Πέθανε ο θρυλικός ντράμερ των 60's Sandy Nelson

Πέθανε ο θρυλικός ντράμερ των 60's Sandy Nelson

Ο Sandy Nelson, ένας ντράμερ του οποίου το φανταχτερό στυλ και οι προωθητικοί ρυθμοί βοήθησαν στην εξύψωση της σημασίας του οργάνου στο πρώιμο ροκ εν ρολ, πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2022, στο Boulder City, Nev. Η αιτία θανάτου δεν αναφέρθηκε,. Ήταν 83.

Ο Νέλσον ήταν ένας σπάνιος ντράμερ που έγινε σταρ από μόνος του στα πρώτα χρόνια της ροκ. Είχε δύο σινγκλ στο top 10 του Billboard, το "Teen Beat" το 1959 και το "Let There Be Drums" δύο χρόνια αργότερα. Τα επόμενα σινγκλ του, τα περισσότερα που κυκλοφόρησαν στην Imperial Records, συνέχισαν να μπαίνουν στα chart μέχρι το τέλος εκείνης της δεκαετίας, και τα άλμπουμ του ήταν επίσης δημοφιλή: η συλλογή του του 1962, με τίτλο επίσης Let There Be Drums, έφτασε στο top 10 και ακολούθησε 10 ακόμη LPs που μπήκαν στο τσαρτ..

Ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα το 1963 δεν τον σταμάτησε. Ο Νέλσον έχασε το δεξί του πόδι λόγω ακρωτηριασμού, αλλά συνέχισε να κάνει μουσική μέχρι αργά στη ζωή του.

Γεννημένος ως Sander Lloyd Nelson την 1η Δεκεμβρίου 1938, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια (ο συγγραφέας Joel Selvin γράφει το μικρό του όνομα ως Sandor στο βιβλίο του Hollywood Eden, το οποίο εξιστορεί την πρώιμη ροκ σκηνή του Λος Άντζελες), φοίτησε στο Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου (γνωστό και ως Uni). High) στο Λος Άντζελες, ένα σχολείο στο οποίο φοιτούσε επίσης η μελλοντική σταρ Nancy Sinatra και το δίδυμο των Jan Berry και Dean Torrence, οι οποίοι θα γίνουν διάσημοι ως Jan και Dean.

Εμπνευσμένος αρχικά από τους ντράμερ της τζαζ Τζιν Κρούπα και Κόζι Κόουλ, ο Νέλσον —αρχικά ονομαζόμενος Σάμι Νέλσον— βρήκε γρήγορα δουλειά ως ντράμερ στα στούντιο του Λ.Α. Έγινε μέλος των Renegades, μιας μπάντας που θα συμμετείχε το μελλοντικό μέλος των Beach Boy Bruce Johnston και άλλους που θα γίνονταν τοπικοί στύλοι, και έκοψε το σινγκλ «Geronimo», σε παραγωγή του Kim Fowley.

Το 1962, ο Nelson μπήκε για τελευταία φορά στα 40 πρώτα με το, «Drums Are My Beat» που έφτασε στο #29 και ακολουθήθηκε από αξιοσημείωτα επτά ακόμη σινγκλ στο chart μόνο εκείνη τη χρονιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Nelson ηχογράφησε όχι λιγότερα από οκτώ άλμπουμ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 μηνών,

Παρόλο που το ατύχημά του το 1963 απαιτούσε μακρά παραμονή στο νοσοκομείο και επώδυνη αποκατάσταση, και τώρα φορούσε προσθετικά, ο Νέλσον ορκίστηκε να συνεχίσει να εργάζεται ως μουσικός και έχτισε ένα στούντιο στο σπίτι, όπου ηχογράφησε το "Teen Beat '65", το οποίο έφτασε λίγο κάτω από τα 40 πρώτα στα τέλη του 1964. Εκτός από ντραμς, ο Νέλσον έμαθε πώς να παίζει πιάνο και άλλα όργανα.

Αν και δεν έφτασε πλέον στα charts με τη μουσική του, ο Nelson συνέχισε να παίζει ντραμς μέχρι τον τρέχοντα αιώνα. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ηχογράφησε ένα άλμπουμ με τίτλο Nelsonized το 2008. Ο Nelson έχει αναφερθεί ως επιρροή από τον Keith Moon και άλλους ροκ ντράμερ που κυριάρχησαν στη ροκ μετά την πρωτοποριακή συνεισφορά του.