Θυμόσαστε τις αντιδράσεις για τις ζώνες ασφαλείας; Τώρα θα έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων;

Θυμόσαστε τις αντιδράσεις για τις ζώνες ασφαλείας; Τώρα θα έχουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων;

Την ολική επαναφορά χρήσης της μάσκας για προστασία από τον κορωνοϊό εξετάζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι.

Όπως είπε τα CDC αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών για την COVID-19, προτείνοντας ακόμη και στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Ο Φάουτσι ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι συμμετείχε σε συνομιλίες σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών, κάτι που περιέγραψε ως «ενεργό προβληματισμό».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ορισμένες περιοχές όπου τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται, ήδη παροτρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί. «Αυτοί οι τοπικοί κανόνες δεν είναι ασύμβατοι με τη σύσταση του CDC ότι οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες δημόσια», πρόσθεσε.

Τρίτη δόση
Παράλληλα, δήλωσε πως οι Αμερικανοί, που είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να χρειαστούν αναμνηστική δόση εμβολίων κατά της Covid-19.

«Εκείνοι που είναι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου, που πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά σχήματα, αυτά είναι τα άτομα, τα οποία, εάν υπάρξει αναμνηστική τρίτη δόση, κάτι που θα μπορούσε πιθανόν να συμβεί, θα βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στις ευπαθείς ομάδες», επισήμανε ο Φάουτσι.

Επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες, οι οποίες δείχνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει εξασθενημένη ανοσία μεταξύ των εμβολιασμένων, ο Φάουτσι είπε οι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα στοιχεία για να καθορίσουν πότε πιθανόν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις.

«Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Για μια εργασία σε εξέλιξη, εξελίσσεται όπως σε πολλές άλλες πτυχές της πανδημίας», τόνισε ο Φάουτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ. «Πρέπει να κοιτάζεις τα δεδομένα».

Πανδημία των ανεμβολίαστων
Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι νοσηλείες εξαιτίας της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται και πάλι, προειδοποίησε η επικεφαλής των CDC, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που περιέγραψε ως «πανδημία των ανεμβολίαστων».

«Υπάρχει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: όλο αυτό μετατρέπεται σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η ίδια. «Παρατηρούμε ξεσπάσματα μολύνσεων σε μέρη της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους».

Καθημερινή