3 μέρες διορία για να εμβολιαστούν σε όσους δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας

3 μέρες διορία για να εμβολιαστούν σε όσους δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας

Μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου έχουν στη διάθεσή τους οι προνοιακοί εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία για να αποδείξουν ότι πληρούν τα ιατρικά κριτήρια εξαίρεσης από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ, αν είναι σε νόμιμη απουσία ή νεοπροσληφθέντες, η προθεσμία των τριών εργάσιμων αρχίζει από την επάνοδο ή από την ανάληψη καθηκόντων.

Θυμίζουμε ότι 300 εργαζόμενοι, από το σύνολο των 1.500 που αφορά η απόφαση, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση (ημερομηνία εφαρμογής 1η Σεπτεμβρίου) οι δομές υγείας όλων των βαθμίδων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με το μέτρο να αφορά περίπου 10.000 ανεμβολίαστους εργαζομένους, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου του προσωπικού. Ολα αυτά την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δεν περιμένει και είναι έως 90% πιο μεταδοτική. Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 5.158 κρούσματα, ενώ σταθερά οι ημερήσιες καταγραφές νέων μολύνσεων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμπαρασύροντας και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνοδεύουν τις αιτήσεις απαλλαγής με τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις και δικαιολογητικά και η απάντηση από τις υγειονομικές επιτροπές θα γίνεται αυστηρά εντός πέντε ημερολογιακών ημερών. Μέχρι τότε δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις. Από κει και ύστερα, όμως, όλες οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται στους συγκεκριμένους λόγους ή που δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα απορρίπτονται αυτόματα και ο αιτών μπαίνει σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων. Αυτό σημαίνει μη καταβολή αποδοχών για τον εργαζόμενο, ενώ για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό προβλέπονται πρόστιμα 10.000 έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού τα φυσικά πρόσωπα, ως προς τα οποία συντρέχουν οι ακόλουθοι λόγοι:

α) Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου.

β) Φυσικά πρόσωπα με διεγνωσμένη αλλεργία σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80) για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen).

γ) Φυσικά πρόσωπα που εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS) μετά την πρώτη δόση των εμβολίων AstraZeneca και Janssen/Johnson & Johnson.

δ) Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη, ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (APS), ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών.

ε) Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, εφόσον προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης, της εξέλιξης της αποκατάστασης και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό περικαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού Covid-19 δεν εξαιρούνται από αυτόν.

στ) Φυσικά πρόσωπα με διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την 1η δόση mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού Covid-19 προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο, με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης και της πορείας υποχώρησης των συμπτωμάτων και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων πλήρους εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Σε περίπτωση φυσικών προσώπων που έλαβαν μία δόση mRNA εμβολίου και η δεύτερη δόση αντενδείκνυται, μπορεί να εξεταστεί ο εμβολιασμός με εμβόλιο διαφορετικού τύπου.
Δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό γνωστές αλλεργίες σε: φάρμακα (πλην εμβολίων Covid-19 και συστατικών τους), τρόφιμα, νυγμούς εντόμων, περιβαλλοντικά (αερομεταφερόμενα) αλλεργιογόνα, όπως γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων, φυσικό λάστιχο (latex), ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του από του στόματος σκιαγραφικού προϊόντος gastrografin που περιέχει Polysorbate 80, επαφή ουσιών με το δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών, νικέλιο).
ΠΟΕΔΗΝ

Ναι στον εμβολιασμό αλλά όχι στην υποχρεωτικότητα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητάει παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση που ξεκαθαρίζει τους ιατρικούς λόγους δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση και είναι δύσκολο για τους εργαζομένους να συγκεντρώσουν τα ιατρικά δικαιολογητικά σε τρεις ημέρες εν μέσω θέρους.

«Μέχρι την Παρασκευή οι προνοιακοί εργαζόμενοι δεν ήξεραν καν ποια είναι τα νοσήματα που δικαιολογούν την εξαίρεση, και τώρα πρέπει να μαζέψουν και τις βεβαιώσεις εντός τριών ημερών; Επίσης, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία αντικατάστασης του προσωπικού. Ποιος θα έρθει να δουλέψει για τρεις μήνες μόνο;», λέει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Οι υγειονομικοί λαμβάνουν πάντα υψηλά μέτρα ατομικής προστασίας, άρα προστατεύουν τους ασθενείς, και το 90% πλέον είναι εμβολιασμένο ή έχει αποκτήσει φυσική ανοσία. Πρέπει να προχωρήσουμε με πειθώ, όχι με υποχρεωτικά μέτρα».

Ελεύθερος Τύπος