Πώς γίνεται να έχουμε αρνητικό rapid test, αλλά θετικό PCR;

Πώς γίνεται να έχουμε αρνητικό rapid test, αλλά θετικό PCR;

Προβληματισμοί έχουν εκφραστεί από πολίτες, οι οποίοι εμφανίζουν αρνητικό στον κορωνοϊό rapid ή self test και στη συνέχεια βγαίνουν θετικοί με PCR.

Ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, έχει επισημάνει ότι τα rapid tests που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα.

Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της Όμικρον, ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της Όμικρον. Η αναφορά των ειδικών του FDA βρίσκεται υπό παρατήρηση και δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid tests είναι δυο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid test, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid test.

Η χρήση του PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid tests, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό. Σε αυτές τις φάσεις η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει χαμηλή.

Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid test.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν.

Η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.