Τι να κάνετε αν βγείτε θετικοί στον κορωνοϊό - Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Τι να κάνετε αν βγείτε θετικοί στον κορωνοϊό - Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, εξηγεί τι κάνω αν βγω θετικός στον κορωνοϊό, ποια μάσκα πρέπει να φορώ, πόσες ημέρες είναι η καραντίνα και πότε γίνεται το μοριακό PCR ή το rapid test.

Ηερώτηση «τι πρέπει να κάνω αν βγω θετικός στον κορωνοϊό» απασχολεί ολοένα και περισσότερους πολίτες, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι χιλιάδες καθημερινά, με την Αττική να «βράζει».

Ο ΕΟΔΥ έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν διαπιστώσει ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων διευκρινίζει τι ισχύει με τη μάσκα, την καραντίνα στο σπίτι, το μοριακό τεστ (PCR) και το rapid test.

Θετικός στον κορωνοϊό - Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνω

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για καραντίνα κρουσμάτων και επαφών, από τη στιγμή που βγει θετικό το διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, ο πολίτης πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

Παραμονή σε καραντίνα για τουλάχιστον 5 ημέρες.

Αποφυγή κάθε κοινωνικής επαφής με άλλους ανθρώπους.

Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, δεν χρειάζεται να συνεχιστεί η απομόνωση.

Στην περίπτωση που ο πυρετός επιμένει, χωρίς όμως άλλα συμπτώματα, κρίνεται απαραίτητη η καραντίνα στο σπίτι.
Τι μάσκα πρέπει να φορώ αν είμαι θετικός στον κορωνοϊό

Στις αναλυτικές του οδηγίες ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει και το τι ισχύει με τη μάσκα που πρέπει να φορά ένας ασθενής με κορωνοϊό.

Ειδικότερα, διευκρινίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά η μάσκα υψηλής προστασίας N95, KN95 ή FFP2. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται και η διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Τι κάνω αν έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού

Για όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ισχύουν τα ακόλουθα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση:

Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και
διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους ισχύουν τα εξής:

Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).

Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Σημειώνεται ότι ατελείωτες ουρές σχηματίστηκαν από τα ξημερώματα για ένα rapid test, καθώς πολλοί πολίτες με το παραμικρό σύμπτωμα σπεύδουν να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 ότι επανεξετάζεται το πλαφόν στην τιμή για το μοριακό τεστ PCR.