνι Μαρτίνεθ - 23΄ Τζακάνι)

*Οι ρεβάνς είναι προγραμματισμένες για τις 24/02.

** Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ έχει καταργηθεί, οπότε η ισοπαλία μετά από 180 λεπτά οδηγεί στην παράταση ανεξάρτητα από τον αριθμό των γκολ που έχει σημειώσει κάθε ομάδα εντός και εκτός έδρας. Εάν και στο 30λεπτο που θ΄ ακολουθήσει δεν υπάρξει νικητής, τότε η διαδικασία θα οδηγείται στα πέναλτι.

*** Οι νικητές προκρίνονται στους «16», όπου τους περιμένουν οι νικητές των οκτώ ομίλων του Europa League: Ερυθρός Αστέρας (Σερβία), Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία), Γαλατάσαραϊ (Τουρκία), Λεβερκούζεν (Γερμανία), Λιόν (Γαλλία), Μονακό (Γαλλία), Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) και Γουέστ Χαμ (Αγγλία).

****Η κλήρωση για τη φάση των «16» θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου και οι αγώνες στις 10 και 17 Μαρτίου.

Η εντυπωσιακή εφέτος Μπόντο Γκλιμτ, που στη φάση των ομίλων διέσυρε στην έδρα της τη Ρόμα με 6-1, έριξε άλλη μία... βόμβα (και) στα play offs εισόδου στους «16» του Europa Conference League, καθώς επικράτησε της Σέλτικ με 3-1 στο «Celtic Park» κι απέκτησε ισχυρότατο προβάδισμα πρόκρισης. Μεγάλο διπλό πήρε και η Παρτιζάν στην Πράγα, επικρατώντας της Σλάβια με 1-0, ενώ οι Λέστερ και Μαρσέιγ ουσιαστικά «καθάρισαν» από το πρώτο ματς μετά τις νίκες τους επί των Ράντερς και Καραμπάχ με 4-1 και 3-1, αντίστοιχα.

Στη Γλασκώβη, η Μπόντο Γκλιμτ πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων στο «σπίτι» της Σέλτικ. Οι «πράσινοι» (με τους οποίους αγωνίστηκε ως αλλαγή απ' το 59' ο Γιώργος Γιακουμάκης) μείωσαν στο 80' με τον Ιάπωνα Μαέντα, όμως οι Νορβηγοί βρήκαν και τρίτη φορά δίκτυα δύο λεπτά αργότερα με τον Βέλτεσεν.

Η Λέστερ, με εκτεταμένο ροτέισον στην ενδεκάδα της απ' τον Μπρένταν Ρότζερς, δυσκολεύτηκε μόνο για ένα ημίχρονο απέναντι στη Ράντερς. Στο δεύτερο 45λεπτο ωστόσο, βρήκε τρία γκολ σε διάστημα 25 λεπτών και πήρε ένα «σβηστό» 4-1 που ουσιαστικά της εξασφάλισε την παρουσία της στους «16».

Στη Μασσαλία, ο Μίλικ σκόραρε δύο φορές σε διάστημα τριών λεπτών, η Καραμπάχ πήγε να βάλει... δύσκολα στους Γάλλους με το γκολ του Καντί στο 85', όμως ο Παγιέτ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στην ομάδα της Μασσαλίας.

Μεγάλη εκτός έδρας νίκη στην Πράγα για την Παρτιζάν, η οποία άντεξε στην πίεση των γηπεδούχων και την κατάλληλη στιγμή «χτύπησε» με τον Μένινγκ (78'), παίρνοντας προβάδισμα πρόκρισης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των πρώτων αγώνων των play offs εισόδου στους «16» του Europa Conference League:

Α' ΑΓ. Β' ΑΓ.

Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 2-3 24/02 (22:00)

(58΄ Πέλκας, 83΄ Καντιόγλου - 45΄ Ι. Τραορέ, 62΄ Ντορλέι, 64΄ Λινγκρ)

Μίντιλαντ (Δανία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 1-0 24/02 (22:00)

(20΄ Άντερσον)

Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 1-0 24/02 (19:45)

(11΄ Γκακπό)

Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)- Φίτεσε (Ολλανδία) 2-1 24/02 (22:00)

(1΄ Ντρούιφ, 16΄ Γκρουλ - 74΄ Οπέντα)

Σέλτικ (Σκωτία)-Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία) 1-3 24/02 (19:45)

(80΄ Μαέντα - 6΄ Έσπεγιορντ, 55΄ Πελεγκρίνο, 82΄ Βέλτεσεν)

Λέστερ (Αγγλία)-Ράντερς (Δανία) 4-1 24/02 (19:45)

(23΄ Εντιντί, 49΄ Μπαρνς, 54΄ Ντάκα, 74΄ Ντιούσμπερι-Χολ - 45΄ Χάμερσχοϊ-Μιστράτι)

Μαρσέιγ (Γαλλία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 3-1 24/02 (19:45)

(41΄, 44΄ Μίλικ, 90΄+2΄Παγιέτ - 85΄ Καντί)

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Παρτιζάν (Σερβία) 0-1 24/02 (19:45)

(78΄ Μένινγκ)

*Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ έχει καταργηθεί, οπότε η ισοπαλία μετά από 180 λεπτά οδηγεί στην παράταση ανεξάρτητα από τον αριθμό των γκολ που έχει σημειώσει κάθε ομάδα εντός και εκτός έδρας. Εάν και στο 30λεπτο που θ΄ ακολουθήσει δεν υπάρξει νικητής, τότε η διαδικασία θα οδηγείται στα πέναλτι.

**Οι νικητές προκρίνονται στους «16», όπου τους περιμένουν οι νικητές των οκτώ ομίλων του Europa Conference League: Αλκμααρ (Ολλανδία), Βασιλεία (Ελβετία), Κοπεγχάγη (Δανία), Φέγενορντ (Ολλανδία), Γάνδη (Βέλγιο), ΛΑΣΚ Λίντσερ (Αυστρία), Ρεν (Γαλλία) και Ρόμα (Ιταλία).

Η κλήρωση για τη φάση των «16» θα γίνει την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και οι αγώνες στις 10 και 17 Μαρτίου.