Ο τίτλος συµπληρώνεται με το «..αλλά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους αριθμούς για να πουν ψέματα» Επειδή πιστεύω ότι όσοι από εμάς έχουμε κάποιο βήμα έχουμε καθήκον να χρησιμοποιούμε αυτό το βήμα για τη σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας, θέλω να επανέλθω σε ένα θέμα που ταλανίζει την κοινωνία: ποια είναι η πραγματική κατάσταση σχετικά με την πανδημία στην Ελλάδα; Το θέμα αυτό έχει γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και οι παρεμβάσεις διαφόρων ειδικών ή μη έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες.
Αυτός που κυριολεκτικά τάραξε τα νερά με το πολιτικό βάρος του είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, που δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (4.10.2021) τα ακόλουθα: «Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με δυο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις. Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Αρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθούν επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα»
O κ. Βενιζέλος για άλλη μια φορά απέδειξε ότι προτρέχει να τοποθετηθεί σε θέματα για τα οποία θα έπρεπε να είναι πιο επιφυλακτικός, ακριβώς λόγω του πολιτικού βάρους που διαθέτει. Η απήχηση της δήλωσής του στα ΜΜΕ πιστεύω ότι έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.
Ας ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση: «…Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων…» Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τον καθηγητή, αλλά αυτή η διαπίστωση είναι ελλιπής. Τι σημαίνει 17 νεκροί ανά εκατομμύριο; Σε μια μέρα; Σε μια βδομάδα; Σε έναν μήνα ή από την αρχή της πανδημίας; Και σε ποια περίοδο; Ελάτε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Πορτογαλία, όπως μας προτείνει ο κ. Βενιζέλος. Οι δύο χώρες έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό: Ελλάς 10,4 εκατ. και Πορτογαλία 10,2 εκατ., οπότε και τα απόλυτα νούμερα είναι συγκρίσιμα. Ολα τα αριθμητικά στοιχεία που ακολουθούν αφορούν την περίοδο μέχρι 11.10.2021. Από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα καταγράφει 1.475 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Πορτογαλία 1.777 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Σε απόλυτα νούμερα οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 15.177 και στην Πορτογαλία 18.048. Δηλαδή, μέχρι σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία έχει 19% περισσότερους θανάτους με ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό. Και αφού ο Τσίπρας (που πήρε το σωσίβιο από τον Βενιζέλο) ισχυρίζεται ότι χάνουμε ένα χωριό 300 κατοίκων κάθε βδομάδα, τι να πουν οι Πορτογάλοι που έχουν χάσει ήδη 10 χωριά περισσότερα από μας! Δηλαδή χρειαζόμαστε άλλες 10 εβδομάδες για να φτάσουμε εκεί που αυτοί είναι σήμερα.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το πλήθος των κρουσμάτων: Ελλάς 679.157 και Πορτογαλία 1.075.639. Δηλαδή τα κρούσματα στην Πορτογαλία είναι 58% περισσότερα από όσα έχουμε στην Ελλάδα! Κατά συνέπεια οι δικοί μας περιορισμοί ήταν πολύ αποτελεσματικότεροι από τους αντίστοιχους της Πορτογαλίας. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τη γεωγραφία των δύο χωρών (στην Ελλάδα πληθώρα νησιών και τόπων διακοπών, ώστε να είναι πολύ δύσκολος ο τοπικός περιορισμός), θα διαπιστώσουμε ότι τα δυσάρεστα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση λειτούργησαν στον περιορισμό της εξάπλωσης.
Τα περισσότερα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση της πανδημίας ακολουθούν τη μεθοδολογία SIR, όπου S=Susceptible (Ευάλωτοι), I=infectious (Μολυσμένοι) και R=Removed (Εκτός). Το R περιλαμβάνει τους θεραπευθέντες, τους αποβιώσαντες, αλλά και τους εμβολιασμένους. Το τέλος της πανδημίας επέρχεται όταν όλος ο πληθυσμός καταλήξει στο σύνολο R. Οι ασυμπτωματικοί δεν λογαριάζονται. Μπορεί να μη μας αρέσει αυτή η κυνική διαπίστωση, αλλά δυστυχώς είναι απόλυτα σωστή. Η πανδημία είναι σαν μια mega-fire. Θα σταματήσει όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάψει ή να μολύνει. Δηλαδή, είτε αργή είτε ταχεία είναι η εξάπλωση της πανδημίας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το πλήθος όμως των νεκρών δεν είναι το ίδιο και εξαρτάται από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαφόρων κυμάτων της πανδημίας.
Παρακαλώ την προσοχή σας στο διάγραμμα. Οι καμπύλες των δύο χωρών διαφέρουν σημαντικά. Στην Πορτογαλία ο μέγιστος αριθμός ημερησίων θανάτων (αιχμή 303, ένα «χωριό»την ημέρα) παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, ενώ στην Ελλάδα την ίδια εποχή είχαμε μόλις 30 νεκρούς ανά ημέρα, όσους περίπου και σήμερα, με αιχμή τους 100 θανάτους ανά ημέρα τον Δεκέμβριο του 2020. Ιδού, λοιπόν, γιατί δεν πρέπει να απομονώνουμε περιόδους, αλλά πρέπει να εξετάζουμε τα στοιχεία όλης της περιόδου της πανδημίας. Επίσης, από το διάγραμμα για την Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι σήμερα δεν είμαστε στη χειρότερη περίοδο της πανδημίας. Το μέγιστο σημείο της καμπύλης ήταν τον Δεκέμβριο 2020. Προς τι λοιπόν η όψιμη ανησυχία;
Είναι γεγονός ότι σήμερα η Πορτογαλία έχει λιγότερους νεκρούς ανά ημέρα από ό,τι η Ελλάδα. Η εξήγηση είναι εξαιρετικά απλή. Ο ιός δεν βρίσκει θύματα για να μολύνει και αφού δεν υπάρχουν μολυσμένοι περιορίζονται οι θάνατοι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Στην Πορτογαλία έχει πλήρως εμβολιασθεί το 85,85% (μερικώς 88,09%) του πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα μόνο το 60,32% (μερικώς 62,72%). Ουσιαστικά στην Πορτογαλία, αν στους εμβολιασμένους (8.9 εκατ.) προσθέσουμε τους θεραπευθέντες (1.03 εκατ.) και τους νεκρούς (18.048), καταλήγουμε ότι η πανδημία έληξε, αφού δεν έχει άλλους να μολύνει. Αυτή είναι η ουσιαστικότερη απόδειξη προς τους αντιεμβολιαστές, ότι μόνο με τον πλήρη εμβολιασμό θα λήξει η πανδημία!
Ιδού λοιπόν πού είναι το «φάουλ»του κ. Βενιζέλου. Αντί να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση, την επιστημονική κοινότητα και την αντιπολίτευση, θα έπρεπε να προτρέπει τους πάντες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας και να εμβολιαστούν όλοι. Επιπλέον, με την ιδιότητά του ως συνταγματολόγος θα μπορούσε να συνεισφέρει στο θέμα με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Αυτή θα ήταν μια υπεύθυνη στάση αντάξια του εκτοπίσματος του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η διαπίστωσή του με τα λανθασμένα συμπεράσματα ρίχνει νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «αφού μετά τους εμβολιασμούς έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς, γιατί να εμβολιαστούμε και να κινδυνεύουμε από τις παρενέργειες;»
Βλέπετε, δεν αμφισβητώ κανένα αριθμητικό στοιχείο, αλλά πιστεύω ότι δίνω την πλήρη εξήγηση των φαινομένων. Εχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα για τη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά δυστυχώς υστερούμε στην εκμετάλλευσή του.
Δεν γνωρίζω αν το έχουν καταλάβει οι ανεμβολίαστοι, αλλά από εδώ και πέρα η συντριπτική πλειονότητα αυτών που θα πεθαίνουν θα είναι οι ανεμβολίαστοι, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η κυβέρνηση, η επιστημονική κοινότητα και η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι! Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα οφείλουν να μεταδίδουν γιατροί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
ΥΓ. Την 9.10.2021 ο κ. Παντελής Μπουκάλας μού απάντησε στο άρθρο μου της 3.10.2021. Το σημερινό κείμενο πιστεύω ότι απαντάει στους ισχυρισμούς του. Εχω όμως μερικές παρατηρήσεις. Από τις 13 χώρες που αναφέρω στο κείμενό μου, ο κ. Μπουκάλας διάλεξε μόνο τη Σουηδία σαν δείγμα. Δεν μου φαίνεται και πολύ αντικειμενικό αυτό. Ας σχολιάσει την Ιταλία και την Ισπανία που είχαν παρόμοιους περιορισμούς. Οσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, μιλάει για τους θρησκόληπτους και ακροδεξιούς, αλλά παραβλέπει ότι το 23% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι δηλωμένοι αντιεμβολιαστές. Μάλλον σκόπιμη και επιλήψιμη είναι η παράλειψη. Σχετικά με την κριτική του για τα ελληνικά μου, έχει δίκαιο. Στο κάτω-κάτω, «ξένος»Κύπριος είμαι, μηχανικός σπούδασα και τα περισσότερα βιβλία που διάβασα ήταν τεχνικά στα αγγλικά. «y the same token»και αυτός με τη σειρά του πρέπει να αφήσει τη Στατιστική στους επιστήμονές της, γιατί αρκετά την κακοποιούν οι πολιτικοί και δεν χρειάζονται βοήθεια από επαγγελματίες δημοσιογράφους.
Πηγή: Καθημερινή
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.