Οι συνδικαλιστές προσπαθούν να βρουν τρόπο να εμποδίσουν τις απολύσεις όσων δεν κάνουν το εμβόλιο

Οι συνδικαλιστές προσπαθούν να βρουν τρόπο να εμποδίσουν τις απολύσεις όσων δεν κάνουν το εμβόλιο

Διαβάσαμε όμως ότι στον Βόλο ήδη βγήκε η πρώτη απόφαση που δεν έκανε δεκτό το αίτημα εργαζομένων που δεν θέλουν να εμβολιασθούν, βέβαια δεν τολμά να αγγίξει το δημόσιο, όμως στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, Κώστας Ζουγρής.

Αυστηρό μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν, σημειώνοντας σε κάθε τόνο ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στις κατηγορίες που το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό.

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει βρει απέναντι τα συνδικάτα των υγειονομικών που δηλώνουν υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αναστολές, προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να πειστεί το 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Προειδοποιούν ακόμα ότι η αναστολή εργασίας θα σημάνει υπολειτουργία των νοσοκομείων στην κρίσιμη περίοδο όξυνσης της πανδημίας και με τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Το μέτρο έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται στις δομές φροντίδας ενώ μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί για να μη βγουν σε αναστολή εργασίας.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους και στον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους που θα χρειαστεί να χάσουν χρόνο και χρήμα προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους με τα σενάρια για απολύσεις να δίνουν και να παίρνουν.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, γεγονός που σε συνδυασμό με την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να προσκομίζουν αρνητικό rapid test για να προσέρχονται στην εργασία τους – το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους – έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση ότι το επόμενο βήμα μετά την αναστολή είναι οι απολύσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως βλέπει απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα από Σεπτέμβρη. Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και κατά συνέπεια όταν από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μεγαλώνει ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, ανέφερε πως προκύπτουν ζητήματα συνταγματικότητας για τη γενική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

«Όσοι δεν εμβολιάζονται θα βγουν σε αναστολή»
Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, και δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες, ελάχιστες αναστολές εργασίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το μέτρο της υποχρεωτικότητας έχει αποτελέσματα, καθώς όπως είπε από το 62% που ήταν το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις αρχές Ιουλίου, έχει φτάσει στο 85% σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές σήμερα.

Χατζηδάκης: Αν κριθεί απαραίτητο θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα
Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζιδάκης εξήγησε πως ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζομένους με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επεσήμανε ότι πώς θα προχωρήσει η κατάσταση δεν το ξέρουμε και ότι εάν κριθεί απαραίτητο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αυστηρό μήνυμα από Κοντοζαμάνη σε υγειονομικούς
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχει εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Για όσους δεν εμβολιαστούν θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τον νομό. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατέψει τα μέλη της και ειδικά τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση δεν επιτρέπει μισόλογα και αστερίσκους».

ΠΟΕΔΗΝ: Η «απειλή» των αναστολών στους υγειονομικούς «δεν έπιασε»
Λίγες ημέρες νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είχε δηλώσει ότι «εάν το σχέδιό τους είναι να πιέσουν τους ανεμβολίαστους συνάδελφους και με το φόβο της αναστολής καθηκόντων να εμβολιασθούν, απέτυχαν.

Ο ρυθμός εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού δεν αυξήθηκε καθόλου από φόβο και σχεδόν όλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις άδικες, σκληρές συνέπειες του νόμου», είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ – Να ανασταλεί ο νόμος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Ο νόμος αυτός δεν βοηθά, δημιουργεί μεγάλες αντιπαραθέσεις και εμφυλιοπολεμικό κλίμα στα νοσοκομεία». Επίσης πρόσθεσε πως είναι αδύνατον να αντικατασταθούν 10.000 υγειονομικοί από συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας.

Και είχε προειδοποιήσει πως «η ενδεχόμενη επιμονή στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία».

Απολύσεις «από το παράθυρο»
Σύμφωνα με τον Εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αφήνει το περιθώριο για απολύσεις «από το παράθυρο» στον ιδιωτικό τομέα.

«Αν και η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη τροπολογία δεν συνδέει την άρνηση για εμβολιασμό με απολύσεις ή πειθαρχικά μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στην πράξη τέτοια ζητήματα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Η «ασάφεια» θα λειτουργήσει εις βάρος των εργαζομένων και αρκετοί εργοδότες θα βρουν «πάτημα», για να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, αν το προσωπικό αρνηθεί να εμβολιαστεί ο εργοδότης θα εκμεταλλευτεί το κενό ρύθμισης και προφασιζόμενος ότι δεν μπορεί να βρει προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό, θα προχωρήσει σε απολύσεις, προσλαμβάνοντας ενδεχομένως (φτηνότερο;) εργατικό δυναμικό.

Τα δικαστήρια θα κληθούν να κρίνουν μετά από χρόνια, την εγκυρότητα των απολύσεων, ενώ ο εργαζόμενος θα έχει αποκοπεί, από τη θέση εργασίας του».

In.gr