Η «Αμάλ» αποχαιρετά την Ελλάδα, επεισόδια στο Μεταξουργείο

Η «Αμάλ» αποχαιρετά την Ελλάδα, επεισόδια στο Μεταξουργείο

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ο τελευταίος σταθμός για την «Αμάλ», την 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία, που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Σάββατο, 4 και την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου.

Αφού διέσχισε τη χώρα, η μικρή «Αμάλ», η μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, φτάνει στον Πειραιά, για να φωτίσει τις ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων, πολλών χωρισμένων από τις οικογένειές τους και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, όπως ακριβώς φανερώνει στη γλώσσα της το όνομά της.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ' αυτό το γενναίο ταξίδι της η μικρή «Αμάλ», που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και μεγάλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι' αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι / Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα και είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Το ταξίδι της «Αμάλ»είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από τη Γκαζιαντέπ, μια πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Επεισόδια, με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από την αστυνομία, σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.

Στο σημείο, ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση μελών ακροδεξιών ομάδων, τα οποία προσπάθησαν με συνθήματα να ακυρώσουν την εκδήλωση για την υποδοχή της μαριονέτας «προσφυγοπούλας Αμάλ» – στόχος που, δυστυχώς, επετεύχθη – καθώς στο Μεταξουργείο ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της στην Αθήνα.

Παράλληλα, αριστερές ομάδες πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στην πλατεία Μεταξουργείου, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο την εκδήλωση, όσο και εκείνους που συνοδεύουν την κούκλα Αμάλ.

Naftemporiki.gr