Το τηλεφώνημα Τραμπ στον Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά - Τι ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Το τηλεφώνημα Τραμπ στον Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά - Τι ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ερντογάν.

Τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία τους το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν
Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

Οι απειλές του Τούρκου προέδρου
Το πρωί της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν, επιδόθηκε σ' ένα ακόμη κρεσέντο απειλών κατά της Ελλάδας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, είχε τονίσει ότι "αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για ατύχημα, θα αναλάβουμε δράση και θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο" ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και άλλο το επίπεδο της έντασης.

"Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας βγει να μας αντιμετωπίσει" τόνισε ο Ερντογάν για να συνεχίσει: "Αν όμως δεν έχει το κουράγιο να το κάνει, θα είναι καλύτερα να βγει από το δρόμο μας".

"Η Ελλάδα, που δεν αξίζει καν την βυζαντική κληρονομιά, αρνείται να πάρει μαθήματα από την ιστορία και ενεργεί ως ψευτοεκβιαστής στο χώρο της Μεσογείου".

Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο λέγοντας ότι "η Τουρκία θα πάρει ό,τι δικαιούται στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς καμία παραχώρηση".

"Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστεί η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα της . Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αν λέμε πως το κάνουμε, σημαίνει πως το κάνουμε και πληρώνουμε και το τίμημα".

247news