Διαλύεται το Champions League μετά το αντάρτικο των 12 μεγάλων της Ευρώπης;

Διαλύεται το Champions League μετά το αντάρτικο των 12 μεγάλων της Ευρώπης;

"Βόμβα" στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βάζει η δημιουργία της European Super League από 12 από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, η οποία αναμένεται σε περίπτωση που υλοποιηθεί, να "τελειώσει" την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του Champions League με τη μορφή που είναι γνωστή σήμερα.

Οι σύλλογοι που υπογράφουν την ίδρυση της "κλειστής" λίγκας, είναι οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ και εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Οι 12 μεγάλοι, προσκάλεσαν και τις Μπάγερν Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμαίν, οι οποίες ωστόσο αρνήθηκαν. Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 20 ομάδες, ενώ οι σύλλογοι θα αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματά τους.

Πρόεδρος της λίγκας θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ενώ στην πρώτη ανακοίνωση της συμμαχίας τονίστηκε ότι "δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της".

Απειλεί η UEFA

Όπως ήταν αναμενόμενο, το "αντάρτικο" προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της UEFA, η οποία "απάντησε" με την απειλή αποβολής των συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού των ποδοσφαιριστών τους από τις εθνικές ομάδες.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι "στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ".

Στην αντεπίθεση οι 12 σύλλογοι

Οι 12 σύλλογοι μετά την ανακοίνωση της UEFA, πέρασαν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις. Η European Super League με επιστολή της στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δις ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η JP Morgan, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα, ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος έχει εκπονήσει την οικονομική μελέτη στην οποία περιλαμβάνονται και οι πηγές χρηματοδότησης της διοργάνωσης.

"Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη. Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει αν για οποιονδήποτε λόγο μας στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

James Corden: "Είναι το τέλος του αθλήματος που αγαπάμε"

Παραδεχόμενος ότι πιστεύει ότι ένα Super League είναι αναπόφευκτο λόγω των οικονομικών ανταμοιβών και της απληστίας των ιδιοκτητών της ομάδας, ο James Corden, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ήταν αυτοί, αυτοί οι ιδιοκτήτες. Πήραν κάτι τόσο αγνό και τόσο όμορφο και νίκησαν η αγάπη και η χαρά από αυτό και το έκαναν για χρήματα. Το έκαναν μόνο για χρήματα. Και είναι αηδιαστικό. "