korvnoiow 2

 

Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και της μετάλλαξης Δέλτα, και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται με ταχύτητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση προχωρά την Τρίτη στην ανακοίνωση νέων μέτρων που θα ισχύουν από το φθινόπωρο για τον περιορισμό της διασποράς, τα οποία αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετές ημέρες, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η επιβολή στοχευμένων μέτρων είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία, ιδίως αν εξετάσει κανείς τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Σε αυτά καταγραφέται η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων κατά το διάστημα από 08/08 έως και 22/08.

 

Η αύξηση στους διασωληνωμένους το τελευταίο 15ήμερο

 

Ημερομηνία

Διασωληνωμένοι

8 Αυγούστου

204

9 Αυγούστου

207

10 Αυγούστου

219

11 Αυγούστου

226

12 Αυγούστου

240

13 Αυγούστου

235

14 Αυγούστου

236

15 Αυγούστου

241

16 Αυγούστου

250

17 Αυγούστου

258

18 Αυγούστου

282

19 Αυγούστου

286

20 Αυγούστου

296

21 Αυγούστου

317

22 Αυγούστου

318

 

Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμό και επιστροφή της μάσκας

Ένα από τα μέτρα που αναμένονται είναι η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που μίλησε στον ΣΚΑΪ:

 

«Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».

 

«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

 

Αυστηρό μήνυμα Πέτσα

Τα μέτρα κορωνοϊού που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι' αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο», είπε ο κύριος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

 

Τέλος στα δωρεάν τεστ

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα – Ίδια τα μέτρα και για τα ταξίδια

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα.

 

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Στις ανακοινώσεις αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το τοπίο για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Επιστροφή μισθού από ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε αναστολή

Παράλληλα, σύμφωνα με το Open, o χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Υγείας εξετάζει για τους υγειονομικούς που δεν θα έχουν κάνει εμβόλιο μέχρι 1 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο να τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών αλλά και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου.

 

Κορωνοϊός: «Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη από τα κρούσματα

Κατά τα λοιπά, με τη χώρα να έχει εισέλθει στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, στην Αττική καταγράφονται σταθερά τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ εξίσου υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και περιοχές της Πελοποννήσου.

 

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.948 νέων κρουσμάτων, τα 444 εντοπίζονται στην Αττική, 191 στη Θεσσαλονίκη, 170 στην Κρήτη, 99 στην Αχαΐα και 84 στη Μεσσηνία.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:
61 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
61 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
24 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
58 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
131 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
42 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
47 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
20 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
191 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
99 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
10 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
35 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
39 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
15 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
93 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
23 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
31 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
27 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
28 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
23 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
47 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
22 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
84 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
22 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
64 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
43 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
60 κρούσματα υπό διερεύνηση

 

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Την Κυριακή 22 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα εξής:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.948, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 559.186 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.384 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 318 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.917 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή -18.21%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

 

CNN.gr