Με καλή διατροφή ηπιότερος ο κοροναϊός

Με καλή διατροφή ηπιότερος ο κοροναϊός

Παρότι μεταβολικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση από κοροναϊό, η επίδραση της διατροφής με τους παραπάνω δύο παράγοντες κινδύνου, παραμένει άγνωστη. Το θέμα προσέγγισε πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) και του Kings College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο Gut.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με υγιεινά φυτικά τρόφιμα είχαν χαμηλότερους κινδύνους και στις δύο περιπτώσεις παθήσεων. Οι ευεργετικές επιδράσεις της διατροφής στον κίνδυνο COVID-19 φάνηκε να αφορούν περισσότερο άτομα που ζουν σε περιοχές με μεγάλη κοινωνικοοικονομική στέρηση.

«Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι η κακή διατροφή αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ομάδων που επιβαρύνονται δυσανάλογα από την πανδημία, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου και της σοβαρότητας του COVID-19», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Τζορτί Μερίνο, ερευνητικός συνεργάτης στο Μονάδα Διαβήτη και το Κέντρο Γονιδιωματικής Ιατρικής στο MGH και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Για τη μελέτη, ο Μερίνο και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από 592.571 συμμετέχοντες στη μελέτη συμπτωμάτων COVID-19 που βασίζεται σε smartphone. Οι συμμετέχοντες ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και παρέμειναν στη μελέτη από τις 24 Μαρτίου ως τις 2 Δεκεμβρίου 2020. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ρωτούσε για τις διατροφικές τους συνήθειες πριν από την πανδημία. Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μετρητή υγιεινής φυτικής διατροφής που δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 31.831 συμμετέχοντες ανέπτυξαν COVID-19. Σε σύγκριση με τα άτομα στο χαμηλότερο τέταρτο της βαθμολογίας διατροφής, εκείνα στο υψηλότερο τεταρτημόριο είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης COVID-19 και 41% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής COVID-19. «Αυτά τα ευρήματα ήταν συνεπή με μια ανάλυση που επεκτεινόταν και σε άλλες υγιεινές συμπεριφορές, κοινωνικούς παράγοντες καθοριστικούς για την υγεία και τα ποσοστά μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», εξηγεί ο Μερίνο.

Η μελέτη
«Παρότι δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία του εμβολιασμού και της χρήσης μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19 ή την κακή έκβαση της νόσου, προσέχοντας τη διατροφή τους», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Άντριου Τσαν, γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της κλινικής και μεταφραστικής επιδημιολογικής μονάδας στο MGH.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση συνέργειας μεταξύ κακής διατροφής και αυξημένης κοινωνικοοικονομικής στέρησης. Τότε, ο κίνδυνος της νόσου COVID-19 ήταν υψηλότερος από το άθροισμα του κινδύνου που σχετίζεται με κάθε έναν παράγοντα, μόνο του.

«Τα μοντέλα μας εκτιμούν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων COVID-19 θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν υπήρχε ένας από τους δύο παράγοντες – κακή διατροφή ή οικονομική στέρηση», λέει ο Μερίνο.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι στρατηγικές δημόσιας υγείας που βελτιώνουν την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και αντιμετωπίζουν τους κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Τα ευρήματά μας είναι ένα κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή και την ευημερία με αποτελεσματικές πολιτικές, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε δεκαετίες οικονομικής προόδου και σημαντική αύξηση των ανισοτήτων στην υγεία», κατέληξε ο Μερίνο.

In.gr