Όλα ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο γόνατο της. Οι γιατροί της είπαν να κάνει εξετάσεις και τότε κάποιες τιμές στους καρκινικούς δείκτες τους έθεσαν σε επιφυλακή. Ακολούθησαν και νέες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και τότε εντοπίστηκε ο καρκίνος. Πολλαπλούν μυέλωμα.
Ο καρκίνος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο και για το λόγο αυτό δεν θα χρειαστεί χημειοθεραπεία, αλλά οι γιατροί συνέστησαν ανοσοθεραπεία. «Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη που δέχεται ποταμό ευχών για ανάρρωση και δύναμη να πολεμήσει και να βγει νικήτρια στην περιπέτεια αυτή.
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια κακοήθεια του αίματος η οποία – σύμφωνα με τους επιστήμονες – μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο και σε ύφεση για πολλά χρόνια. Επίσης το γεγονός ότι εντοπίστηκε σε αρχικό στάδιο, δίνει μια αισιοδοξία στους ιατρούς. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ασθένεια αυτή δεν ήταν ιάσιμη. Πλέον όμως η επιστήμη έχει κάνει άλματα και όσοι έχουν πολλαπλούν μυέλωμα επιβιώνουν για πολλά χρόνια με καλή ποιότητα ζωής ενώ με κατάλληλη αγωγή μπορεί να το κρατούν για πολλά χρόνια σε ύφεση.
Το πολλαπλούν μυέλωμα δεν είναι σπάνια νόσος, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών. Παγκοσμίως, το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει περίπου 1 με 5 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμό ετησίως και αποτελεί το 0,8% όλων των περιστατικών καρκίνου. Περίπου 39.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα στην Ευρώπη, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο ετησίως. Η διάμεση ηλικία διάγνωσης στην Ευρώπη είναι τα 65-70 έτη. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 500 νέες διαγνώσεις πολλαπλού μυελώματος, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι νοσούν 3.000 άτομα.