Ο πλανήτης καίγεται εδώ και ένα μήνα, Καλιφόρνια, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα κα

Ο πλανήτης καίγεται εδώ και ένα μήνα, Καλιφόρνια, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα κα

Σε άρθρο με τίτλο «Ο πλανήτης καίγεται εδώ και ένα μήνα – δείτε τι συμβαίνει» (The World Has Been On Fire for the Past Month. Here’s What It Looks Like), το περιοδικό «ΤΙΜΕ» παρουσιάζει με φωτογραφίες τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές σε πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου το φετινό καλοκαίρι και το ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτό.

Το εστιάζει με συγκλονιστικές φωτογραφίες σε Τουρκία, Καλιφόρνια, Ρωσία, Καναδά, Λίβανο, Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα όπου αποτυπώνει τις προσπάθειες κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη Βαρυμπόμπη.

Όταν οι φλόγες περικύκλωσαν την Αττική

Το περιοδικό σημειώνει ότι «αν και πολλές από αυτές τις χώρες είναι συνηθισμένες σε καλοκαιρινές δασικές πυρκαγιές, ωστόσο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής διαδραματίζει ρόλο στην δημιουργία πολύ ξηρών άνυδρων συνθηκών που επιτρέπουν το συχνότερο και με μεγαλύτερη ένταση και διάδοση ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών».
Περιγράφοντας τις συνθήκες καύσωνα και των δασικών πυρκαγιών σε διάφορες χώρες, η αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα η θερμοκρασία στις 4 Αυγούστου έφθασε τους 47,1 βαθμούς Κελσίου και ότι στην συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά στα προάστια της Αθήνας εξαναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το TIME υπογραμμίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος καθώς τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και που παράγονται κατά κόρον κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς, αλλά και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, θα προκαλέσουν άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια που με την σειρά της θα δημιουργεί συνθήκες ξηρασίας και κατ’ επέκταση πολλαπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών.

Είναι ανάγκη να διακόψουμε αυτόν το φαύλο κύκλο μέσω προγραμμάτων μείωσης των ρύπων και αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, τονίζει επίσης η αρθρογράφος προσθέτοντας ότι μέχρι να το πετύχουμε θα γινόμαστε μάρτυρες πολλών τέτοιων καταστάσεων.

Βήμα

Φωτιές στην Ιταλία: Εξήντα εστίες στην Καλαβρία - Δυο νεκροί στην περιοχή Σαν Λορέντσο

Οι φλόγες έχουν επεκταθεί και σε γεωργικές εκτάσεις γύρω από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας
Μετά την Σικελία, οι πυρκαγιές κατακαίνε σήμερα μεγάλες γεωργικές εκτάσεις της Καλαβρίας. Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι εστίες στην περιφέρεια αυτή της Κάτω Ιταλίας, είναι εξήντα.

Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην περιοχή Σαν Λορέντσο, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν τον ελαιώνα τους από τις φλόγες. Πρόκειται για μια γυναίκα πενήντα τεσσάρων ετών, και για τον ανιψιό της τριάντα τριών, ο οποίος προσπάθησε να την βοηθήσει.

Οι φλόγες έχουν επεκταθεί και σε γεωργικές εκτάσεις γύρω από τα χωριά όπου οι κάτοικοι μιλούν «γκρεκάνικα», τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας. Κυρίως στις περιοχές της Μπόβα, Ροκούντι και Κοντοφούρι.

Πρώτο Θέμα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι αγνοούνται στην Καλιφόρνια, μετά το πέρασμα πυρκαγιάς Ντίξι, της καταστροφικής πυρκαγιάς που πλήττει την αμερικανική Δύση και συνεχίζει την τρελή της πορεία.

Η γιγαντιαία φωτιά, για πολλούς η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας, απανθράκωσε αυτή την εβδομάδα περισσότερα από 260 σπίτια και καταστήματα στην μικρή πόλη Γκρίνβιλ κάνοντας στάχτη μια έκταση όσο η Νέα Υόρκη.

Τέσσερις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν προχθές στο νοσοκομείο, αφού χτυπήθηκαν από κλαδί που έπεσε. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλούμας ειδοποιήθηκε πως «οκτώ άνθρωποι αγνοούνται», ενημέρωσε το ίδιο. Οι πέντε είναι κάτοικοι της Γκρίνβιλ.

Παρά τις επανειλημμένες εντολές των αρχών να φύγουν από τα σπίτια τους, ορισμένοι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις φλόγες.

Οι πιο ήπιες μετεωρολογικές συνθήκες έδωσαν πάντως μιαν ανακούφιση στους περίπου 5.000 πυροσβέστες που δίνουν μάχη μέρα και νύχτα στα μέτωπα της πυρκαγιάς. «Οι μονάδες μας συνεχίζουν να εργάζονται γύρω από τη Σίλβερ Λέικ», όχι μακριά από τον χώρο όπου ξεκουράζονται ανάμεσα σε δυο βάρδιες οι πυροσβέστες, δήλωσε ο Τζέικ Καγκλ, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος της Καλιφόρνιας.

Η παρατεταμένη ξηρασία, που επιστήμονες θεωρούν πως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο σε τέτοιες καταστροφικές φωτιές.

Η πυρκαγιά Ντίξι έχει πάρει τέτοια έκταση που δημιουργεί δικό της κλίμα, κάνοντας ακόμη πιο αβέβαιη την πορεία της. Οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν παρά κατά το 21%.

Τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πτώση δέντρου σε ένα από το χιλιάδες καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το καλώδιο αυτό αποτελούσε μέρος του δικτύου του πάροχου ηλεκτροδότησης Pacific Gas and Electric (PG&E), ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την πυρκαγιά Καμπ, η οποία σχεδόν έσβησε την πόλη Παραντάις από τον χάρτη το 2018, στοιχίζοντας τη ζωή σε 86 ανθρώπους, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά Ντίξι.

Η Εφημερίδα των συντακτών