Επιδημιολόγος Ντέβιντ Χο: H Όμικρον μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας

Επιδημιολόγος Ντέβιντ Χο: H Όμικρον μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας

Ο διάσημος επιδημιολόγος Ντέβιντ Χο ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να επιφέρει γρηγορότερα το τέλος της πανδημίας.

Λόγω του υψηλού ποσοστού μετάδοσης της Όμικρον η λεγόμενη «φυσική ανοσία» θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της πανδημίας και την μετατροπή της σε ενδημική νόσο, όπως τουλάχιστον εκτιμά μεταξύ άλλων ο παγκοσμίου φήμης ιολόγος Ντέιβιντ Χο.

«Όπως έχουν πει όλοι οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας, μπορεί πλήξει όλον τον πληθυσμό μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ», λέει στο CNBC, o Δρ Ντέιβιντ Χο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Μερικές φορές μια ταχεία πυρκαγιά θα μπορούσε να κάψει πολύ γρήγορα, αλλά στη συνέχεια να σβήσει».

O Χο ήταν επικεφαλής μιας μελέτης η οποία έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, εξέτασε κατά πόσο τα αντισώματα από 54 πλήρως εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson μπορούν να εξουδετερώσουν στο εργαστήριο την Όμικρον. Οι 15 είχαν κάνει και ενισχυτική δόση.

Οι εργαστηριακές (όχι κλινικές) έρευνες, για μερικές από τις οποίες είχαν προηγηθεί προδημοσιεύσεις, δείχνουν ότι όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από Covid-19 και όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως – ακόμη κι εκείνοι που έχουν κάνει τρίτη δόση – κινδυνεύουν να μολυνθούν από την Όμικρον. Παράλληλα, η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι τελείως ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική σε όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα.

Όπως είπε, «δεν είναι πολύ υπερβολικό να σκεφτούμε ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται τώρα μόνο μία ή δύο μεταλλάξεις μακριά από το να γίνει τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα, είτε τα μονοκλωνικά που χρησιμοποιούνται ως θεραπείες, είτε στα αντισώματα που γεννιούνται από τον εμβολιασμό ή από λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές».