Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό η βραβευμένη ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό η βραβευμένη ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε ότι το μέλος του σωματείου μας Ιουλία Σταυρίδου, καταξιωμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος, προικισμένη δασκάλα και πολύ αγαπημένη φίλη έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η Ιουλία σπούδασε στο Παρίσι, ζωγραφική στην École National Supérieure des Beaux-Arts και σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Conservatoire du Théâtre.

Εργάστηκε στον κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε με το Θόδωρο Αγγελόπουλο, την Αγγελική Αντωνίου, τον Παντελή Βούλγαρη, την Κατερίνα Ευαγγελάκου, το Γιώργο Μπακόλα, το Γιάννη Οικονομίδη, το Λάκη Παπαστάθη, τον Άγγελο Φραντζή, τον Τάσο Ψαρά κ.α., καθώς και στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Στις πολλές διακρίσεις της περιλαμβάνονται το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας του ΥΠΠΟ για τις ταινίες «Θεόφιλος» του Παπαστάθη, «Ακροπόλ» του Βούλγαρη και «Έντουαρτ» της Αντωνίου, το Κρατικό Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Αντωνίου, το Βραβείο Ίρις Σκηνογραφίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Οικονομίδη και το Βραβείο Ίρις Ενδυματολογίας για την ταινία «Ευτυχία» του Φραντζή.

Το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την τίμησε για τη συμβολή της στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν Καθηγήτρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα μας λείψει.

Το Δ.Σ. του σωματείου

Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα
Women in Film and Television – Greece

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της, οι κάτωθι:

1987 Βραβείο ενδυματολογίας και ενδυματολογίας για την ταινία «Θεόφιλος» του Λ. Παπαστάθη – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1996 Βραβείο ενδυματολογίας για την ταινία «Ακροπόλ» του Π. Βούλγαρη – Κρατικά βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2006 Βραβείο ενδυματολογίας και σκηνογραφίας για την ταινία «Έντουαρτ» της Α. Αντωνίου. Κρατικά Βραβεία ποιότητας του ΥΠΠΟ

2011 Βραβείο Σκηνογραφίας για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Από το 2005 δίδασκε Σκηνογραφία- Ενδυματολογία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ