Κορονοϊός: Ενδείξεις για περισσότερα αρνητικά ρεκόρ στις επόμενες μέρες

Κορονοϊός: Ενδείξεις για περισσότερα αρνητικά ρεκόρ στις επόμενες μέρες

Εκτός ελέγχου βαίνει πλέον η κατάσταση με τον κοροναϊό στη χώρας. Χιλιάδες κρούσματα καθημερινά οδηγούν σε «έμφραγμα» τα νοσοκομεία ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός των θανάτων. Οταν μέσα σε ένα 24ωρο χθες ανακοινώνονται 34 νέοι θάνατοι τότε η εικόνα δεν είναι καλή.

Και ακόμη χειρότερα; Κάθε ημέρα που έρχεται, και κάθε εβδομάδα που περνά θα έχουμε ακόμη περισσότερα αρνητικά ρεκόρ. Το προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, το λένε πλέον και οι επιστήμονες ότι μέχρι να δουν ότι αποδίδει το lockdown θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Φυσικά η προσοχή όλων στρέφεται και στο πόσοι άνθρωποι θα διασωληνωθούν ή απλά θα χρειαστούν νοσηλεία, κάτι που όμως θα φέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες η καθημερινότητα αναμένεται να κατακλυστεί από τις «μαύρες» ειδήσεις που γεννά η πανδημία, καθώς το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι οι ειδικοί στη χώρα μας έχουν υπολογίσει πως το 14% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να περάσουν την πόρτα της Εντατικής. Ωστόσο από αυτούς μόλις το 30% θα επιβιώσει.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τις μαύρες προβλέψεις. Ολο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.365 νέα κρούσματα και μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες του Νοεμβρίου προστέθηκαν 10.556. Είναι δεδομένο ότι σε 3-4 ημέρες θα έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε σε έναν ολόκληρο μήνα.

Η Θεσσαλονίκη και η Αττική συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας και πολλοί εκφράζουν φόβο ότι τα θύματα από τις περιοχές αυτές θα είναι πάρα πολλά.

To ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν αγώνα για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, 587 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.556 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 54809, εκ των οποίων το 54.3% άνδρες.

4386 (8.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15400 (28.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

207 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

45 (21.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Μαύρο» ρεκόρ και στους νεκρούς
Τέλος, χθες είχαμε 34 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 749 θανάτους συνολικά στη χώρα. 298 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι σε πέντε μόλις μέρες του Νοέμβρη κατέληξαν 108 συνάνθρωποι μας. Πρόκειται για το 1/7 από τους 749 συνολικά θανάτους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Δείτε συγκεκριμένα:
07/11: 34 νεκροί
06/11: 14 νεκροί
05/11: 29 νεκροί
04/11: 18 νεκροί
03/11: 13 νεκροί
Δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν υποκείμενα νοσήματα και αν κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν επειδή δεν έλαβαν έγκαιρα την κατάλληλη φροντίδα λόγω της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής