Πρόωροι φόβοι για ένα καλοκαίρι με κρούσματα και χωρίς μπάνια.

Πρόωροι φόβοι για ένα καλοκαίρι με κρούσματα και χωρίς μπάνια.

«Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου», Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Κ.Π. Καβάφης

Είναι πια γεγονός. Χρειάστηκε μία μίνι απόδραση – αυτή που προσφέρει κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με το καλωσόρισμα του καλοκαιριού – για να διαψεύσει την αισιόδοξη στάση μου ότι «το καλοκαίρι θα είμαστε μια χαρά, πάμε με θάρρος για το δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου». Οι περισσότεροι συνάδελφοι ήταν κατηγορηματικοί. Εγώ, όπως φαίνεται, έπαιξα κι έχασα.

Ναι, τα σχεδόν 100 κρούσματα σε ένα τριήμερο είναι πολλά. Τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Τα υπόλοιπα που απομένουν - σε γενικές γραμμές - ίσως είναι οι ίδιοι που έχουν προγραμματίσει ήδη διακοπές το καλοκαίρι. Στο πιο αβέβαιο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της «ανεμελιάς» των τελευταίων ημερών ήταν το λουκέτο 60 ημερών και το τσουχτερό πρόστιμο σε beach bar της Μυκόνου. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε τα εξής για την Μύκονο: «Δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόσο εξόφθαλμη παραβίαση κανονισμών». Κάνει λάθος. Μόνο από τα stories στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες στο info της HuffPost Greece, ήταν οφθαλμοφανές ότι υπήρχαν δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα, όπου οι πελάτες ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αυτό δεν δικαιολογεί το «πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά» του κύριου Χαρδαλιά. Αυτό είναι «φλερτάρω με την έξαρση του ιού (και του δεύτερου lockdown) σε μια περίοδο που, ας μην κρυβόμαστε, έχει ανάγκη η χώρα από τουρίστες. Όχι, όμως, να τους καλοσωρίσουμε με ποδοπατήματα, αλλά με τους κανόνες υγιεινής.

Ο ΕΟΔΥ επαναφέρει την καθημερινή ενημέρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, όπως θα έλεγε και στο τηλεοπτικό σποτ ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Συνεπώς, για να μην βομβαρδιστούμε ξανά από παρόμοια τηλεοπτικά μηνύματα (ναι, έχουμε κουραστεί όλοι από την έκκληση για τήρηση των μέτρων), πρέπει να δούμε το δάσος. Πράγματι, έχουμε έναν εχθρό απέναντί μας που μέχρι στιγμής μοιάζει ανίκητος. Χωρίς εμβόλιο ή αποτελεσματικό φάρμακο, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα, θα είναι εις βάρος μας. Οποιαδήποτε στιγμή.

Δυστυχώς, την δεδομένη στιγμή, μετά από τρεις μήνες καραντίνας, η πλειοψηφία κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σκεφτείτε απλά τον περίγυρό σας. Πόσοι έχουν κανονίσει διακοπές, πόσοι έχουν κλείσει ήδη θέση στο καράβι, πόσοι μπαινοβγαίνουν ήδη σε καλοκαιρινά μαγαζιά για να πάρουν μια πρόωρη τζούρα ξέφρενου καλοκαιριού. Ήρθε, ο καιρός να μπει ξανά το μυαλό στο κεφάλι μας. Γιατί, όπως φαίνεται, είμαστε ικανοί σε ένα τριήμερο να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε σε τρεις μήνες. Διότι, χωρίς τη δική μας προσπάθεια, ένα επιτελείο δεν θα ήταν αρκετό για να εξομαλύνει την εν λόγω δυσχερή κατάσταση.

Η χώρα δεν έχει τις υποδομές να περιθάλψει εκατοντάδες ασθενείς σε ΜΕΘ. Ας μην κάνουμε πιο δύσκολη την δουλειά των γιατρών και των νοσοκόμων που σπεύσατε να χειροκροτήσετε τον Μάρτιο από τα μπαλκόνια. Θέλουν την ίδια υποστήριξη με τότε, σε μια χώρα που το σύστημα Υγείας της ισοπεδώθηκε την δεκαετία της κρίσης.

Το καλοκαίρι είναι ξεγραμμένο. Ίσως είναι μια πρόωρη σκέψη, αλλά πολλοί το έχουν ήδη αποχαιρετήσει. Άλλοι από φόβο, άλλοι από ελλιπή διάθεση, άλλοι από τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Υπάρχουν όμως οι επαγγελματίες του τουρισμού που θα το παλέψουν να μην χαθεί η χρονιά. Αν, όμως, δεν συνειδητοποιήσουν την διαφορά του φετινού καλοκαιριού, δεν θα είναι μόνο οι «έξυπνοι» Μυκονιάτες που πρόκαμαν να καλοκαιριάσουν, με αποτέλεσμα να χάσουν όλη τη σεζόν. Θα είναι ολόκληρα νησιά, αν υπάρξει δεύτερο lockdown.

Αυτό το άρθρο γράφεται με σκοπό να δείξει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και να τονίσει ότι δεν είναι απίθανο να υποστούμε άλλη μια καραντίνα ενόψει των πιο θερμών μηνών. Πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι η όρεξη (που έχουμε όλοι) για ξενύχτια σε παραλίες, μαγαζιά, ξενοδοχεία και αλλού. Επίσης, αυτό το κείμενο γράφτηκε εν θερμώ, σε σημείο να παραφράσω στίχο ενός εκ των κορυφαίων ποιητών της χώρας.

Οπότε, ας κλείσουμε με Καβάφη, μιας και δύο στίχοι του από το ποίημα «Παράθυρα» έχουν τη σημασία τους:
«Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία.
Ποιός ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει»

Πηγή: Huffpost.gr του Σωτήρη Βαλάρη