Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γιατί πήρε διαστάσεις η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γιατί πήρε διαστάσεις η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και τους λόγους που οδήγησαν στο να πάρει διαστάσεις το πύρινο μέτωπο.

Η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και των ανέμων, έδρασε καταλυτικά προκειμένου η φωτιά στη Βαρυμπόμπη να αποκτήσει διαστάσεις και να καταστεί δύσκολος ο έλεγχός της, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την υπηρεσία Meteo.

Όπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουμε μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς».

1 26

Ακόμη, σύμφωνα με το Meteo, o καπνός από τη δασική πυρκαγιά οδήγησε σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2.5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης

2 16

via