Επίθεση με βιτριόλι: Η άχρηστη ομολογία και η συγγνώμη μετά από έναν χρόνο που εξόργισε την Ιωάννα

Επίθεση με βιτριόλι: Η άχρηστη ομολογία και η συγγνώμη μετά από έναν χρόνο που εξόργισε την Ιωάννα

Στην ομολογία της επίθεσης με βιτριόλι, που πραγματοποίησε σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα, προχώρησε χθες η 36χρονη κατηγορούμενη.

Μια ομολογία που δεν έκανε κανέναν σοφότερο, αφού όλα τα στοιχεία είχαν δέσει τις κατηγορίες εις βάρος της, παρότι η ίδια δεν μιλούσε εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Εντέλει, αποφάσισε να παραδεχτεί ότι έκανε την επίθεση, ζητώντας μάλιστα και μια συγγνώμη που περισσότερο εξοργίζει παρά φαίνεται ειλικρινής.

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή "Live News", ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της Ιωάννας, σημείωσε ότι η απολογία της 36χρονης δεν πείθει κανέναν, όπως και η συγγνώμη που ζήτησε. "Είναι ένα κείμενο που το αποστήθισε και πήγε απλά να πει το ποίημά της στην ανακρίτρια", τόνισε.

Κάτι που δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αφού αν το αδίκημα για το οποίο θα καταδικαστεί είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, τότε ο χρόνος της στη φυλακή θα είναι πολλαπλάσιος από αυτόν για σωματική βλάβη. Εξού και η απολογία της ότι δεν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και εύλογα: Ποιος της έδωσε το βιτριόλι; Γιατί δεν είπε το όνομά του; Όντως δεν γνώριζε τη ζημιά που προξενεί αυτό το υγρό; Πράγματι δεν θεωρεί μεγάλη ποσότητα το γεμάτο ποτήρι;

Αρνείται τεχνηέντως την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Έντεκα μήνες μετά την ακραία επίθεση, η κατηγορουμένη ομολόγησε πως είναι η δράστις της επίθεσης, πλην όμως αρνήθηκε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που τη βαραίνει, ισχυριζόμενη πως "αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης".

"Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα. Με την κίνησή μου αυτή δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου. Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ", είπε η 36χρονη Έφη στην ανακρίτρια.

Σε ερώτηση της δικαστικής λειτουργού για τον λόγο που θέλησε να προκαλέσει σωματική βλάβη, όπως η ίδια ισχυρίζεται, στην Ιωάννα, η κατηγορουμένη απάντησε: "Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό".

"Δεν γνώριζα ότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη ζημιά"

Η ανακρίτρια φαίνεται να επέμεινε προκειμένου να μάθει τον λόγο που επέλεξε αυτό το υγρό και σε αυτήν την ποσότητα η κατηγορουμένη.

-Ερώτηση: Αφού θέλατε να της προκαλέσετε σωματική βλάβη γιατί επιλέξατε θειικό οξύ και σε αυτή τη μεγάλη ποσότητα.

-Απάντηση: Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη ζημιά.

-Ερώτηση: Γνωρίζετε ότι αν είχε εισπνεύσει από τη μύτη ή το στόμα το βιτριόλι θα καταστρέφονταν είτε οι πνεύμονες ή ο οισοφάγος με αποτέλεσμα τον θάνατο της και ότι εάν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το οξύ θα προκαλούνταν ο θάνατος της από αιμορραγία;

-Απάντηση: Δεν γνώριζα τίποτα από όλα αυτά. Δεν γνώριζα ότι αυτό το υγρό θα προκαλούσε τέτοια ζημιά, γνώριζα ότι θα προκαλούσα κάποιο τραύμα. Δεν είχα σκοπό να στοχεύσω στο πρόσωπο. Η στάση του σώματος απέδειξε ότι ήμουν πλάγια και όχι πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Το παχύρευστο υγρό δεν γνώριζα ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, δεν είμαι χημικός δεν γνώριζα ότι υπήρχε σε πιο αραιή μορφή.

Σε ερώτηση της δικαστικής λειτουργού για τον τρόπο που προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό, η κατηγορουμένη δήλωσε πως δεν επιθυμεί να απαντήσει από πού το προμηθεύτηκε ενώ τόνισε πως μόνο αυτή ευθύνεται για την ανεύρεση και προμήθεια του.

Συγγνώμη μετά από έναν χρόνο

Επίσης η κατηγορουμένη φέρεται να ρωτήθηκε αν επιχείρησε να έρθει σε επαφή με το θύμα για να ζητήσει συγγνώμη και απάντησε πως μέσω του συνηγόρου της έγινε επικοινωνία με τους συνηγόρους του θύματος στους οποίους εξέφρασε την συμπάθεια του και ευχές για ταχεία ανάρρωση. "Σήμερα που είμαι ξανά ενώπιον σας δηλώνω τη μεταμέλεια μου και τη συγγνώμη μου. Εάν φυσικά γίνει δεκτή. Ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου".

Η κατηγορουμένη φέρεται να αναφέρθηκε σε κάποια δημοσιεύματα που ανέφεραν πως "δήθεν εγώ είχα στην κατοχή μου σχεδιάγραμμα του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται και ότι συνομίλησα με φιλικό της πρόσωπο προκειμένου να αποσπάσω πληροφορίες για να της επιτεθώ ξανά μέσα στο νοσοκομείο- το διαψεύδω κατηγορηματικά.

Πρόκειται για άτοπες και αβάσιμες κατηγορίες. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου στη δικογραφία- όλα αυτά λέγονται αυθαίρετα και κακόβουλα για να επιβαρύνουν την ήδη δυσάρεστη θέση μου".

Φέρεται επίσης να είπε, ολοκληρώνοντας την απολογία της: "Παρουσιάζομαι ενώπιόν σας συντετριμμένη, μετά από 10 μήνες. Είμαι 36 ετών με λευκό ποινικό μητρώο, σε καμία περίπτωση και με κανένα αντάλλαγμα δεν θα διέγραφα μία έντιμη διαδρομή μέχρι σήμερα. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μία δίκαιη δίκη και μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους".

Η συγγνώμη που εξόργισε την Ιωάννα

Την οργισμένη αντίδραση της Ιωάννας Παλιοσπύρου και του περιβάλλοντός της προκάλεσε η ομολογία της επίθεσης με βιτριόλι από την 36χρονη.

Με την ειδική μάσκα στο πρόσωπο, εν αναμονή των νέων χειρουργικών επεμβάσεων που πρέπει να κάνει, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με τον κορονοϊό, η Ιωάννα Παλιοσπύρου δηλώνει εξοργισμένη από τους ισχυρισμούς της 36χρονης και από τη συγγνώμη που ζήτησε για την πράξη της.

Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι η κατηγορούμενη κατά την απολογία της δεν απάντησε στα βασικά ερωτήματα που της έθεσε η ανακρίτρια, δηλαδή στο πώς και από πού προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό αλλά και για τον λόγο για τον οποίο προχώρησε στην εγκληματική της πράξη.

"Είναι μια καλοστημένη απολογία που δεν έχει να προσφέρει τίποτα". Κρίσιμος, σύμφωνα με τον συνήγορο του θύματος, είναι και ο χρόνος αλλά και ο τρόπος της απολογίας, ο οποίος έγινε έτσι "ώστε ουσιαστικά να μην πει τίποτα".

"Δεν έχω να σχολιάσω κάτι", είπε ο κ. Λύτρας, σημειώνοντας ότι η Ιωάννα εξοργίστηκε όταν έμαθε τα όσα δήλωσε η δράστις. "Η Ιωάννα εξοργίστηκε", κατέληξε ο κ. Λύτρας.

Τι είπε και τι δεν είπε η 36χρονη για την επίθεση με βιτριόλι

Η 36χρονη με την απολογία της προσπάθησε να κερδίσει δύο ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, ζητώντας συγγνώμη.

Επιδιώκει να μη δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά για σωματική βλάβη. Η διαφορά στις δύο κατηγορίες είναι η ποινή που θα εκτίσει η κατηγορούμενη αν κριθεί ένοχη.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Mega, "η απολογία έχει καθαρά διεκπαιρεωτικό χαρακτήρα, δεν προσδίδει τίποτα. Η πρόθεσή της να μην πει ακριβώς το λόγο που είχε εμμονή με την άτυχη Ιωάννα είναι δική της και δεν αφορά την υπερασπιστική γραμμή. Δεν υπάρχει και παρουσία του δικηγόρου της πιθανώς από σεβασμό προς την Ιωάννα".

"Η 36χρονη δεν αποκαλύπτει από πού προμηθεύτηκε το βιτριόλι πρώτον γιατί πιθανώς κρύβεται κάποιος άνθρωπος που τη βοήθησε και δεύτερον δεν θέλει να προσδιορίσει σε ποιο χρόνο το πήρε για να μη δείξει πόσο καιρό σχεδίασε την επίθεση" ανέφερε.

Στην υπόθεση υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, όπως από πού ήξερε η 36χρονη τόσες λεπτομέρειες για τις συσκευές παρακολούθησης και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση τα άτομα με τα οποία επικοινώνησε αμέσως μετά την επίθεση.