Ολυμπιακοί αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της ημέρας (31/7)

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός της ημέρας (31/7)

Ιστορική πρόκριση στον τελικό των 50μ. ελεύθερο εξασφάλισε ο Κριστιάν Γκολομέεβ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Με επίδοση 21.60, ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε δεύτερος στη δεύτερη ημιτελική σειρά, πέρασε με τον τρίτο χρόνο συνολικά και αύριο (1/8, 04:30) θα γίνει ο πρώτος κολυμβητής από την χώρα μας που θα αγωνιστεί σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων εκτός των δύο διοργανώσεων της Αθήνας, διεκδικώντας με αξιώσεις ένα μετάλλιο.

Η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών συνέτριψε 28-5 τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής για τον Α΄ όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά του Τόκιο, και παραμένει στην κορυφή του γκρουπ μαζί με την Ιταλία. Η ελληνική ομάδα ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της στην πρώτη φάση της διοργώνασης τα ξημερώματα της Δευτέρας (2/8, 05:30), απέναντι στις ΗΠΑ, και θα περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στον κρίσιμο προημιτελικό της Τετάρτης (4/8).

Στο στίβο, ένα άλμα ήταν αρκετό, προκειμένου ο Μίλτος Τεντόγλου να προκριθεί στον τελικό του μήκους. Ο Έλληνας πρωταθλητής μετείχε στο β΄ προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος και σημείωσε επίδοση 8,22 μέτρα στην πρώτη κιόλας προσπάθειά του, με αποτέλεσμα να «πιάσει» το όριο πρόκρισης στον τελικό, το οποίο ήταν 8,15 μέτρα. Ο Τεντόγλου κατέκτησε την δεύτερη θέση στον προκριματικό πίσω από τον Κουβανό Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία, ο οποίος σημείωσε επίδοση 8,50 μέτρα.

Ο Εμμανουήλ Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του επί κοντώ. Στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο 22χρονος άλτης σημείωσε επίδοση 5,75 μέτρα, με αποτέλεσμα να καταταγεί τέταρτος στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και όγδοος στο σύνολο, με αποτέλεσμα να πάρει το «εισιτήριο» για τον τελικό.

Αντίθετα, ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε εκτός τελικού στο επί κοντώ, καθώς κατετάγη 12ος στο β΄ προκριματικό γκρουπ με καλύτερο άλμα στα 5,50 μέτρα και 22ος στο σύνολο.

Εκτός τελικού στη δισκοβολία έμεινε η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου. Η 30χρονη πρωταθλήτρια κατετάγη έβδομη στο α΄ προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος με επίδοση 59,18 μέτρα και 19η στο σύνολο και αποκλείστηκε.

Εκτός ημιτελικών στα 100μ. εμπόδια έμεινε η Ελισάβετ Πεσιρίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετείχε στην τρίτη προκριματική σειρά, ωστόσο τραυματίστηκε πριν το πρώτο εμπόδιο και εγκατέλειψε την προσπάθειά της.

Στην ιστιοπλοΐα, ο Ιωάννης Μιτάκης παρέμεινε στην 11η θέση της γενικής κατάταξης στα Finn με 63 βαθμούς ποινής. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε 11ος στην 7η ιστιοδρομία και 8ος στην 8η.

Στην άρση βαρών, ο Θοδωρής Ιακωβίδης κατετάγη 11ος στην κατηγορία των 96 κιλών. Ο Έλληνας πρωταθλητής μετείχε στο β΄ γκρουπ (κατετάγη τρίτος), στο πλαίσιο του οποίου σήκωσε 156 κιλά στο αρασέ, 182 κιλά στο ζετέ και 338 κιλά στο σύνολο.

Δ. Κοντογεώργος, ΑΠΕ-ΜΠΕ