Πέθανε ο Ιαν Χολμ, «Μπίλμπο Μπάγκινς» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πέθανε ο Ιαν Χολμ, «Μπίλμπο Μπάγκινς» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Άγγλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Σερ Ίαν Χολμ (Sir Ian Holm), ο οποίος ερμήνευσε τον ρόλο του Χόμπιτ «Μπίλμπο Μπάγκινς», του πρώτου κάτοχου του Δαχτυλιδιού την ταινία «Lord of the Rings».

Με 100 ρόλους και καριέρα 50 ετών, ο Σερ Ίαν Χολμ ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του.

«Πέθανε ήρεμα στο νοσοκομείο με την οικογένειά του. Γοητευτικός, ευγενής και πολύ ταλαντούχος, θα μας λείψει» δήλωσαν συγγενείς στην Daily Mail.

Μεταξύ άλλων ρόλων του, έγινε γνωστός για τις εμφανίσεις του στις ταινίες Alien (1979), Το Πέμπτο Στοιχείο (1997) και From Hell (2001). Φυσικά ο ρόλος που τον καταξίωσε ήταν εκείνος του «Bilbo Baggins» στην τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (2001-2003), καθώς και στην τριλογία Χόμπιτ (2012-2014), όπου εκεί ερμήνευσε τον χαρακτήρα μόνο στις σκηνές προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail είχε τη νόσο του Πάρκινσον.

Τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο, όμως είχε σπουδαία καριέρα και πολλές βραβεύσεις στο θεατρικό σανίδι. Το 1967 πήρε το βραβείο Tony, για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «The Homecoming».

Το 1998, βραβεύτηκε και με το βραβείο Laurence Olivier, για την ερμηνεία του στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Βασιλιάς Ληρ». Το 1981, βραβεύτηκε και με BAFTA, για τον ρόλο τους στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (1981), ρόλος που του χάρισε και μία υποψηφιότητα στην Αμερικανική Ακαδημία (για τον ρόλο του προπονητή Sam Mussabini).

Είχε σκοτσέζικη καταγωγή και από τους δύο γονείς του. Ο πατέρας του ήταν ψυχίατρος και η μητέρα του νοσηλεύτρια στην ίδια ψυχιατρική κλινική του Εσεξ. Στην ηλικία των 7 ετών είδε τους Άθλιους του Ουγκό και λάτρεψε την ηθοποιία. Σπούδασε στην Royal Academy of Dramatic Arts και μέλος της περίβλεπτης Royal Shakespeare Company.

Όταν αποφοίτησε ήταν ήδη ένας ολοκληρωμένος ηθοποιός με εκπληκτικό εύρος ικανοτήτων και κατόρθωσε σε όλη την καριέρα του να παίξει όλο το σεξπιρικό ρεπερτόριο. Είχε 5 παιδιά, είχε παντρευτεί 4 φορές και τα tabloids τον αποκαλούσαν χιουμοριστικά «Lord of the Flings» (Αρχοντα των Ειδυλλίων). Από τα 70α του γενέθλια και μετά, οι δημόσιες εμφανίσεις του μειώθηκαν αρκετά.