Πέθανε η Betty Davis από τις μορφές της φανκ και της σόουλ

Πέθανε η Betty Davis από τις μορφές της φανκ και της σόουλ

Πέθανε η Betty Davis, η πρωτοπόρος τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, παραγωγός, μοντέλο και πρώην σύζυγος του Miles Davis. Μια δήλωση στην ιστοσελίδα επιβεβαιώνει την είδηση. Πέθανε από φυσικά αίτια σύμφωνα με την Amie Downs, διευθύντρια επικοινωνίας για την κομητεία Allegheny, όπου η Davis έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, Η Ντέιβις ήταν 77 ετών.

Οι φλογερές, σεξουαλικές φωνητικές ερμηνείες και οι έντονες επιλογές μόδας της Davis αποδείχθηκαν επιρροές σε πλήθος μελλοντικών μουσικών καλλιτεχνών όπως η Erykah Badu, η Janelle Monáe και η Peaches, τα οποία αναφέρονται στη δήλωση στον ιστότοπό της. «Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τον Prince, την Erykah Badu ή τους Outkast χωρίς την επιρροή της Betty Davis», αναφέρει η δήλωση.

Η Ντέιβις γεννήθηκε σαν Μπέττυ Μάμπρι το 1945. Μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα και μετακόμισε στο Πίτσμπουργκ με την οικογένειά της σε ηλικία 12 ετών. Στα 16 της γράφτηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μόδας στη Νέα Υόρκη, όπου εντρύφησε στη δημιουργική σκηνή της πόλης. από τα λαϊκά κλαμπ του Γκρίνουιτς Βίλατζ μέχρι το κέντρο της πόλης, το Cellar, που έγινε η έμπνευση για το σινγκλ της «The Cellar». Το ντεμπούτο σινγκλ της το 1964 "Get Ready For Betty" κυκλοφόρησε με το όνομα Betty Mabry. Την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Roy Arlington ως Roy And Betty για το σινγκλ "I'll Be There". Στη Νέα Υόρκη, η Mabry έκανε το μοντέλο για περιοδικά όπως το Seventeen και το Ebony και έγινε φίλος με μουσικούς όπως ο Jimi Hendrix και ο Sly Stone.

Το 1968, λίγο μετά τη σχέση της με τον Masekela, η Mabry ξεκίνησε έναν σύντομο αλλά σεισμικά επιδραστικό γάμο με τον Miles Davis. Εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ του Filles de Kilimanjaro και εμπνεύστηκε το τραγούδι "Mademoiselle Mabry". Η Betty σύστησε τον Miles σε μουσικούς της ροκ όπως ο Hendrix και πιστώνεται ότι ενέπνευσε τη φάση του jazz fusion. Μετά το διαζύγιό της με τον Μάιλς, η Μπέτυ μετακόμισε στο Λονδίνο για να ακολουθήσει την καριέρα της στο μόντελινγκ και τη μουσική. Μετά από παρότρυνση του Marc Bolan των T. Rex, άρχισε να γράφει τραγούδια για τον εαυτό της και, όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να ηχογραφεί τα δικά της τραγούδια και διασκευές.