Λιθόκερος: Δηλητηριώδες έντομο εντοπίστηκε στη Λάρισα

Λιθόκερος: Δηλητηριώδες έντομο εντοπίστηκε στη Λάρισα

Μια γυναίκα στη Λάρισα εντόπισε κοντά σε ποτάμι ένα υπερμεγέθες έντομο που έμοιαζε με μεγάλη κατσαρίδα. Έκπληκτη διαπίστωσε τελικά ότι επρόκειτο για λιθόκερο, ένα γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω έντομο βρέθηκε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Λάρισα σε κοντινή περιοχή δηλαδή με ποτάμι. Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis-Belostomatidae όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί φτάσει σε μέγεθος ακόμη και τα 12 εκατοστά.

Το δάγκωμά του είναι επίπονο και δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω έντομο εμφανίζεται στη Λάρισα, έχει εντοπιστεί στο παρελθόν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες λιθόκερος είχε βρεθεί στο Βόλο ενώ το ίδιο έντομο είχε εντοπιστεί και στο κέντρο της Κομοτηνής, τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση αφού διαβιεί σε υδροβιότοπους.

Μάλιστα, το 2019 είχε τσιμπήσει και ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα.

Ο λιθόκερος σε σύγκριση με το μέγεθος μιας μάσκας κατά του κορωνοϊού - Πηγή: larissanet.gr

202109150629509525