Έξαρση κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες, θα κλείσουν τα σύνορα; - Παραδοχή ότι ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα.

Έξαρση κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες, θα κλείσουν τα σύνορα; - Παραδοχή ότι ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα.

Στα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σύνορα της χώρας στάθηκε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στις Βαλκανικές χώρες, γεγονός που, αν συνεχιστεί, ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Ο καθηγητής είπε πως "αν η επιδημιολογική καμπύλη συνεχιστεί θα έχουμε θέμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων", τονίζοντας δε, πως "Οι πιο κοντινές χώρες σε εμάς είναι οι πιο επικίνδυνες", ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Αναφορικά με τα πανηγύρια που γίνονται στη χώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι είτε θα πρέπει να απαγορευτούν είτε να γίνονται με επιτήρηση και με βάση τις οδηγίες.

Τέλος, για τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός όντως μεταδίδεται και από τον αέρα, την ώρα όπου παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας.

Παραδέχθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορονοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, η επιστήμονας του ΠΟΥ Μπενέτα Αλεγκράντζι είπε ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι «υπήρξε ανοικτός στα στοιχεία σχετικά με τους τρόπους της διασποράς» του νέου κορονοϊού.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους.

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού προειδοποίησε πως η Covid-19 «επιταχύνεται» και είπε οτι προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε. Τόνισε επίσης οτι "δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση".

"Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται", είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Νωρίτερα ο Οργανισμός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ταξιδιώτες καλώντας τους να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια τα κρούσματα
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική, είπε σήμερα η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Καρίσα Ετιέν.

«Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να την θέσουμε υπό έλεγχο», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Η PAHO ευχήθηκε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου ταχεία ανάρρωση από τη νόσο COVID-19, με την οποία διαγνώστηκε.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται φυλές, τάξεις ή ανθρώπους σε εξουσία, παρά τα μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν οποιονδήποτε πρόεδρο», τόνισε ο διευθυντής της PAHO για τις λοιμώδεις ασθένειες Μάρκος Εσπινάλ.

Στην Κίνα εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ
Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονες του θα μεταβούν στην Κίνα το Σαββατοκύριακο για την προετοιμασία μιας μελέτης για την προέλευση του κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι ξεκάθαρα εκεί όπου η ασθένεια εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο και εκεί όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες συγκεντρώσεις άτυπης πνευμονίας, στην Ουχάν», ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, 247news