Δεν τον πιστεύουν όλοι, αλλά ο Μπιλ Γκέιτς παλεύει για να αποφύγει ο πλανήτης μια κλιματική καταστροφή

Δεν τον πιστεύουν όλοι, αλλά ο Μπιλ  Γκέιτς παλεύει για να αποφύγει ο πλανήτης  μια κλιματική καταστροφή

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια από επτά μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Breakthrough Energy, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς το 2016, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από τις Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America και ArcelorMittal. Το συνολικό μέγεθος των επενδύσεων δεν έγινε γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, όπως γράφει το CNBC, ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η Breakthrough Energy δεν απάντησε σε αίτημα του CNBC για σχόλιο. Η Breakthrough Energy ανέφερε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του "Breakthrough Energy Catalyst", ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και στοχεύει στη χρηματοδότηση, παραγωγή και αγορά νέων λύσεων που θα βοηθήσουν στη στήριξη μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ο Γκέιτς ανέφερε ότι απαιτείται "μια νέα βιομηχανική επανάσταση" εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει μια κλιματική καταστροφή.

"Η μισή τεχνολογία που απαιτείται για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων είτε δεν υπάρχει ακόμη είτε είναι πολύ ακριβή για τον περισσότερο κόσμος", δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft. "Το πρότζεκτ έχει σχεδιαστεί για να το αλλάξει αυτό και να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο επένδυσης στο μέλλον της καθαρής τεχνολογίας", σημείωσε και πρόσθεσε: "Συνεργαζόμενοι με αυτήν την αυξανόμενη κοινότητα ιδιωτικών και δημόσιων εταίρων, το πρότζεκτ Catalyst θα έχει μια παγκόσμια εικόνα του τοπίου της ενεργειακής καινοτομίας-των βασικών τεχνολογιών, των κορυφαίων εταιρειών, των χρηματοδοτικών εταίρων κλπ - και θα χρηματοδοτήσει τα έργα που θα έχουν τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη μας". Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στο πράσινο υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας και βιώσιμο καύσιμο αεροπορίας.

Η BlackRock έχει δεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια μέσω του φιλανθρωπικού της ιδρύματος, ενώ η Microsoft, η American Airlines και η ArcelorMittal έχουν δεσμεύσει το ίδιο ποσό. Οι υπόλοιποι δεν αποκάλυψαν το μέγεθος των επενδύσεών τους. Σημειώνεται πως ο Γκέιτς δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Ο ιδρυτής της Amazon εξάλλου, Τζεφ Μπέζος, δημιούργησε το Bezos Earth Fund ύψους 10 δισ. δολαρίων, ενώ ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, δεσμεύτηκε να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια σε νέες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Πηγή: Capital.gr