Από την Αυστραλία έως την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, οι αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για την Covid-19

Από την Αυστραλία έως την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, οι αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για την Covid-19

Χώρες στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, από την Αυστραλία έως την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν σήμερα αυστηρότερους περιορισμούς για την COVID-19, καθώς μάχονται κατά των εξάρσεων του κορονοϊονού που είναι αποτέλεσμα του περισσότερο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και έχει εντοπιστεί σε 96 χώρες, έχει αναχθεί σε παγκόσμια ανησυχία, αναγκάζοντας ακόμα και χώρες με προηγμένα εμβολιαστικά προγράμματα όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη, να επιβάλουν εκ νέου κάποιους περιορισμούς.

Ωστόσο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ασία και την Αυστραλία, όπου αρκετές περιοχές βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με αριθμούς-ρεκόρ σε κρούσματα, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αφήνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους εκτεθειμένους στο ιδιαιτέρως μεταδοτικό στέλεχος.

Βρισκόμενο ήδη σε καθεστώς lockdown, το Σίδνεϊ αντιμετωπίζει τα αυστηρότερα έως τώρα μέτρα του, όπως την υποχρεωτική διενέργεια τεστ στα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ οι αριθμοί κρουσμάτων διατηρούνται επίμονα υψηλοί πέντε εβδομάδες μετά την επιβολή των περιορισμών. Από τη Δευτέρα, δυνάμεις του στρατού θα συνδράμουν την αστυνομία στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας στους ελέγχους για το τηρούνται οι περιορισμοί καραντίνας από αυτούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν σήμερα σχέδιο να θέσουν την μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μανίλα, μια έκταση 16 πόλεων που φιλοξενεί πάνω από 13 εκατ. ανθρώπους, σε lockdown για δύο εβδομάδες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του στελέχους Δέλτα και να προστατευθεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερό της αριθμό σε ημερήσια κρούσματα μέσα σε τρεις εβδομάδες, σε μία ακόμα ένδειξη μιας ανησυχητικής τάσης αύξησης κρουσμάτων που ανάγκασε ένα κρατίδιο να επιβάλει lockdown εν μέσω φόβων για νέο κύμα μολύνσεων.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Αυγούστου σε τρεις νομαρχίες κοντά στο Τόκιο, την πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και την δυτική επαρχία της Οσάκα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, επισκιάζοντας τους Αγώνες.

«Τα κρούσματα εξαπλώνονται. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, προειδοποιώντας ότι οι μολύνσεις δεν έχουν φθάσει ακόμα στο αποκορύφωμά τους, κρίνοντας από την αυξημένη κινητικότητα ανθρώπων και τους υψηλούς αριθμούς περιστατικών Δέλτα μεταξύ αυτών που βρίσκονται θετικοί στον ιό.

Το Βιετνάμ, που έχει ανοσοποιήσει πλήρως λιγότερο από το 1% των 96 εκατ. κατοίκων του, κινητοποιεί ιδιωτικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 προκειμένου να περιορίσει την επιδείνωση της επιδημίας λόγω του στελέχους Δέλτα.

Αφού κατάφερε να επιτυχία να περιορίσει τον ιό για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, το Βιετνάμ καταγράφει ημερήσιες αυξήσεις-ρεκόρ στα κρούσματα από τα τέλη Απριλίου.

«Η πανδημία της COVID-19 εξελίσσεται με πολύ περίπλοκο τρόπο και έχει τάση επιδείνωσης σε πολλές πόλεις και επαρχίες», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

απε-μπε