Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την ελληνογαλλική συμφωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την ελληνογαλλική συμφωνία

«Στρατηγικά ορθή» χαρακτήρισε, καταρχήν, «την ελληνογαλλική προσέγγιση σε αμυντικά θέματα», ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές ενστάσεις ως προς την ουσία του περιεχόμενού της.

Πρώτον: να υπάρξει να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Δεύτερον: να υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρες απειλές και κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «οι παλινωδίες Μητσοτάκη φουσκώνουν απαράδεκτα τον λογαριασμό των εξοπλισμών, φτάνοντας τους σε δυσβάσταχτα ύψη».

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη Συμφωνία διαπραγματευόμαστε και εμείς. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, είχε απορρίψει τον Ιούλιο του 2015 τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές, για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε ακόμα ότι, «έχει παραμεληθεί η εθνική αμυντική βιομηχανία και στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία μέριμνα επ’ αυτού».