Φάουτσι: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά

Φάουτσι: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά

Ο Άνθονι Φάουτσι περιέγραψε τρεις βασικούς λόγους που υπέρ του εμβολιασμού των νέων και των παιδιών, αναφέροντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Μιλώντας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος Αμερικανός εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών συζήτησε τη σημασία της «μακράς Covid» (long covid), τα οφέλη από τη μετάβαση σε εμβολιασμό τριών δόσεων και γιατί πιστεύει ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούν τα παιδιά.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά και υπάρχουν διάφοροι λόγοι», δήλωσε ο Φάουτσι την Τετάρτη.

Πρώτον, περιέγραψε τους νέους ως «οχήματα εξάπλωσης» του ιού, σημειώνοντας ότι η μεταδοτικότητα της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής δέλτα συνέχισε να τροφοδοτεί μια αύξηση των κρουσμάτων καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά για το φθινόπωρο.

Ο Φάουτσι είπε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, με μονάδες εντατικής θεραπείας σε παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη στη Φλόριντα, το Τέξας, τη Τζόρτζια και τον Μισισιπή. Οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι η αύξηση των νοσηλειών Covid θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη εάν τα παιδιά δεν εμβολιαστούν και οτα σχολεία δεν επιβάλλουν εντολές υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και άλλες προφυλάξεις ασφαλείας.

«Είμαστε πολύ πιεσμένοι. Έχουμε πολλά παιδιά στα νοσοκομεία τώρα », δήλωσε ο Φάουτσι. «Έτσι, ακόμα κι αν μιλάμε σχετικά, σε σύγκριση με έναν ενήλικα που νοσεί τόσο σοβαρά, έχουμε χάσει περισσότερα παιδιά από τον SARS-CoV-2 από ό,τι χάνουμε ποτέ για τη γρίπη-και εμβολιάζουμε τα παιδιά έναντι της γρίπης».

Ένας τρίτος λόγος για την υποστήριξη του εμβολιασμό\ού των παιδιών κατά του κορωνοϊού, είπε ο Φάουτσι, ήταν οι πιθανές επιπτώσεις της μόλυνσης μακροπρόθεσμα.

«Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Επομένως, μπορεί να μας απογοητεύει πολύ που τα παιδιά που μολύνονται να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες που δεν εκτιμούμε πλήρως αυτή τη στιγμή».

«Για αυτούς τους λόγους, έναν για τη μεταδοτικότητα, έναν για τη σοβαρότητα της ασθένειας και έναν για την αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, καταφεύγω έντονα στον τελικό εμβολιασμό των παιδιών μας».

Ο Φάουτσι πάντως είπε ότι, ενώ ήταν της γνώμης του ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, δεν επιθυμεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που έλαβαν οι βρετανικές αρχές μέχρι σήμερα.

Οι επίσημοι σύμβουλοι εμβολίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν συστήσει εμβολιασμό για υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, μια κίνηση που θέτει τη χώρα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Μικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό και τον εμβολιασμό δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν συνιστά το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών επειδή πιστεύει ότι «το περιθώριο οφέλους θεωρείται πολύ μικρό» για να εμβολιαστεί ολόκληρη η ηλικιακή ομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC