Οχι λέει η Εκκλησία σε διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Οχι λέει η Εκκλησία σε διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Προβληματισμός εν όψει και του χειμώνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας επικρατεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

«Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για τη λειτουργία των ναών ακολουθούνται κατά γράμμα», λένε ιεράρχες, ενώ αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς μόνον σε εμβολιασμένους ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να διαχωρίζει τους ανθρώπους.

Αυτό δήλωσε χθες και ο νέος εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Τιμόθεος.

«Μέσα στους ναούς εμείς δεν μπορούμε να αποκλείουμε ούτε να χωρίζουμε τους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να προσέχουν τον εαυτό τους, να προσέχουν και τους αδερφούς δίπλα, που είναι κι εκείνοι εκκλησιαζόμενοι και προσεύχονται, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να επιβάλουμε, σεβόμενοι την ελευθερία του ανθρώπου, ποιος θα κάνει και ποιος δεν θα κάνει τι μέσα στο ναό. Δεν μπορούμε να βάζουμε ετικέτες στον καθένα, αλλά αυτά θα τα δούμε και με την Ιερά Σύνοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Υποχρεωτικότητα
Το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη, όπως και αυτό που αφορά στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους ιερείς. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (και) για τους ιερείς, στους κόλπους της Εκκλησίας γίνονται έντονες συζητήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις προτάσσεται η επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου, η οποία και είχε «συστήσει την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού».

Βάλια Νικολάου, Ελεύθερος Τύπος